Skocz do zawartości

Nowy CMS

ReTop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Od dłuższego czasu tworzę bardzo rozbudowany system CMS, który będzie bardzo prosty w obsłudze

nawet dla początkujących webmasterów.

Jego głównymi funkcjami będą:

- rozbudowany edytor wyglądu

- rozbudowana obsługa funkcji z panelu admina

- łatwa obsługa/zarządzanie użytkownikami

- tworzenie kategorii i podkategorii (głębokość do 10)

- wbudowane systemy płatności

- "wielofunkcyjna moderacja"

- publikowanie treści

- system ocen/ komentarzy

- system mailingowy

i dziesiątki innych ciekawych funkcji.

Na upartego można z tego CMSa zrobić to czego dusza zapragnie :)

A teraz pytanie skierowane do osób, które korzystają z różnych CMSów.

Jakich funkcji wam brakuje?

Co chcielibyście, aby miał dobry CMS?

Zapraszam do rozmowy :)

Pozdrawiam

Miłosz

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Co powinien mieć CMS? hmm wszystko zależy do jakich celów go tworzysz, zauważ że nie ma jakiegoś uniwersalnego CMS-a który by spełniał wszystkie wymagania (oczywiście nie licząc wtyczek, ale wtedy musi on mieć ogromną popularność)

Ale jakbym miał tak trochę uogólniać, to bardzo fajnie że wprowadziłeś płatności, ponieważ CMS będzie łatwiej w celach komercyjnych można wykorzystywać, ważne też żebyś rozbudował tą funkcję na wiele sposobów (jednorazowe opłaty, opłaty abonamentowe, różne poziomy opłat z rozróżnieniem dostępu itp)

Poza tym jak najbardziej ułatwić proces modyfikacji wyglądu.

Jak na razie te rzeczy przychodzą mi na myśl, ale tego jest naprawdę dużo i jak coś sobie przypomnę, to napiszę.

Jeśli chodzi o płatności to jak do tej pory mam wyróżnione:

- dodaj wpis/artykuł

* grupowanie

- wejście do kategorii

- czytanie całych wpisów/artykułów

Jakieś pomysły co do opłat?

Wybór płatności między dotpay oraz paypal.

Jeśli chodzi o edycje wyglądu to wszystkie funkcje można włączyć/wyłączyć w panelu admina.

A sama zmiana wyglądu to tylko stworzenie gotowego szablony w html i wrzucenie go w odpowiednie miejsce w panelu

plus wgląd do pliku styli z poziomu admina.

Naprawdę jeśli chodzi o wygląd to nie ma lepszego i prostszego rozwiązania :)

Moja propozycja to: wybór silnika bazy danych pomiędzy mysql i sqlite - wiadomo dlaczego, szybkość budowania mikrostron bez niepotrzebnego zakładania baz etc.

Dodatkowo możesz zrobić pingowanie co x-artykułów - do ustawienia ilości w panelu.

Generowanie map strony według zadanych kryteriów, np. bez podstrony klienci, referencje...

Jaka będzie forma licencjonowania tego CMSa? Będzie on płatny czy darmowy?

Kiedy planujesz pokazać dzieło szerszemu grono?

kolryb29

budowania mikrostron

Raczej będzie to CMS do poważniejszych stron.

Dodatkowo możesz zrobić pingowanie co x-artykułów - do ustawienia ilości w panelu.

Opcje pingowania rozbudowałem z możliwością filtrowania kategorii, podkategorii innych stron plus

wybór cykli pingowania co ile wpisów/art, dni itp.

Generowanie map strony według zadanych kryteriów, np. bez podstrony klienci, referencje...

Z tym masz racje do zrobienia :)

Będzie on płatny czy darmowy?

System będzie płatny - Cena z pewnością będzie bardzo przystępna. Chcę w ten sposób odsiać masowe klonowanie

przez niepoważnych internautów. Taki CMS kosztuje dużo pracy i nie chce, żeby w błyskawicznym tempie stracił na "SEO" wartości.

Kiedy planujesz pokazać dzieło szerszemu grono?

CMS planuje przedstawić za około 2 miesiące, gdy już wszystko będzie dopracowane.

Interesują mnie teraz opinie internautów, które pomogą mi dopracowąc funkcjonalność.

qlwik

OO, czyżby w końcu powstała platforma pod płatne precelki?

Z pewnością i z łatwości na moim CMSie zbudujesz bardzo fajne płatne precle :)

Dzięki za odpowiedź, czekam na prezentację za 2ms.

OO, czyżby w końcu powstała platforma pod płatne precelki?

Tego na rynku jeszcze nie ma, więc możesz takim oprogramowaniem ugryźć spory kawał tortu.

Jest coś takiego pod płatne precle - https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=109048

Myślę że zapotrzebowanie na porządny skrypt Presell Page jest nie mniejsze niż na skrypt katalogu od generała.

+rotacyjny blok linkowy na stronie

+rotacyjny blok z autorami wpisów, a następnie z listą ich wpisów

+różne poziomy kategorii, np Strona główna>Prawo & Polityka>Prawo Konstytucyjne>System polityczny Włoch

+blok z parametrami precla (BL, PR itp)

+można pomyśleć nad dwoma kategoriami wpisów: artykuły i publikacje? arty krótsze, publikacje bardziej ambitne

Proponuję się wzorować na skryptach internetowych "artykularni", ale też ustrzec się od dodatków, którymi można by manipulować, takimi jak: ocena artykułów (chyba że oprócz podanej średniej oceny, na nic więcej nie będzie to miało wpływu), "Osoby które przeczytały xxx, przeczytały też:" itp

@kolryb: pierwsza odpowiedź w temacie:

Jak na chwilę obecną nic specjalnego. Wordpress posiada o wiele więcej funkcji i nie trzeba nic za niego płacić.

Tak więc autor musi się naprawdę postarać, a przede wszystkim dopieścić szczegóły.

Widziałbym też miejsce dla paru funkcjonalności wordpressa:

- losowe wpisy

- podobne wpisy

- możliwość wyróżniania wybranych wpisów linkiem na stronie głównej (czyli jakiś blok, gdzie można wstawiać linki wewnętrzne do wybranych artykułów)

- czytanie całych wpisów/artykułów

To będzie coś jak płatna wtyczka do WordPressa: WP Sprzedawca ??

Jaka będzie orientacyjna cena cms-a, bo nie wiem czy nie lepiej będzie mi się opłacało kupienie pluginu WP Sprzedawca.

Może inaczej:

Czy funkcja w Twoim nowym cmsie dotycząca płatnego czytania niektórych artykułów bądź wszystkich będzie posiadała coś czego nie ma WP Sprzedawca ?

O7vVmZ7.gif

Punkty statlink.pl - dobra cena + gratis Skrypt i eBook, Blog SEO/SEM i Tatuaże na Dziarownia.pl (tatuaże)

Kikasek

+można pomyśleć nad dwoma kategoriami wpisów: artykuły i publikacje? arty krótsze, publikacje bardziej ambitne

Zrobiłem coś na wzór wyboru grup wpisów, w których można wybrać opcje jaki ma się cechować dana grupa publikacji.

+różne poziomy kategorii

Miałem nieograniczona liczbę poziomów ale skróciłem do 10 ... mam nadzieję, że wystarczy :P

ale też ustrzec się od dodatków, którymi można by manipulować

Z Tymi dodatkami w moim CMSie jest tak, że właściciel będzie mógł nadać właściwości np ocen. Tzn w panel ustawić czy ocena mają mieć wpływ czy nie. A jeśli tak to jaki.

moody

Obecnie jest jest opcja, która pozwala tworzenie dowolnej ilości bloków typu: blok dolny, górny, lewy, prawy > nazwałem je reklamowymi, ale wykorzystać można do wielu celi. Inna sprawa jeśli chodzi o losowe bo w każdym miejscu można wstawić znacznik z daną funkcją.

arve_lek

Niestety nie znam wp sprzedawca.

Ale opcja czytani publikacji płatnych będzie na zasadzie:

Darmowy wstęp >> ustawieni długości >> płatny cały tekst >> wybór dostępu >> jednorazowy do publikacji lub abonamentowy.

CO DO CENY: Nie zastanawiałem się jeszcze poważnie nad ceną, ale z pewnością nie będzie to kilkanaście złotych.

Witam,

Ciekawe się zapowiada, hmm dla mnie jednym z lepszych cmsów jest kentico posiada on dosyć rozbudowane możliwości licencjonowania.

Z tego systemu CMS mógłbyś trochę zasięgnać, ale powiedz mi jedno w jakim jeżyku programujesz ?

Wejdz sobie na strone polska tego systemu i tam masz fajnie możliwści które możesz wykorzystac

Dzięki Neshi

Od czasu rozpoczęcia dyskusji rozważałem dalsza rozbudowę CMSa i zastanawiam się czy

dążyć dalej do tworzenia czegoś uniwersalnego czy jednak postawić na

CMS pod Darmowe/Płatne precle, serwisy z artykułami oraz katalog stron.

W zasadzie w obecnej fazie mam już CMS pod ciekawy katalog stron a niebawem skończę fajny panel

użytkownika.

Czy zapotrzebowanie na CMS pod precle było by duże?

Jakie jest wasze danie?

Dziękuje wszystkim za opinie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności