Skocz do zawartości

Auć, Google pobiera description z DMOZ...?

jez

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Kontrola wyników - strona na pierwszym miescu, okay. Ale... Inny opis!? Jakiś taki dziwny. Mało słów kluczowych :(. Tak jak bym nie ja pisał ;).

Sprawdzam wszystko co się dało. Nie popełniłem błędu przypadkowo uploadując inny plik. "site:" zwraca dobry (stary) opis. Ale w wynikach, wszędzie ta dziwna, jednolinijkowa, seo-unfriendly description.

Po minucie zabawy doszedłem do wniosku, że to opis mojej głównej strony w... DMOZie...

Jak Wam wiadomo, Google jest za mądre na awarie serwerów i przez kilka dni można usunąć stronę, dowolnie ją zmieniać, a ona - jeżeli długo była wysoko - zachowa swoją pozycję. Tak było np. w momencie, gdy przekroczyłem transfer i logo Interii kwitło pod moimi keywords. JEDNAK po dłuższym czasie, strony lecą na łeb i szyję - to zrozumiałe.

Nie ma pewności, czy wyświetlanie description z DMOZu jest jednoznaczne z nieczytaniem description z META. Jeżeli tak, część stron może nieco stracić w wynikach.

Czy u Was też zmienił się opis? Z pierwszych oględzin portali, zmiany ich nie dotknęły. Zauważacie jakieś zmiany/spadki u siebie?

Pozdrawiam, J.

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

U mnie strona w katalogu ma opis jak w DMOZ a w wyszukiwarce taki jak w description strony. Ten update katalogu był jakiś dziwny. Bo chyba był. Pojawiły sie nowe strony ale stare usunięte już z DMOZ lub ze zmienionym opisem w katalogu google pozostają bez zmian jakby update nie było. Czy ktoś to może wytłumaczyć?

Witam

Zmian opisanych przez Ciebie nie obserwuje pod google - ale z taką sytuacją spotkałem się około 2 miesięcy temu (też to było w niedziele) - pod nazwą strony znajdował się opis DMOZ-owy. Kilka linijek była z meta description kilka z katalogu DMOZ-u i lokalizacja katalogu DMOZ - coś jakby połączenie katalogu Google i wyszukiwarki Google.

Może na jakimś DC robią testy ?

Obecnie dzień w dzień obserwuje przetasowania wyników - strona pojawia się na czołowych miejscach i znika. O ile wcześniej była to zależność czasowa - tj. strona pojawiałą się po 15-tej, to obecnie pojawianie się strony jest losowe w ciągu dnia.

Co ciekawe - uruchomiłem Avant browser a potem po kilku minutach "czysty Internet Explorer" i uzyskałem trochę inne wyniki wyszukiwania (na czołowych miejcach).

Pozdrawiam

Sprawa wróciła (ściślej mówiąc: kilkukrotnie wracała) do normy. Jedna strona nieznacznie poleciała, ale to jest do przeżycia.

Czy ktoś jeszcze się z tym spotkał lub potrafi to wytłumaczyć?

Pozdrawiam, J.

Czy ktoś jeszcze się z tym spotkał lub potrafi to wytłumaczyć?

Ja potrafie :)

Google miesza dc w zaleznosci od godzin. NP od godziny x-y korzysta z tego DC, a kiedy indziej z innego. Zaowazyłem to bo w niektorzych godzinach pewna strona jest 1 a w innych ~400 :D

Testowałem moja teorie przez 2dni:P bo chyba w piatek to sie zaczelo

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Jez, mialem taka sama sytuacje, w wynikach Google, nie directory zamiast pola descriptions pojawill sie ladny opis z dmoza, strona nizej o 20 wynikow z ladnym opisem.

Po kilku godzinach sytuacja się zmieniala.

Jednak nie byl to rotowany opis czyli czesc dmoz czesc descriptions lecz tylko DMOZ.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

dzis do jednej strony pojawil mi sie w koncu opis... mam nadzieje, ze na dluzej, bo wzroko [edit: 'wzrokowo' miało byc ;)] nawet lepiej to wyglada pierwsze miejsce, ale na najwazniejszej stronie pojawil mi sie w 100% opis z DMOZu... co bynajmniej wcale mi sie nie podoba, bo jest bardzo krotki, jest po angielsku i zawiera tylko 1 interesujace mnie slowo kluczowe, pod ktore i tak jestem the best... zeby to nie trwalo zbyt dlugo. Mnie sie dopiero to teraz pojawilo : Informuje tylko o zjawisku i najchetniej bym uslyszal, ze ktos wie jak temu zaradzic sesese ;)

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności