Skocz do zawartości

O co chodzi z punktami które można kupić?

kacpik

Rekomendowane odpowiedzi

Eh... no trudno, zaczynamy:

istnieje coś takiego jak systemy wymiany linków (popularnie zwane SWL), w których za określoną ilość punktów możesz zdobyć linki do swojej strony. Jedyne czego potrzebujesz to właśnie ów punków, które możesz zdobyć dodając do systemów własne strony (czyli na własnych straonach dodając linki z systemu do stron innych użytkowników), jak również możesz je najzwyczajniej odkupić od kogoś. Następnie podlinkowujesz z nich własną stronę.

Warto jednak pamiętać, iż istenieje coś takiego jak podział SWL'i na stałe i rotacyjne:

Stałe: link za określoną ilość punktów trafia na określoną podstronę i teoretycznie zostaje tam aż do chwili, do kiedy nie będziemy mieli z czego opłacic jego kosztów wyświetlania

Rotacyjne: Linki trafiają na różne domeny i wyświetlają się na nich w sposób rotacyjny -> jest szansa, że robot je zaindeksuje, po czym przy kolejnym jego przyjściu naszego linku już tam nie będzie

Każdy system jest do czegoś dobry i umiejętnie używany może nam dać korzyści w postaci lepszych pozycji, jeżeli jednak nie mamy za bardzo pojęcia "z czym to się je", to możemy doczekać się filtra/bana od wielkiego "G"... Dodam jeszcze, iż punkt punktowi nie jest równy i sto punktów w jednym systemie nie jest równowartością setki w innym!

To taka krótka informacja, więcej jest na forum...

Spółki | Prawo | Sąd

Jeśli chcesz się uczyć pozycjonowania skoncentruj się lepiej na stworzeniu osobnej strony do tego celu. Później Linkuj wg. uznania bądź zaleceń innych użytkowników. Za kilka miesięcy wyciągniesz wnioski na podstawie statystyk. "Zabawa" SWL'ami nie polega tylko na linkowaniu strony pozycjonowanej. Dlatego warto nieco poczytać, czym są systemy i jak z nich korzystać. Punkty można kupić bardzo łatwo, ale wykorzystać je rozsądnie, to kolejny ważny krok.

Jeśli natomiast próbujesz liznąć nieco tematu i wykorzystać to do poprawy pozycji swojej strony firmowej - to zdecydowanie zła droga! Żeby nie było później płaczu jak strona dostanie filtr, a Ty założysz temat w stylu "byłem na 10 pozycji i spadłem na 60...".

kacpik, przede wszystkim musisz wiedzieć, że nie działa to na zasadzie 1:1. Chodzi mi to, że wklejając SWL na stronie firmowej nie zdobędziesz wystarczająco dużo punktów, aby wypozycjonować Twoją stronkę. No i tutaj masz 2 rozwiązania. Kupić/zrobić zaplecze pod SWL, albo kupić od razu same punkty. Z tym, że za zaplecze płacisz raz i sobie je utrzymujesz, a punkty opłacasz co miesiąc.

Musisz się też dokładnie zastanowić, a przed tym poczytać o systemach stałych i rotacyjnych, bo o ile te pierwsze nadają się do linkowania to drugie lepiej sprawdzają się w samym indeksowaniu stron/wpisów. Możesz w ten sposób dopalać sobie wpisy w katalogach. Przykładowo 500 punktów w e-weblinku/2.000 punktów w Gotlinku na wpis i masz pewność, że się zaindeksuje i da ci moc.

Niektórzy mówią też, że linki rotacyjne, czyli takie, które się zmieniają (za każdym odświeżeniem strony zobaczysz inne linki) powinny stanowić jakiś tam procent wszystkich linków do strony prowadzących, jednak ja nie zauważyłem, żeby strony linkowane w 100% rotacyjnymi miały jakieś problemy.

Zawsze powtarzam, że ważna jest systematyczność. Nikt nie zna i co więcej nie poda Ci ilości punktów. Ustalasz sobie dzienny przyrost w systemach stałych i codziennie do Twojej strony linkuje o x więcej stron. Ważne jest też, abyś kontrolować, gdzie Twoje linki lądują, bo wiadomo, że czasami może wkraść się tam jakiś spamik :D

Ważne jest też, abyś kontrolować, gdzie Twoje linki lądują, bo wiadomo, że czasami może wkraść się tam jakiś spamik :D

Tu bym polemizował, czy tak ważne jest kontrolowanie linków... Oczywiście, lepiej aby wylądowały one na jakiś porządnych stronach, jednakże nie odczułem (jak na razie i mam nadzieję, że tak pozostanie), ażeby "spamik" nie przyniósł jakiś efektów, ot chociażby przykład seomatika -> na top10 spokojnie wystarczyło dla niszowych fraz, a jak powszechnie wiadomo, strony tam nie są jakiś najwyższych lotów...

Spółki | Prawo | Sąd

Tu bym polemizował, czy tak ważne jest kontrolowanie linków...

To chyba nawet nie zdaj=esz sobie sprawy jak bardzo ważne.

Oczywiście można skierować na domenę trylion punktów z niewiele dających systemów ale po co skoro to samo zrobisz znacznie mniejszą liczbą kontrolowanych linków.

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

Podobno jak się punkty skończą to i linki z SWL-i gdzieś przepadają ... mniej więcej tak jak z abonamentem na pozycjonowanie ;-)

Z rotacyjnych się jeszcze chwile utrzymują. Jeśli się przestanie linkować przez dłużej niż [tu wstaw swoją teorię] dni, to strona może złapać filtra.

Jeśli nie znasz się na SWL to polecam odnalezienie na forum całego działu im poświęconego.

Jeśli chcesz kupić punkty to polecam dział Ogłoszenia i Zlecenia.

Jeśli chodzi o moje prywatne rady, to na początek kupuj tylko punkty Statlink GOLD. Inne też są dobre, ale pod warunkiem, że się wie, jak ich używać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności