Skocz do zawartości

Emeryturka

pavlo911

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wspomniałeś o dzieciach to przypomniał mi się odcinek "Rozmowy w toku" w którym poruszali temat rodzinki, gdzie ojciec narobił bodajże 12 dzieci z zamysłem, iż dzieci po ukończeniu 18 roku życia - każde z nich będzie mu wypłacało pewną kwotę pieniędzy w ramach tego, że je wychował i dawał kieszonkowe w wysokości 30zł co miesiąc. Jeżeli dobrze pamiętam to określił to inwestycja na przyszłość i jego zabezpieczeniem na lata emerytalne. Nie pamiętam jednak czy w zamysłach miał jeszcze większość ilość potomstwa. :)

• Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Jak wynika z wyliczeń Ernst & Young, Skarb Państwa na koniec roku 2010 sprawował nadzór nad firmami o wartości 139,8 mld zł.

Wydatki ZUS to lekko ponad 12 mld miesięcznie. Więc starczyło by na niecały rok. JKM wiele razy pokazał że nie umie liczyć. Wszystkie jego propozycje i wyliczenia po protu nie trzymają się kupy. Zlepek populistycznych postulatów i sprzeczności.

Ale ta kwota to chyba nie uwzględnia: szpitali i całej służy zdrowia, szkół i uczelni państwowych, nieruchomości: ZUS'u czy Urzędów Skarbowych te instytucje zostały by zlikiwidowane/sprywatyzowane tu jest duża kasa wg mnie która mogła by pójść na wypłaty emerytur.

Tworzenie, wsparcie sklepów na Prestashop GoPresta.pl zapraszam do współpracy

Rocky zobowiązania samego ZUS to 2,07 bln zł, tyle pieniędzy brakuje aby każdy kto płacił ZUS miał swoją emeryturę. Wychodzi razem z długiem publicznym po 80 tysięcy na głowę. W zasadzie, żeby nie żonglowanie podatkami, przesuwanie pieniędzy z OFE i inne zamiany związane z naliczanie długu to bylibyśmy bankrutem.

Co do samej emerytury - ja jestem zwolennikiem inwestycji w złoto (sztabki 1,2 i 5 gram oraz monety, tylko krugerrand).

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

Czy można żyć z zasiłków

Tam miliard, tam 10 i zobaczylibyście ile by się nazbierało. Balcerowicz na pewno znalazłby grube miliardy w wydatkach budżetu.

W USA jak państwo zwiększa socjale to społeczeństwo się burzy a w polandzie się cieszy. Taki głupi lud.

PS. Ciekaw jestem czy bezpłodni też powinni mieć prawo do emerytury

PS. Ciekaw jestem czy bezpłodni też powinni mieć prawo do emerytury

Jeżeli nie, to zwolnij ich z obowiązku płacenia państwowego haraczu - składki emerytalnej i zwróć dotychczasowe zagrabione w "składkach" pieniądze z ustawowymi odsetkami. Jestem przekonany, że wielu się wykastruje.

Pozdrawiam, J.

Ale ta kwota to chyba nie uwzględnia: szpitali i całej służy zdrowia, szkół i uczelni państwowych, nieruchomości: ZUS'u czy Urzędów Skarbowych te instytucje zostały by zlikiwidowane/sprywatyzowane tu jest duża kasa wg mnie która mogła by pójść na wypłaty emerytur.

Nie uwzględnia. Ale to oznacza wzrost kosztów utrzymania ZUS, US na np: wynajem nowych pomieszczeń. Szpitale , szkoły należą w zdecydowanej większości do samorządów. W sumie (razem) jest to kwota ok 600 mld zł - razem z mostami,sejmem, gruntami itd. Oczywiście jest to wartość spekulacyjna . Bo jak podaż rośnie to ceny...

Jak wynika z wyliczeń Ernst & Young, Skarb Państwa na koniec roku 2010 sprawował nadzór nad firmami o wartości 139,8 mld zł.

Wydatki ZUS to lekko ponad 12 mld miesięcznie. Więc starczyło by na niecały rok. JKM wiele razy pokazał że nie umie liczyć. ...

Podejrzanie wyglądają te 139,8 mld złotych jeśli wiemy, że Lasy Państwowe są właścicielami 28% powierzchni kraju (sic!).

Jeśli dobrze na szybko liczę, to dzieląc nawet te pełne 139,8 mld zł (a przecież lasy to mała część, a ziemia nie jest jedynym majątkiem LP) na 7,6 mln ha powierzchni LP wychodzi cena raptem 183,9 zł za 1 ar ziemi. Czyli raczej niedoszacowali, albo nie liczyli LP.

Całe społeczeństwo to się musi zrzucać na:

1. zawody uprzywilejowane które przechodzą na emeryturę w wieku 35-40 lat

2. zawody "elitarne" które w naszym państwie muszą mieć swoje własne "fundusze emerytalne"

3. na ludzi którzy przeszli swego czasu na pomostówki i inne tego typu ustrojstwo

4. na tak popularne w naszym państwie "umowy zlecenia"

5. na coraz popularniejszych "udziałowców-pracowników" spółek

6. w końcu na biednych rolników w KRUSie

7. na "feministki" które choć chcą wszystko to co mają mężczyźni to jednak na emeryturę chcą przechodzić 5 lat wcześniej

Nic ująć. Mamy w systemie święte krowy (policjanci, wojskowi, kolejarze, górnicy, nauczyciele...) na które trzeba się zrzucić.

Na dodatek te "feministki" choć przechodzą na emeryturę 5 lat wcześniej, na tym świadczeniu żyją niemal 10 lat dłużej niż mężczyźni.

Ale to jest odrębne zagadnienie dla socjologów - części kobiet co chcą w ramach równouprawnienia rodzynki z świata mężczyzn, nie oddając nic z własnego pola. Tzn. bierzemy co się nam należy, przemilczamy to co już nie koniecznie, np. wcześniejsze emerytury, idąc trochę dalej pierwszeństwo w drzwiach - rzekomo jesteśmy sobie równi, zatem dlaczego musisz (pod groźbą buraka) zawsze być tym mniej równym - drugim :D

Nic dodać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności