Skocz do zawartości

Test ogonków

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Test sprawdzający, czy linki z anchorem z ogonkami jest tożsamy z linkiem bez ogonków. Strona linkowana dwoma anchorami (nie występują w żadnej formie na stronie testowej):

1. 'losciemnie'

2. 'mańkówałek'

Strona linkowana: https://zgred2.iswift.eu/

Po zaindeksowaniu linków sprawdzone zostały serpy pod zapytaniami:

1. 'losciemnie' i różnymi ogonkowymi kombinacjami od drastynie zmienionych ('łóściemnię') po delikatnie zmienione ('łosciemnie', 'lósciemnie' itd.)

2. 'mańkówałek' i różnymi kombinacjami bez ogonków od drastycznie zmienionych ('mankowalek') po delikatnie zmienione ('mankówałek', 'mańkówalek' itd.)

Wynik:

Strona nie wyświetla się w seprach na zapytania nawet lekko zmodyfikowane ogonkami (w jedną i w drugą stronę).

Wnioski:

Należy dokładnie precyzować anchory. Ogonki czy też ich brak (w anchorach) całkowicie zmieniają postać rzeczy.

WAŻNE: Test miał za zadanie sprawdzić wpływ ogonków tylko i wyłącznie z anchorów. Proszę zwrócić uwagę, że ogonki mają mniejszy wpływ jeśli występują w <title>. Przykładem mogą być wyniki dla zapytania 'nieruchómości bięłśko'.

Black Friday 2024

W topx.pl nawet 50% taniej! - codziennie nowe promo!

Całkowicie nie pokrywa się to z moim doświadczeniem i bardzo mnie to niepokoi :D

Jedną z moich fraz są artykuły dziecięce. Linkuje tylko z anchorem z ogonkami, na stronie nie występuje fraza bez ogonków, a pozycje na artykuly dzieciece i artykuły dziecięce są takie same (lekko na + ogonków) i zmieniają się w jednym czasie, tzn. jeśli ogonki ida w górę, to bez ogonków niedługo również.

Czy ktoś jeszcze próbował robić taki test?

Na swoich stronach zaobserwowałem iż na frazy bez ogonków jestem zazwyczaj wyżej niż z ogonkami - tym większa różnica (na korzyść bez ogonków) im bardziej konkurencyjna fraza.

Po analizie najtrudniejszej takiej frazy wnioski: moja strona jest lepiej zoptymalizowana, posiada więcej treści, jest linkowana wewnętrznie na słowa kluczowe bez ogonków. Fraza jest także w adresie strony oraz tytule (w konkurencyjnych domenach również). Wyższe pozycje w przypadku konkurencyjnych stron na frazę z ogonkami są spowodowane mocniejszym likowaniem takim właśnie anchorem. Bez ogonków - moja strona zyskuje

Zauważcie, że sytuacja całkiem się zmienia, jeśli na stronie używana jest fraza (czy to w treści, czy to w <title>) 'normalnie pisana'. W normalnych warunkach tak właśnie jest.

Black Friday 2024

W topx.pl nawet 50% taniej! - codziennie nowe promo!

Ok, mam frazę w title i na stronie w wersji z ogonkami (tylko), co daje mi pozycję na frazę również bez ogonków. OK. Ale linkuję tylko anchor z ogonkami, a pozycje rosną równomiernie, a według tego testu powinna iść w górę tylko fraza z ogonkami.

Ja to widzę tak :

Google traktuje frazy z ogonkami i bez jako synonimy, więc skoro na stronie występuje fraza artykuły dziecięce i jest dobrze podlinkowana to synonim tej frazy (artykuly dzieciece) też jest w serpach wysoko.

Jeśli tak jest to mimo wszystko nie trzeba linkować z i bez ogonków jeśli fraza występuje na stronie/w title.

Dzięki za podzielenie się testami, które nie są tylko autoreklamą, albo nie udawadniają że konkurencja jest do d...

Również zauważyłem, że Google to traktuje mniej więcej jak synonimy. Czasami pozycja bez ogonków jest wyżej, czasem niżej od tej z ogonkami, przy czym linkuje na frazy tylko z ogonkami a w treści www nie ma użytych wyrażeń bez ogonków.

• 1 miesiąc temu...

Linkuję jedną frazę z ogonkami, frazy bez ogonków nie linkuję - fraza z ogonkami 7 miejsce, fraza bez ogonków 8 miejsce.

Mogą być niewielkie różnice, jednak linkowanie frazy z ogonkami wpływa na pozycję frazy bez ogonków (przeze mnie nie jest ona wcale linkowana a jest w top10) jeżeli jest to ta sama fraza - przykładowa i przykladowa.

Wiem, że kobieta to rzadkość na forum PiO... niemniej jednak zwracaj się do mnie w rodzaju żeńskim ;)

Jeśli posiadasz psa to polecam Ci dla niego szelki Guard

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności