Skocz do zawartości

Publiker

publiker.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Dla tabeli 600 kb NIE MA MOŻLIWOŚCI żeby zapychało nawet baaaardzo przeciętnie działającą bazę. Moim zdaniem wina jest po stronie laohosta i ich mysqla.

Update testu myisam: Na myisam jest jakby trochę lepiej ale bez rewelacji, więcej będę wiedział przed północą.

BV

Scrapebox & SEO tools Windows VPS łącze 1Gigabit!

Biotechnologia medyczna ..... Seoprzyjazny Silnie Moderowany Katalog Stron PR2

"Ludzie mocno przeceniają swój wpływ na innych i zdecydowanie niedoceniają swojego wpływu na siebie samych" by SZ 2009

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mam wyniki testu: bardzo obiecujące.

Zapytanie UPDATE cron_jobs na tabeli oryginalnego typu zostało zgłoszone w ciągu doby jako slow qury 153 razy.

Dziś to samo zapytanie zostało zapisane tylko 7 razy!

Wydaje mi się, że użycie innodb w aplikacji o charakterze publikera jest przerostem formy; może w weekend spróbuje przekonwertować całość na myisam.

Na koniec pytanie przekorne: a może publiker na sqlite ?

"Ludzie mocno przeceniają swój wpływ na innych i zdecydowanie niedoceniają swojego wpływu na siebie samych" by SZ 2009

dodaję sobie manualnie... cisza, środek nocy, aura sprzyjająca... tymczasem:

Odpowiedz na pytanie: 1+3+5
9.
Odpowiedź na pytanie nie jest prawidłowa lub kod z obrazka nie został poprawnie przepisany. Spróbuj ponownie.
no 9... nie? na pewno 9. chyba 9... nie 9? to ile to kurde w końcu jest? ;)

po setnej informacji, ze sie myle, zaczynam wątpić w swoją trzeźwość... a to i tak pewnie blad po stronie webmini, czy tak?

Mam wyniki testu: bardzo obiecujące.

Zapytanie UPDATE cron_jobs na tabeli oryginalnego typu zostało zgłoszone w ciągu doby jako slow qury 153 razy.

Dziś to samo zapytanie zostało zapisane tylko 7 razy!

Musimy wyjaśnić te komunikaty o nieoptymalnych zapytaniach bezpośrednio z Laohost. Nie do końca jestem przekonany, co do powyższych wyników i wniosków. Moje obawy biorą się stąd, że samo zmniejszenie się liczby KOMUNIKATÓW niekoniecznie musi oznaczać, że zmniejszyło się obciążenie bazy danych.

Na koniec pytanie przekorne: a może publiker na sqlite ?

Nie ma takich planów.

Odpowiedz na pytanie: 1+3+5

Odpowiedź na pytanie nie jest prawidłowa lub kod z obrazka nie został poprawnie przepisany. Spróbuj ponownie.no 9... nie? na pewno 9. chyba 9... nie 9? to ile to kurde w końcu jest? :P

po setnej informacji, ze sie myle, zaczynam wątpić w swoją trzeźwość... a to i tak pewnie blad po stronie webmini, czy tak?

Pytania i odpowiedzi ustalają właściciele katalogów WebMini, no i niestety niektóre odpowiedzi są błędnie wprowadzone, co powoduje, że nie można wcale dodać wpisu. Czasem jest to celowe działanie, aby zablokować całkowicie dodawanie wpisów, a czasem wynika to z błędu podczas wprowadzania odpowiedzi przez administratora katalogu. Spotkałem się np. z takim pytaniem (nie pamiętam dokładnie, ale chodzi o zademonstrowanie błędu): 'Ile jest 1+2*3' . Wynik to 7 (bo działanie mnożenia ma wyższy priorytet niż dodawania), ale... nie dla administratora katalogu - dlatego poprawną odpowiedzią było: 9.

Swoją drogą, to czasem pytania w katalogach WebMini są takie, że bez Wikipedii się nie obędzie :D

Publiker - katalogowanie stron WWW

Forum programu Publiker - tutaj odpisuję na bieżąco na wszelkie pytania/wątpliwości/problemy itp.

...Spotkałem się np. z takim pytaniem (nie pamiętam dokładnie, ale chodzi o zademonstrowanie błędu): 'Ile jest 1+2*3' . Wynik to 7 (bo działanie mnożenia ma wyższy priorytet niż dodawania), ale... nie dla administratora katalogu - dlatego poprawną odpowiedzią było: 9.

Właściciel takiego katalogu to chyba ktoś po "maturze Giertycha" :D

A swoją drogą to też w Lao od kilku dni mi obciążenie servera wciąż szybko wzrasta, pomimo, że nic nie zmieniałem jeśli chodzi o projekty. Coś chyba jest nie tak.

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

salab a przyszło ci do głowy, że może ktoś sobie nie życzy spamu od ciebie i zrobił to celowo ? Daruj sobie te głupie uwagi.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

@gielo

Nie o to chodzi bo nawet ręcznie wchodząc pod adres takiego katalogu nie idzie nic dodać więc ewidentnie ludzie blokują nieważne co tam się dodaje... Z całym szacunkiem ale czemu w ogóle uważasz, że te wpisy salaba są spamem? Widziałeś je? :)

@gielo

Po reakcji zgaduję, że to Twój katalog i stąd te nerwy - w takim razie przepraszam, niemniej nadal jest to śmieszne i nic na to nie poradzę.

A co do "spamu" to nie rozumiem kompletnie o co chodzi z "od ciebie" (o małą literę już nie będę się czepiał) - przecież nie tylko ja tam nic nie dodam. Tak się składa, że linkując Publikerem używam opisów stron z synonimami pisanymi na zamówienie w dużych ilościach, tak, żeby były maksymalnie unikalne. Kategorie i podkategorie oraz tagi też są maksymalnie precyzyjne. Do tego linkowane strony nie należą do robionych automatem na kolanie w 3 minuty na powtarzanych szablonach i kopiowanych tekstach... więc przykro mi, ale z tym komentarzem trafiłeś jak kulą w płot, więc... "daruj sobie te głupie uwagi" ;)

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

z tym obciążeniem na Lao chyba faktycznie jest coś nie bardzo mi też strasznie rośnie, a od 3-4 dni mam jedyne rejestracje do precli wyszukiwanych automatycznie. Przy wysyłce z kilku grup około 110 linków dziennie mam obciążenie rzędu 3-4%. Dziś spróbuje powyłączać grupy i zobaczymy co to zmieni bo już innego pomysłu nie mam. Dziwi mnie, że przy tak małej ilości wysłań są tak duże obciążenia...

Druga może głupia sprawa. Jak usunąć jakiś adres strony z zakładki linki ?? Klikam usuń z zaznaczeniem kwadracika obok linku i bez i co od nowa się zaloguję to jest z powrotem. Albo jestem ciemny albo coś jest nie halo :/

Ja odnoszę wrażenie że ostatnia poprawka tylko narobiła szkód - znacznie podniosła zużycie zasobów serwera.

Na swoim przykładzie z az.pl obciążenie jakie wygenerował soft:

LP Data User Avio Cpu Tio

1 2010-04-23 f7104xxx 195484 67.39 67604

2 2010-04-24 f7104xxx 235664 67.22 83453

3 2010-04-25 f7104xxx 247852 76.68 86686

4 2010-04-26 f7104xxx 248495 83 86756

5 2010-04-27 f7104xxx 253074 93.06 88543

6 2010-04-28 f7104xxx 256150 102.15 89695

7 2010-04-29 f7104xxx 258338 123.08 90874

8 2010-04-30 f71041xx 244179 121.76 85883

I teraz najlepsze oczywiście konto zablokowali jednak publiker oficjalnie nie dodawał już niczego! - tabela cron miała ok 120 mb i wgraną kilka dni wcześniej aktualizację (ostatnia jaka wyszła) - wcześniej jak dodawał to kilka razy wysłali prośbę o optymalizację ale jakoś olanie pomagało - tym razem nie

Na razie nie korzystam z tego narzędzia bo tak między bogiem a prawdą jest to kaszana na maxa że się tak brzydko wyrażę i czekam na nową poprawioną wersję

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

Przy wysyłce z kilku grup około 110 linków dziennie mam obciążenie rzędu 3-4%.

No to faktycznie, kaszana.

Jak tak dalej pójdzie, to będzie trzeba postawić osobny dedyk, wyłącznie pod publikera.

Byłoby fajnie, gdyby autor oprogramowania rozwiązał ten problem.

Nie wiem Kojotek_OX, ile masz projektów i ile linków w sumie dziennie; zakładam, że wielokrotnie więcej niż ja :D ; ale naprawdę jeśli chodzi o Laohosta to przy tabeli cron_jobs na poziomie 3.5MB wszystko powinno wchodzić jak w masełko. 120MB to już co innego.

Jednak również macie rację, że należałoby pożądnie przemyśleć architekturę publikera w tym miejscu. W sumie NIE jest to soft wykonujący jakieś skomplikowane operacje na bazie, raczej większość czasu powinien spędzać buszując po internecie.

Cały problem jest z tym że stron jak publiker działał może było max 60 z 40 linkami na dzień :) + 15% podlinkowania. Potem wyłączyłem bo byłem zawiedziony obciążeniem i stał sobie nic nie robiąc (teoretycznie) zapomniałem o nim i nagle konto zostało zawieszone. Tak więc te aktualizacje są coś nie tak i tyle

Przykład z mojego serwera użytkownik X miał 15 stron linkowanych + podlinkowanie (nie pamiętam wartości więc nie chcę kłamać że tyle czy tyle) i generował obciążenie znacznie przekraczające granice pakietu hostingowego, a kolejna osoba która też ma u nas publikera jest praktycznie nie zauważalna na serwerze i teraz co się okazuje ten soft co przeciążał też miał tabelę cron ogromną 150 MB!

Tak więc do publikera:

1 - coś zostało skopane w sofcie podczas aktualizacji

2 - tabela cron nie może rosnąć do takich rozmiarów ! - naprawdę nie jest problemem dodać jedno zapytanie do MySQL i zanim zacznie coś dopisywać sprawdzać czy tabele nie jest większa niż np 20 - 30 MB

3 - wysłałem już kilka maili w sprawie przeciążania oprogramowania na serwerze az.pl i nic nie zostało poprawione ogromny minus za suport w tym temacie

Ewidentnie widać że jest coraz gorzej z tym softem co mnie martwi i zapowiadało się rewelacyjnie ale trzeba trochę przysiąść nad nim bo będzie coraz coraz gorzej aż osiągniecie takie samo dno jak konkurencja czego nie życzę wam ani sobie i innym użytkownikom bo wszyscy na tym stracimy. Proszę nie bagatelizuj problemu bo narasta on - wywal co nie potrzeba z tego softu i teraz zamiast dodawać nowe funkcje zająć się trzeba w trybie natychmiastowym optymalizacją oprogramowania.

Pozycjonowanie Stron Nie dla Leszczy ;)

ok. W takim razie poprawka:

FORA (phpbb3, ipb, VB) link w stopce + iddlowanie na forum + wypełnianie pola WWW

no przydało by się zabić xrumera :)

Kojotek_OX

marudzisz, poproś o reinstalkę a najlepiej weź dedyka i nie marudź,

coś co jest tak rozbudowane jak publiker musi zżerać zasoby,

macie hostingi za 10zł miesięcznie i chcecie nie wiadomo co,

ludzie trochę powagi.

Forum zwalczające depresję www.psychocafe.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności