Skocz do zawartości

Linkować stronę główną czy podstrony?

kikas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się czy lepiej linkować stronę główną czy podstrony.

Sprawa wygląda tak:

domena to na przykład www.lalala.pl

Stronę pozycjonuję pod słowa kluczowe: xxx, xxz itp

Czy w takim przypadku lepiej wstawiać linki do głównej czy do podstron. Strona ma przyjazne adresy URL, tak więc na podstronach w adresie pojawia się słowo kluczowe.

Na przykład.

Anchor text to: xxx, wtedy lepiej linkować do www.lalala.pl czy www.lalala.pl/xxx

Jak myślicie, który sposób jest wydajniejszy?

Za wyczerpujące odpowiedzi będą dziękuwy :)

Pozdrawiam

edit: aha, w domenie głównej słowa kluczowe niestety nie występują.

Edytowane przez kikasek

Moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem będzie linkowanie strony głównej i dopalanie podstron.

Linkowanie samych podstron to lekki absurd jednak jest, chociaż znajdą się pewnie osoby, które takie zachowania praktykują.

Jeśli zrobisz dobre linkowanie wewnętrzne i naprawdę dobrze podlinkujesz główną, to w gruncie rzeczy dużo mocy przejdzie także na podstrony. Ewentualnie możesz pomyśleć nad mocniejszym podlinkowaniem wybranej podstrony, która Twoim zdaniem zawiera więcej ciekawej treści niż strona główna.

Gotowego planu niestety nikt Ci nie poda, bo dużo lepiej będzie jeśli po prostu przetestujesz kilka rozwiązań i wybierzesz dla siebie najlepsze (te, które będzie przynosiło największe efekty).

Jeżeli pozycjonujesz na więcej fraz i masz możliwość zamieszczenia słów kluczowych w treści na głównej i w jej title - to główną - będzie łatwiej, bo będzie to najmocniejsza część serwisu, będzie do niej najwięcjej linków - z rożnymi anchorami. Url tam pomaga, ale nie aż tak.

Ogólnie to podstrony dziedziczą PR od głównej, a odwrotnie niby przechodzi po linkach, ale nie jest już to to samo, a przynajmniej kiedyś tak było.

Edytowane przez AdamAGP#

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Pozycjonuję stronę mojej firmy. Mam takie spostrzeżenia, że dopóki pakowałem linki wyłącznie do głównej strony (na której znajdują się info o podstronach) efekty nie były najlepsze.

Od kilku miesięcy linkuję również najbardziej interesujące mnie podstrony na różne anchory i jest zdecydowanie lepiej.

Pomimo, że nadal możesz uznać to za "lanie wody" twierdzę, że trzeba eksperymentować samemu ;)

Jestem na tym forum od pewnego czasu, stwierdziłem, że wciąż trzeba czytać. Najlepiej najstarsze posty. Tam, Wielcy Pozycjonowania, udzielali interesujących wskazówek :D

Gdy czytam dużo otrzymuję odpowiedzi na pytania. Również na te, na które nie wiedziałem, że należy zadać pytanie ;)

Teraz eksperymentuję z różnymi frazami i staram się poprawiać na nie pozycje. Idzie to dość wolno ponieważ, oprócz zdobywania tą drogą klientów, muszę wykonywać usługi które reklamuję.

Nie ma lepszej reklamy niż samodzielne pozycjonowanie.

Nie odkryłem pewnie nic nowego ale tak właśnie jest.

Czytać, mniej pytać to chyba najlepsza droga, przynajmniej dla mnie :)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Mi się też wydaje, że dobrze jest linkować oprócz strony głównej, także podstrony. Oczywiście nie walimy na podstrony z armat, tylko standardowo strzelamy KBKesem ;). Działa Nawarony zostawiamy na główną.

Oprócz swojej opinii kieruję się także tym, co wyczytałem kiedyś na PIO. I z tego co pamiętam, tak się wypowiadali na forum bardziej doświadczeni forumowicze.

W każdym bądź razie, ja ta robię.

Poradnia Dietetyczna Magia Zdrowia, a w niej przyjazny dietetyk :).

Centrum Medyczne z Wrocławia - lekarze specjaliści, badania, rehabilitacja.

Strona internetowa poświęcona unikatowej chińskiej sztuce walki - wejdź na kung fu Wrocław!

Moim zdaniem jak pozycjonujesz np: domki letniskowe to:

Na stronę główną walisz linkami z anchorem 'domki letniskowe'

Tworzysz podstrony z nazwami miejscowości (lub nazwami postrzególnych domków) np: domki-letniskowe.pl/kraków i to linkujesz z anchorem 'domki letniskowe kraków', 'domki letniskowe w krakowie', itd

Taki układ wydaje mi się najrozsądniejszy ponieważ ze strony głównej moc z 'domki letniskowe' rozlewa się na podstrony na których dochodzi jeszcze nazwa miejscowości.

BTW - chyba powinno być 'dziękówy' :)

• 1 rok później...

Uważam że pozycjonowanie podstron jest dobrym rozwiązaniem jeśli jest to sensownie robione. Najważniejsze to żeby linki pochodziły z oryginalnych treści i z mocnych stron. Największy atak jest ukierunkowany na stronę główną, a podstrony służą jedynie jako wsparcie. Jeśli mamy do wykorzystania 4 linki i wszystkie będą skierowane na stronę główną to ich siła będzie marna. Wszystko z głową, eksperymentować i na pewno będą oczekiwane rezultaty.

Zapraszam na stronę grupy pozycjonerzy24 gdzie realizujemy pozycjonowanie w wyszukiwarce Google

Witam,

Ani jedno, ani drugie (odpowiadając na pierwsze pytanie).

Należy linkować zarówno stronę główną jak i podstrony:

- na główną frazę

- na poboczne frazy

- na nazwę domeny

- bez frazy (czysty link)

- obrazkami (z title i alt, jak i bez)

- i jeszcze coś by się pewnie znalazło :)

Pozdrawiam,

Mariusz

ups. nie zobaczyłem daty

Edytowane przez Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

• 4 miesiące temu...