Pozycjonowanie i OptymalizacjaPozycjonowanie i Optymalizacja
 Szukaj   Pomoc    Regulamin    Użytkownicy   Kalendarz

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> zagadka
graff
post 18.08.04 - 23:14
Post #1

Grupa: Members
Podziekowań: 0
Nr użytkownika: 52

Jeżeli to jest oczywiste i jasne, to prosiłbym o racjonalne uzasadnienie.

keyword: LEASING
allinanchor: 8,5 mln dokumentów

Pozycja pierwsza:
<title>Volkswagen Bank Polska S.A.</title>
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">

i to wszystko w head. W tekście strony leasing pojawia się 4 razy. Bez h1, bez strong, i innych sztuczek.

Do strony prowadzą 163 zewnętrzne linki, pewnie z innych oddziałów i stąd PR 5.

Pozycja druga:
Strona czasowo zablokowana.
www.pekaoleasing.trader.pl/
Zablokowana nie od dzisiaj, bo w kopii jest to samo.

100 zewnętrznych linków i PR 5.

Nawiasem mówiąc - nasi górą. W takiej konkurtencji wprowadzić cztery strony do top 10, to całkiem niezły wynik. No i bez wysiłku raczej.

Prosiłbym o rzeczowy komentarz ze strony praktyków.

--------------------
Przeczytaj i zrób to, co możesz zrobić leukodystrofia metachromatyczna, następnie udaj się na stronę TOZ i pomóż tym, którzy pomagają braciom mniejszym. Zapraszam na blogstron
Go to the top of the page

+Quote Post
pchel
post 18.08.04 - 23:51
Post #2

Grupa: SeoPl
Nr użytkownika: 12

Hmm... u mnie strona pekaoleasing.trader.pl jest na 1 pozycji, a po niej Volkswagen

A teraz pokolei analizując linki
[url=http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=link%3Awww.pekaoleasing.trader.pl&lr=]
link:www.pekaoleasing.trader.pl[/url]
Wyniki 1 - 10 z 22 połączone z www.pekaoleasing.trader.pl.

link:www.volkswagenbank.pl
Wyniki 1 - 10 z 21 połączone z www.volkswagenbank.pl.

(U mnie) www.pekaoleasing.trader.pl w googlu na 1 miejscu zapewne dlatego, że w nazwie domeny znajduje się słowo leasing
(pomimo tego, że strona jest zablokowana).
Google nie wie co ozn. słowo "zablokowana" więc niema się czemu dziwić, że strona jeszcze znajduję się w indeksie (analogia do akcji kretyn - google nie wie czy Andrew jest kretynem wink.gif )
A fakt, że strony są dosyć wysoko można tłumaczyć linkami z bardzo wartościowych dla googla kopii stron DMOZ-a

+Quote Post
graff
post 19.08.04 - 07:15
Post #3

Ok. Pko jeszcze nie spadło - to jest do przyjęcia, ale co z volkswagenem ?

Wynikałby z tego co pchel pisze wniosek, że skuteczne pozycjonowanie polega na umieszczeniu linku w "bardzo wartościowych dla googla kopiach stron DMOZ-a". I to wystarcza, by zdominować globalne keywordy.

Forum można zamknąć :-) ?

--------------------
Przeczytaj i zrób to, co możesz zrobić leukodystrofia metachromatyczna, następnie udaj się na stronę TOZ i pomóż tym, którzy pomagają braciom mniejszym. Zapraszam na blogstron

+Quote Post
kill bill
post 19.08.04 - 07:39
Post #4

Exterminator!!

Grupa: Emerytowany
Nr użytkownika: 21

QUOTE(graff)
Ok. Pko jeszcze nie spadło - to jest do przyjęcia, ale co z volkswagenem ?

Wynikałby z tego co pchel pisze wniosek, że skuteczne pozycjonowanie polega na umieszczeniu linku w \"bardzo wartościowych dla googla kopiach stron DMOZ-a\". I to wystarcza, by zdominować globalne keywordy.

Forum można zamknąć :-) ?

No co ty laugh.gif

Sa strony których nie ma w dmozie a sa wysoko nawet większość

A po co H1 i inne bajery w stronie jak linków jest wystarczajaca ilosc 166
Pisałem już że Pr można uzyskać samą budową strony

direct.money.pl/leasing/ ma 10550 linków a jest niżej i tez ma Pr 5

co oznacza że Volksvagen ma tzw domenę starą nie do ruszenia tzw important dla google jest tak w wielu kategoriach

To jedna z specyficznych prawidłowości googla smile.gif w kilku innych kategoriach jest tak samo ja w swojej branży tez mam taką stronkę i zbić z piedestału niczym się jej nie da

Ps przeskanujcie sobie strone meta analyzerami strona z tego punktu widzenia jest licha wiec sami widzicie ze zwracanie uwagi na budowe strony............ biggrin.gif

Ps2 moj wywód o starych albo tzw ważnych domenach odnosi sie do domen starych albo takich które zostały uznane za ważne dla googla mowie o domenach które okupują piedestał np rok albo dwa albo widzicie je tam od zawsze.

Pozdrawiam

--------------------
Moj Blog czyli goło i wesoło ale czasem bardzo powaznie :D Wreszcie sobie popiszę to czego nie moge na forum :)

+Quote Post
graff
post 19.08.04 - 07:54
Post #5

O, niezawodny Kill :-)

Słuchaj, dla mnie to jest jasne, ale chciałbym Was sprowokować do stwierdzenia, że większość porad, które tu sobie wzajemnie udzielamy ma dyskusyjną wartość, albo do wykazania, w czym tkwi siła tego volkswagena :-)

Kill, przecież Twoim sztandarowym hasłem jest "linki, kinki" wink.gif a teraz mówisz mi, że 160 wystarczy, żeby zając pierwszą pozycję w światowym rankingu. Na razie nie miałem czasu, żeby się po tych linkach przelecieć, ale dużo ich nie ma. więc sprawdzę, w jakich "wartościowych klonach" dmozu należy być :-)

Zwracam uwagę, że to nie jest "jakaś tam kategoria". O ile pamiętam, ojczyzną leasingu są stany. seo też chyba ma się tam nieźle. Konkurencja w branży jest ogromna, a tu chłopaki stawiają sobie stroniczkę, palcem nie kiwają przy pozycjonowaniu (?) i są na topie.

Tego - przyznam - nie rozumiem i nadal czekam na jakieś sensowne wyjaśnienie :-) Z góry dzięki :-)

--------------------

+Quote Post
kill bill
post 19.08.04 - 08:01
Post #6

Exterminator!!

Grupa: Emerytowany
Nr użytkownika: 21

Pokazałem ci jescze jedna zaobserwowaną "zasade" w pozycjonowaniu

że są tzw domeny/stronki nieruszliwe biggrin.gif

Pozycjonowanie to nie nauka scisła więc nie oczekuj równania 2+2=4 bo czasem równa sie 5 smile.gif

w tym wypadku widać ze linki nie pomogą jesli jest to taki przypadek jak opisałem

ja w takich wypadkach spokojnie właże na 2 miejsce i godze sie z losem to też starcza

Pozdrawiam

Może jakiś cloacking ip ale niemam czasu lece do budynku gdzie miesci się Volswagen Polska laugh.gif

--------------------
Moj Blog czyli goło i wesoło ale czasem bardzo powaznie :D Wreszcie sobie popiszę to czego nie moge na forum :)

+Quote Post
Janek
post 19.08.04 - 08:09
Post #7

Nr użytkownika: 72

[quote="kill bill"][quote=graff]

A po co H1 i inne bajery w stronie jak linków jest wystarczajaca ilosc 166
Pisałem już że Pr można uzyskać samą budową strony

[/quote]

Witajcie

Kill Bill czy mógłbyś rozwinąć jakie konkretnie elementy technik seo masz tutaj na myśli? Zgadzam się, że PR można otrzymać budową strony ale nie jest to PR "konkurencyjny", budową strony można uzystkać PR na poziomie 3 punktów, stosując dobre anchory, przejrzystą srtrukturę mapowania. Reszta to GAMLAP....i PR rośnie :-)

+Quote Post
graff
post 19.08.04 - 08:18
Post #8

Pokazałem ci jescze jedna zaobserwowaną

Dobra, dobra wink.gif W jednym z pierwszych postów pisałem, że wiek domeny i klucz w nazwie to podstawa, ale wtedy okazało się, ze to nie jest takie proste :-)

Poszedłbym o zakład, ale nie wiem jak to sprawdzić - że w branży lesingowej są równie leciwe serwisy ukierunkowane na klucz, a tu jakiś europejski przeszczep z motoryzacyjnej robi im koło pióra smile.gif A jeżeli są, to może G ma słabość do pewnych domen z innych przyczyn ?

--------------------

+Quote Post
michal
post 19.08.04 - 13:21
Post #9

Grupa: Admin
Podziekowań: 1
Nr użytkownika: 2

Nawiasem mówiąc - nasi górą. W takiej konkurtencji wprowadzić cztery strony do top 10, to całkiem niezły wynik. No i bez wysiłku raczej.

Takie wyniki na haslo leasing sa w google.pl, a tam gdzie leasing powstal czyli w USA raczej malo kto korzysta z google.pl. W www.google.com wyniki sa inne.
Zgadzam się, że PR można otrzymać budową strony ale nie jest to PR \"konkurencyjny\", budową strony można uzystkać PR na poziomie 3 punktów, stosując dobre anchory, przejrzystą srtrukturę mapowania. Reszta to GAMLAP....i PR rośnie :-)

Nie za bardzo rozumiem slowo GAMLAP, ale jezeli sie utrzyma dobra strukture linkow wewnetrznych to mozna miec nawet PR5.
Kill, przecież Twoim sztandarowym hasłem jest \"linki, kinki\" Wink a teraz mówisz mi, że 160 wystarczy, żeby zając pierwszą pozycję w światowym rankingu. Na razie nie miałem czasu, żeby się po tych linkach przelecieć, ale dużo ich nie ma. więc sprawdzę, w jakich \"wartościowych klonach\" dmozu należy być :-)

Zwracam uwagę, że to nie jest \"jakaś tam kategoria\". O ile pamiętam, ojczyzną leasingu są stany. seo też chyba ma się tam nieźle. Konkurencja w branży jest ogromna, a tu chłopaki stawiają sobie stroniczkę, palcem nie kiwają przy pozycjonowaniu (?) i są na topie.

Tego - przyznam - nie rozumiem i nadal czekam na jakieś sensowne wyjaśnienie :-) Z góry dzięki :-)

Liniki, linki, linki i jeszcze linki i linki...., to jest to co w tej chwili jest najwazniejsze w Google i koniec.
Pamietaj o tym co napisalem na poczatku, w google.com nie znajdziesz strony pl tak latwo pod haslem leasing.

--------------------

+Quote Post
graff
post 19.08.04 - 13:57
Post #10

Wpisuję w pasek adresowy G.com i z automatu kieruje mnie na pl. Wyszukuję na opcji globalnej. Jestem zaskoczony, że to nie jest tożsame z wersją com skoro do wyboru pozostaje jeszcze filtrowanie przez polski. Próbuję na firefoxie, mozilli i operze - to samo, nie mam dostępu do com :-) a koniecznie chciałbym sioę dowiedzieć na jakiej pozycji w com jest nasz volkswagen, a przy okazaji pod jakim kątem filtrowane są wyniki gróre uzyskujemy w G.pl w opcji internet.

--------------------

+Quote Post
michal
post 19.08.04 - 14:07
Post #11

Grupa: Admin
Podziekowań: 1
Nr użytkownika: 2

Wydaje mi sie ze powinienes miec takie opcje na dole Program Reklamowy - Wszystko o Google - Google.com in English. Jak klikniesz na google.com in english to powinienes miec google.com

A jak to nie zadziala to sprobuj jakiegos amerykanskiego proxy.

--------------------

+Quote Post
Janek
post 19.08.04 - 14:12
Post #12

Nr użytkownika: 72

Michale, co masz na myśli mówiąc o utrzymaniu dobrej struktury wewnętrznej linków?

+Quote Post
Yrek
post 19.08.04 - 14:14
Post #13

Nr użytkownika: 126

to sprawdz sobie np. w innej domenie

np. www.google.ru albo www.google.lt

lub www.google.sk, www.google.fi.

Możesz też zmienić ustawienia google i szukać np. tak :
http://www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&q=leasing

+Quote Post
graff
post 19.08.04 - 15:06
Post #14

to sprawdz sobie

To sprawdziłem sobie. Wyniki dla moich keywordów są identyczne ale volkswagen jest na szóstym ekranie, nad czym ubolewam, bo nie mogę się doczepić :-)

Ok, to wyjaśnia zagadkę. Nagrodą jest butelka zimnego żywca, którą wypijam za zdrowie laureatów. Strasznie gorąco na Śląsku.

--------------------

+Quote Post
graff
post 19.08.04 - 19:24
Post #15

Nie daje mi spokoju ten volkswagen. Może to jest dobry przykład, żeby wyjaśnić kilka kwestii i odpowiedzieć sobie na pytanie (ja ciągle odpowiedzi nie znam) - co zrobić by być na topie w wymagającej branży,
bo za taką z pewnością keyword "leasing" uznać można. Nawet jeżeli nie chodzi o wyniki globalne tylko krajowe.

keyword : LEASING
odpowiedzi dla zapytania: 8,570,000
domena: www.volkswagenbank.pl
1 pozycja w G
PR 5

Analiza tagów:
title : Volkswagen Bank Polska S.A.
Title relevancy to page content is 100%
Found no description meta tag.
Found no keywords meta tag.
Found no robots meta tag.
Found no author meta tag.
Keyword Density: 1.16%
Brak tekstów w altach

Walidacja W3C
html: Errors: 106
w tym: No DOCTYPE Found! Falling Back to HTML 4.01 Transitional
css: 2 errors, 1 warning

Linki zewnętrzne Ogólnie: 131

Google 21, AllTheWeb 6, AltaVista 52, AOL 0, MSN 16, HotBot 18 and Lycos 18 links

Rozkład PR dla próby 38% (50 szt) - ze statystycznego punktu widzenia aż nadto, żeby wyciągać wnioski.

wartość PR - ilość linek (udział procentowy)

brak - 8 (16%)
0 - 22 (44%)
1 - 8 (16%)
2 - 6 (12%)
3 - 2 (4%)
4 - 1 (2%)
5 - 2 (4%)
6 - 1 (2%)

Połączenia wewnętrzne

brak - 1 (6%)
0 - 4 (27%)
1 - 0
2 - 0
3 - 0
4 - 2 (13%)
5 - 8 (53%)

I pytania:
1. czy pozycja nr 1 wynika wyłącznie z wieku domeny, czy można było coś jeszcze spie... w kodzie dla poprawy notowań ?
2. z czego wynika pr 5, z algorytmu :-) ?

--------------------

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Pajacyk

Książka o pozycjonowaniu

Helion

Erbit

E-weblink

Onet
Netsprint
AZ

There24

Web-Tools

Widzialni