Skocz do zawartości

Szerokie pozycjonowanie - wady i zalety

radek

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie powinna to być ankieta.

Ale może napiszecie swoje refleksje na temat szerokiego pozycjonowania - co przez to rozumiem - czy lepiej bić się na frazy oblegane - czy lepsze rezultaty przyniesie pozycjonowanie na wiele łatwiejszych fraz (myślę o odwiedzalności) ? Wady i zalety.

Moje obserwacje:

- oblegane frazy ważne są dla klientów (marketing, prestiż), ale nie zawsze to one generują główną odwiedzalność;

- szerokie pozycjonowanie (świadome) jest bardzo czasochłonne, jednak przynosi lepsze rezultaty (oglądalność, trafność wyników);

- szerokie pozycjonowanie słabo się "je" z własnymi stronami zapleczowymi - ciężko na nich rozmieścić taką różnorodność anchorów;

- szerokie pozycjonowanie i tak zwiększa moc strony, więc w sprzężeniu zwrotnym łatwiej potem wypozycjonować frazy "trudne";

- szerokie pozycjonowanie nie zawsze ma sens - ma sens dla sklepików internetowych, portali internetowych, ale nie ma sensu przy pozycjonowaniu specjalistycznych stron;

- może być szansą aby zaistnieć ze stroną w szczególnie trudnych tematach, szczególnie na początku.

Sposoby szerokiego pozycjonowania (szybkie i te trudniejsze):

- rozległy content; (czasochłonne, ale zawsze opłacalne);

- preselle, katalogi (szczególnie adder);(proste, ale uciążliwe albo średnio skuteczne)

- ja napisałem sobie kilka skryptów w php które losują stały link przy pierwszym uruchomieniu; pobierane i instalowane w dużych ilościach; (skuteczne, czasochłonne i potrzebny pomysł);

- linki tematyczne na forach - nie spam - lecz jako odpowiedzi do interesujących wątków ze wskazaniem na treść (otoczenie linku treścią plus trafność linku);

Czekam na Wasze opinie. Może jakieś techniki szerokiego pozycjonowania.

EDITED:

dodane:

- szerokie pozycjonowanie dywesyfikuje popadanie w filtry - mniejsza zależność o fochów google;

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Plusem pozycjonowania szerokiego jest również możliwość dobrania bardziej sprecyzowanego targetu. Czyli jeśli mamy firmę świadczącą usługi na terenie jednego miasta to większy procent ludzi, którzy nas odwiedzą z frazy: "nazwa_usługi nazwa_miasta" niż z "nazwa_usługi".

"Optymalizacja i pozycjonowanie." W tym stwierdzeniu mieści się kluczowy fakt dla ktorego sklepy ktorym robie seo maja po 3k wizyt dziennie :D

Long tail to najlepsza metoda pozyskiwania ruchu i żadna fraza globalna tego nei przeskoczy.

ja taktykę mam taką

analizuję, rozbudowywuję treść, linkuję, i tak w kółko... :D

na pytanie co jest lepsze wg. mnie: 3 miesiące 49k fraz - 3 frazy 30% - 70% reszta

często jest tak że wybieram takie frazy które dają mi 10-15 wejść dziennie i dokładam im jakiegoś linka...

albo dopalam z systemu takie które dają mi więcej niż 50

dokładnie long tail :) rządzi...

Też kiedyś się nad tym zastanawiałem. Sprawdziłem dokładnie jak to wygląda w rzeczywistości na przykładzie księgarni

- znikoma ilość osób szuka w google "książki", "księgarnia", "księgarnia internetowa"

- nazwiska autorów i tytuły szczególnie popularne są bardzo często wyszukiwane

- konwersja z tytułu jest wyższa niż z autora

- ważne by nowości szybko wypozycjonować, czym starsza książka tym rzadziej wyszukiwana

Wniosek:

Warto pozycjonować niszowe frazy.

a mi się podobają :D nowe nazwy starych rozwiązań.

Szerokie pozycjonowanie, long tail itp. - Kiedyś bez tego nazewnictwa można było to ująć krótko

Pozycjonowanie na niszowe słowa kluczowe związane tematycznie + zdobyte dzięki optymalizacji treści.

Pozyjonowanie się na niszowe frazy kluczowe nie wyklucza pozycjonowania na tzw. top keywords - wręcz wspomaga. Więc nie można mówić tutaj o wadach a jedynie o zaletach.

Dobrze przygotowany serwis to taki który szybko wbija się w niszówki pozwalając już czerpać zyski by powolnie wbijać się na topowe hasełka.

Wadą jest natomiast pozycjonowanie się tylko na TOPY - bo tak naprawde dzięki niszowym możemy naprawde poznać konwersje - analizować ruch i słowa, a także pad kilku słówek nie pozbawia sklepu ruchu.

I czy tak naprawde istnieje wąskie pozycjonowanie ? żeby mówić o szerokim.

Pozycjonowanie na 5-10 słów pochodzi z czasów kiedy strony nie były tak dynamiczne a wyszukiwarki nie indeksowały tak dużo. Generalnie skupiało się uwagę na adresie głównym bowiem serwisy nie były jeszcze wtedy tak rozbudowane. Z czasem gdy wyszukiwarki zaczeły indeksować głebiej zmieniała się technika pozycjonowania. Stad nie rozbijałbym tego na nowe pozycjonowanie. Tylko poprostu pozycjonowanie. A to że ktoś nadal preferuje pozycjonowanie na 5 słów może sugerować, że obsługuje małe serwisy www. Bowiem przy dużych serwisach poprostu każde pozycjonowanie o ile wykonywane jest przez kogoś kto się zna opiera się także o optymalizacje treści i serwisu co skutkuje ruchem na niszowe frazy.

Tak naprawde jest to zależne z jakiego typu serwisem mamy pracować. Jeżeli jest to firmówka z 5 podstronami i klient nie chce tego rozbudowywać - to wybicie tego na 3-5 tys fraz może być bardzo kosztowne i trudne w porównaniu z serwisem o rozbudowanej zawartości.

Pozdrawiam

Mariusz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności