Skocz do zawartości

Spadki pozycji po zaindeksowaniu adresu z 301

Lexy

Rekomendowane odpowiedzi

W weekend miałam problem z 2 stronami i chciałam spytać, czy również się z tym spotkaliście.

Od kilku lat mam ustawione przekierowanie 301:

- www.domena.com -> www.subdomena.domena.com

W sobotę zauważyłam spadek pozycji dla fraz, na które pozycjonowana była strona główna. W większości frazy wyleciały poza top 100, 1 spadła na ok. 50 pozycję, 1 pozostała na miejscu i to głównie dzięki niej od razu zauważyłam, w czym problem... ponieważ w Google wyświetlał się link do adresu w postaci www.domena.com (z sitelinkami do subdomeny). Komenda site:www.domena.com również zwracała tylko 1 wynik, tj. stronę główną, dlatego pozycje podstron subdomeny nie ucierpiały.

Chwilowo zdjęłam przekierowanie, żeby zweryfikować stronę w narzędziach dla webmasterów i skorzystać z opcji usuwania strony z indeksu. Kilka godzin później, tuż po wyindeksowaniu www.domena.com, pozycje subdomeny wróciły.

Mieliście ostatnio podobne sytuacje?

Mnie kolega dał kolejny przykład i na razie przedstawiłam go na społeczności Google+ gdzie udziela się także John Mueller. Jak będę znała szczegóły to dam znać.

Na pewno na dzień dzisiejszy odradzam wyindeksowanie strony przekierowującej. U mnie dało to praktycznie natychmiastową, ale niestety tylko chwilową poprawę pozycji, bo po wyindeksowaniu adresu w postaci www.domena.pl, z indeksu wyleciała dzisiaj strona główna subdomeny.

Jeśli nie będziecie takich sytuacji zgłaszać w miejscach, w których siedzą Guglarze, to obawiam się, że nic się w tej kwestii nie zmieni. Ja miałam wrażenie, że przy moich pierwszych zgłoszeniach uważają, że to ja mam problem ze stronami, a Google wszystko wyświetla prawidłowo, podmieniając tylko adres wyświetlanej strony.

Dopiero jak ciągnęłam temat i podałam kolejny przykład, na którym ewidentnie było widać spadki pozycji w wyniku tych zmian, obiecano mi przekazać sprawę dalej. Ale też mam obawy, że potraktują moje zgłoszenia jako czysty przypadek i je po prostu zignorują. Dlatego mam prośbę, abyście dopisywali się w temacie

podając adresy i frazy, jakich pozycje spadły.

Witaj Lexy!

Też zauważyłem taką sytucaję na jednej z domen, ale u nas było to trochę bardziej skomplikowanie.

Domena.com.pl przekierowywała 302 na subdomena.Domena.com.pl w zależności od geolokalizacji. Jeśli ktoś był z Polski, zostawał na stronie. Jak się można domyśleć, Domena.com.pl nigdy nie była wysoko w Polsce, bo robotom była prezentowa angielska treść na subdomenie. Ustawiliśmy więc wreszcie wszystko tak jak trzeba, czyli przekierowanie 301 na subdomeny językowe dla użytkowników zpoza Polski, natomiast dla Polski ustawiliśmy 301 na adres Domena.com.pl/pl , ale tylko dla strony głównej - zależało nam, żeby nie zmieniać adresowania podstron. I tutaj uwaga:

Zaindeksowana została najpierw wersja Domena.com.pl/pl, ale właśnie chyba w niedzielę (przypadek?) Do indeksu trafiła Domena.com.pl prezentując treść z Domena.com.pl/pl. Chyba na drugi dzień Domena.com.pl/pl wyleciała z indeksu. Początkowo myślałem, że w trakcie zmiany przekierowań chwilowo robot zaindeksował stronę główną, ale miałby na to dosłownie tylko ułamek sekundy.

Tutaj o spadku fraz niestety nie ma mowy, bo domena główna w zasadzie nigdy nie była wysoko, z racji przekierowania 302 na angielską wersję. Minęło kilka dni i sytuacja się nie zmienia.

Słuchajcie, jeśli nie radzicie sobie z angielskim to opiszcie sytuację po polsku wraz z adresami stron i frazami, podeślijcie na PW, a ja Wam odeślę tłumaczenie, które możecie opublikować na społeczności Google+ w rozmowie z Johnem Muellerem. Wydaje mi się, że dopiero jeśli będzie więcej zgłoszeń w tej sprawie, uznają to w końcu za błąd. Ale jeśli one będą szły tylko od jednej osoby, to mogą na to machnąć ręką.

Potraktują krótsze nazwy jako priorytet i bardziej "user friendly" i zleją sprawę, moim zdaniem zaczęli coś kombinować z faktorem "exact match domain"

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Ale jeśli one będą szły tylko od jednej osoby, to mogą na to machnąć ręką.

jak zechcą to i tak "machną" tą łapą ;) To tak jak z błędem w Miejscach Google. Bodajże od czerwca2012 informatycy G. rzekomo ciężko pracują nad wyeliminowaniem błędu, który spowodował deaktywację wielu wpisów i brak możliwości ich ponownej aktywacji.

A tak w ogóle to jak zwykle w G. na pewno Wasza wina, bo G. jest nieomylne :D

Nie zauważyłem tego tematu i założyłem nowy i z tego co widzę ja również mam z tym problem od paru dni.

Google wyszukiwało i miało zaindeksowane normalnie witrynę bez subdomeny www "domena.pl", a od jakiegoś czasu google zaindeksowało mi tylko 1 stronę razem z subdomeną www "www.domena.pl".

Efekt jest taki że podstrony "domena.pl" są normalnie jak były, a główna strona jest w wyszukiwarce razem z subdomeną www.

Komendy

"site:domena.pl" zwraca mi 20 podstron i główną stronę tak jak powinno być

"site:www.domena.pl" zwraca mi 1 stronę główną którą tak jakby traktuje bardziej priorytetowo jak "domena.pl" <- której nie wyświetla

Dziwne, że problem dotyczy także subdomen "www". Masz w GWT ustawioną domenę z www jako preferowaną?

Ja póki co rozwiązałam problem na jednej ze swoich stron, tworząc małą stronkę zbiorczą na tej głównej domenie. Jest zaindeksowana, ale przynajmniej strona główna subdomeny wróciła do indeksu, pozycje również.

W GWT mam ustawione preferowane witryny tak jak chce czyli bez "www" i jedną i drugą. "domena.pl" ustawiona na preferowany adres bez www i "www.domena.pl" ustawiona preferowana na bez www. Mimo to google wyszukuje tylko stronę z subdomeną www.

EDIT

Dodam też że użyłem GWT do usunięcia URL "www.domena.pl" z indeksacji i usunięte zostało wszystko. Podstrony i domeny z subdomeną jak i bez.

Jest szansa, żebyś chociaż na PW podał mi adres strony? Napisz też, czy zauważyłeś spadki wynikające z podmiany wyświetlanego adresu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności