Skocz do zawartości

SB Pinger

SEO-Admin

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Robiąc w SEO Bohaterze opcję pingowania bezpośrednio po zatwierdzeniu strony, pomyślałem, że jeden ping to będzie za mało i trzeba by spłodzić coś dodatkowego. Dlatego zrobiłem program, który może pingować adresy z SB (i nie tylko) osobno w tle. Program udostępniam na licencji freeware.

sb-pinger.jpg

W pierwszej wersji, którą możecie przetestować już teraz, z pewnością brakuje kilku rzeczy (np. jeszcze nie ma pełnego importu), ale właśnie liczę na Wasze opinie, żeby od razu na początku ewentualnie coś zmienić.

Program działa tak, że wykorzystuje pingomatic.com. Potem może zrobię jeszcze bezpośrednie pingowanie wprost z danej maszyny użytkownika. W nawiązaniu do tego wątku na razie zrobiłem tak, aby pingomatic pośredniczył w tym procesie. W ten sposób adres IP pingującego pozostaje w jakimś stopniu ukryty (przy założeniu, że pingomatic nie przesyła naszego adresu dalej).

Na razie program działa na testowych danych pobieranych z pliku import_test.csv. Po zainstalowaniu, po prostu trzeba ustawić się na miejscu, od którego chcemy zacząć pingowanie, dajemy "pinguj" i tyle. Program będzie kolejno przechodził przez adresy i wysyłał żądania do pingomatica, a ten z kolei dalej. Odstępy czasu i serwisy RPC ustawiamy w opcjach.

Ściągnij SB Pinger

Miłego testowania i opiniowania ;-)

pozdrawiam

Grzegorz

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam!

Uaktualniłem SB Pingera.

Pod tym samym adresem: SB Pinger

można ściągnąć nową wersję.

1. Dopracowałem już działanie programu pod względem sprawdzania odstępu od ostatniego pingu. Minimalny odstęp pomiędzy pingiem dla danej strony ustawia się w opcjach. Jeśli ustawimy np. dwie godziny, to przy ponownym pingowaniu, adresy, które były pingowane wcześniej niż dwie godziny będą pomijane.

2. Podobnie rzecz ma się z max ilością pingów. Jeżeli zostanie osiągnięta maksymalna ilość pingów to dany adres będzie pominięty.

3. Zrobiłem opcję importu adresów z pliku csv. Plik ma mieć postać:

Pierwsza linia:

GRUPA;PROJEKT;TYTUŁ;ADRES;ILOSC_PINGOW;MAX_PINGOW
Następne linie wg tego wzoru z odpowiednimi wartościami oddzielonymi średnikami.

Potem zrobię opcję importu adresów z sitemapy xml.

Dzisiaj dam tez nową wersję Seo Bohatera z opcją pingowania po zatwierdzeniu wpisu i zapisywania do następnych pingowań w pingerze.

pozdrawiam

Grzegorz

Wiecie może jaki jest minimalny przedział czasowy dla wysyłania pingów do pingomatica?

w sumie to mam problem, zrobilem sobie scv, zaimportowal sie chyba dobrze pingi ustawione na 0;100 kliekam pinguj i dostaje osiągnięto koniec bazy,., a strona pingomatica w dolnym oknie nawet sie nie wyswietla...

Wiecie może jaki jest minimalny przedział czasowy dla wysyłania pingów do pingomatica?

w sumie to mam problem, zrobilem sobie scv, zaimportowal sie chyba dobrze pingi ustawione na 0;100 kliekam pinguj i dostaje osiągnięto koniec bazy,., a strona pingomatica w dolnym oknie nawet sie nie wyswietla...

Acha, chyba jest tak, że nie minął czas, bo przy imporcie zdaje się, wstawiam bieżącą datę i godzinę jako godzinę ostatniego pingu. Muszę sprawdzić i ewentualnie poprawić, żeby dać jakąś wcześniejszą datę w momencie importu.

A co przedziału czasowego, to trzeba wyczuć. Obawiam się, że pięć sekund to może być mało, bo wiadomo, że takie serwisy bronią się przed floodowaniem. Sam jeszcze w większej skali tego nie sprawdziłem. ;-)

EDIT:

OK, poprawiłem. Teraz przy imporcie ustawiam wstępną datę ostatniego pinga o dzień wcześniej, więc można od razu pingować (chyba, że w opcjach ustawi się odstęp większy niż 24 godziny).

Proszę ściągnąć plik instalacyjny jeszcze raz.

pozdrawiam

Grzegorz

Szykuje się niezłę narzędzie, ale... :D

1. Szkoda, że pingowanie samo się nie wznawia jak trafi na jakiś błąd.

2. Zaimportowałem csv, pingowałem. Teraz doszły mi kolejne adresy do pingowania, ale z powtarzającymi się tymi co były wcześniej. Szkoda, że program nie usuwa duplikatów.

3. Nie można usuwać adresów, jest tylko czyszczenie całej bazy.

TANIE PUNKTY SWL - Automatyczna transakcja - punkty w 5 minut na Twoim koncie (seomatik, gotlink, statlink)

HURTOWE ILOŚCI: Linki z PageRank (ponad 1000 domen PR1-5)

Sławomir Siudek+

mi brakuje importu z pliku TXT w postaci adresów.

Plik csv to w zasadzie plik tekstowy. Dla programu rozszerzenie pliku w tym przypadku nie ma znaczenia. Ważne, żeby zachować format linii w pliku. A csv jest o tyle dobre, że dobrze się importuje do arkusza kalkulacyjnego gdzie można zmienić dane (np. skopiować sobie nazwę grupy dla większej ilości adresów, itp), i łatwo zapisać w formacie csv.

1. Szkoda, że pingowanie samo się nie wznawia jak trafi na jakiś błąd.

2. Zaimportowałem csv, pingowałem. Teraz doszły mi kolejne adresy do pingowania, ale z powtarzającymi się tymi co były wcześniej. Szkoda, że program nie usuwa duplikatów.

3. Nie można usuwać adresów, jest tylko czyszczenie całej bazy.

Ad 1. Jakiego typu błąd?

Ad 2. Jeśli adres jest już w bazie to powinien być w trakcie importu pominięty. U ciebie powiela takie same adresy?

Ad 3. Fakt, więc się dorobi przycisk do usunięcia ;-) Gdzieś pod prawym przyciskiem. A propos, już teraz, jeśli klikniesz prawym przyciskiem na adresie, to można zmienić tytuł i adres. Może tutaj jeszcze coś rozbuduję.

pozdrawiam

Grzegorz

Ad 1. Jakiego typu błąd?

408 Request Time-out 
This request takes too long to process, it is timed out by the server. If it should not be timed out, please contact administrator of this web site to increase 'Connection Timeout'. 
--------------------------------------------------------------------------------