Skocz do zawartości

Domena konkurencji a 301 na swoją.

sasza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prowadzę lokalny portal ogłoszeniowy. Ostatnio zauważyłem, że jeden z moich konkurentów wycofał się. Tzn. zlikwidował swój portal, a domena wygasła i jest na sprzedaż.

Zastanawia mnie czy mógłbym to jakoś wykorzystać. Np. kupić tą domenę i zrobić przekierowanie 301 na swoją. Zyskałbym coś na takim działaniu?, tzn: zwiekszyłaby się moja pozycja w Google (teraz jestem 3 na moją główna fraze), większy ruch, inne...? Są jakieś zagrożenia z takiego działania? Nie wiem czemu się wycofał, mógł dostać bana albo filtra. Ewentualnie czy dobrym pomysłem byłoby postawienie zaplecza na tej domenie?

Moja domena:

- PR 1

- Referring domains 28

- BL 196

Wygasła konkurenta:

- PR 0,

- Referring domains 224,

- BL 1003

Nie zastanawiałbym się zbytnio tylko kupował w ciemno. Może po prostu zapomniał przedłużyć albo nie opłacał mu się taki biznes. PR mógł zostać wyzerowany po tym jak strona zniknęła z Google.

A są jakieś zagrożenia?

Dodam że konkurent to była firma, która miała całą sieć portali ogłoszeniowych rozsianych po całym kraju. Wszystkie te portale miały w nazwie 123, np: www.miasto123.pl lub www.123miasto.pl. Przykładowo jedna z nich to: 123torun.pl. Wszystkie te ich domeny powygasały, mnie interesuje tylko ta dotycząca mojego miasta.

Ja sprawdziłem 29 domeny i wszystkie zarezerwowane.

agro123.pl
augustow123.pl
chrzanow123.pl
elblag123.pl
gdynia123.pl
ilawa123.pl
jaslo123.pl
jastrzebiezdroj123.pl
kedzierzynkozle123.pl
konin123.pl
krosno123.pl
miedzyzdroje123.pl
mielec123.pl
myslowice123.pl
pabianice123.pl
pila123.pl
pulawy123.pl
raciborz123.pl
radomsko123.pl
rudaslaska123.pl
rybnik123.pl
siemianowice123.pl
slupsk123.pl
starachowice123.pl
tarnow123.pl
wadowice123.pl
zabrze123.pl
zamosc123.pl
zywiec123.pl

Nie warto dawać takich wskazówek :D

O7vVmZ7.gif

Punkty statlink.pl - dobra cena + gratis Skrypt i eBook, Blog SEO/SEM i Tatuaże na Dziarownia.pl (tatuaże)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności