Skocz do zawartości

PF, PKT, Kompass i ich 'umowy' z Google

radar22

Rekomendowane odpowiedzi

[dwa wątki dotyczące 'umów z Google' PF, PKT i Kompass w jednym, Szy. 070209]

Witam

Ostatnio dostałem dosyć nietypową propozycję od panoramy firm, a mianowicie umieszczając reklamę w portalu pf mogę dobrać sobie 15 słów kluczowych. Pani przez telefon zapewniła mnie że strona z moją reklamą na te 15 podanych fraz będzie się pojawiała zawsze na 1 stronie google (w wynikach lub w boxach reklamowych). Trochę zdziwiony dopytałem o co w tym chodzi - dowiedziałem się że jako jedna (lub jedna z nielicznych w polsce) firm pf ma podpisaną umowę z google na wyświetlanie wyników w top10 na określone przez pf frazy ....

Co dziwniejsze cena ... 365 netto/rok

Prawda czy bajka z tym google? jeśli prawda to ile kosztuje top10 na frazę? :hello:

rOOt

fasttony.es - reklama na facebook.com

Aplikacje facebook - tworzenie aplikacji na facebook.com

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

pieprza bzdury

ENIRO takie bzdury potrafi chrzanic ze w ogole ich nie sluchaj.

drugie tele2 pod wzgledem wciskania kitu klientom.

And though we do run relevant ads above and next to our results, Google does not sell placement within the results themselves

https://www.google.pl/technology/index.html

Eniro to zwykli naciagacze. Wg ich teleoperatorow Panorma Firm znajduje sie w Google w prawym górnym rogu.

Jak ktos znajdzie - niech przysle screenshot.

https://' target="_blank">

sq- Aero Plan

pewnie chodzilo o adwords,

nie wiem moze cos przeinaczylem ale gdzies czytalem ze google udostepnia takie narzedzie (poza standardowo dostepnymi na koncie) ktore umozliwiaja tworzenie reklam pod wielka ilosc slow kluczowych, cos w stylu jak ma/mialo allegro, ebay czy pf, ze reklama wyglada, na zasadzie (na przykladzie allegro):

#KEYWORD#

#KEYWORD#- większy wybór.

Sprawdź jak niskie są ceny.

www.allegro.pl

Teoretycznie to samo mozna osiagnac poprzez API ale oni tam maja jakies dodatkowe ulatwienia :D No ale to moze jakas plotka :)

:hello:

pozycjonuj.png

Pieprzenie totalne

Wpychanie bzdur klientom

Pytanie tylko jak można tak kłamać klientom. Obrzydliwość syf itp.

Jeden mój klient na stronę coś takiego podpisał (niech mu ziemia lekką będzie), bo seo było za drogie. i zamiast pójść w górę poleciał na mordę od minus 50 do minus 200 na każdą z fraz. A na niektóre był nawet w top50.

Edyta: Ja bym nie bral bo znając ich mają tak skonstruowana umowę, że wrazie niepowodzenia grosza Ci nie oddadzą.

co do wyświetlania wyników oferowanych przez pf:

Pani z infolini (Częstochowa o ile dobrze pamiętam) przez telefon prezentowała mi jak i gdzie będzie się wyświetlała strona z reklamą w google.

pokazano mi wyniki w treści wyników a nie w adwords ..

przykład pozycji podany przez telefon:

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=ag...%C3%B3w&lr=

Pani się zapierała rękami i nogami że jak wybiorę sobie dowolne frazy (15 sztuk) to strona pf z reklamą mojej firmy pojawi się w top 10 na te 15 fraz ....

rOOt

No to wyjaśniłeś sprawę.

Panorama firm będzie pozycjonować Siebie a nie Ciebie na dana frazę.

Ty będziesz miał tylko wizytówkę na tej podstronie.

Lepiej sie dodaj do katalogu webwweb i masz to samo za darmo.

Ja podałem im takie 15 fraz że jak dobiją się do top30 to złoże im gratulacje :hello:

no więc trochę mnie to naciąganie z pf wkużyło (nie kupiłem u nich reklamy)

przedzwoniłem właśnie do warszawy do centrali wyjaśnić sprawę i..

ogólnie czarowali i z tej rozmowy już nie wynikało że gwarantują reklamę na stronie która jest w top 10 na 15 fraz ....

po moich stwierdzeniach że z callcenter kłamią pani mówiła że musi mnie wyprowadzić z błędu i tłumaczyła jak to jest z google.... nie przyznając się oczywiście do tego że kłamią. Poprostu czarowała i nic więcej.

rOOt

To co Pani mówi przez telefon zapewne różni się od tego co podpiszesz w umowie - przecież nie są głupi.

Konwersowałem z Panią z infolinii prawie godzinę - w gę wchodziło nie tylko google, ale również inne wyszukiwarki i duże portale (chyba w sumie 6). Przycisnąłem ją o szczegóły i na bieżąco sprawdzałem co mówi, bo siedziałem przed komputerem. Oczywiście nic się nie sprawdzało z tego co mówiła, więc konsultowała temat na bieżąco z inną panią. Powoli oferta ulegała modyfikacji w części dotyczącej obecności w wyszukiwarkach, a na koniec widząc, że nic nie wskóra zakończyła rozmowę. Konwersja = 0.

Naiwnych nie sieją, dużo ludzi nie nauczyło się jeszcze ostrożności przy takich ofertach, więc swoje żniwo zbiorą.

Eksperyment Discover.pl

imho to ma krótkie nogi

ale zmniejsza zaufanie społeczeństwa dla SEO wiec też nam szkodzi

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności