Skocz do zawartości

Testowanie Nowego algorytmu Google?

Websik.com

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy temat już był czy nie, ale nie widziałem żadnego takiego. Wchodzę sobie na Google, wpisuję frazę pozycjonowanie, a tu:

wynikigoogle.png

Dodam też, że nie mieszkam w Poznaniu, a ponad 200km od Poznania, dlatego też nie są to regionalne wyniki.

Lekko mnie to zdziwiło, wszedłem przez Internet Explorer, a tam już normalne wyniki, czyżby Google chciało dodawać regionalne wyniki do nie regionalnych fraz?

Po tym co zobaczyłem postanowiłem wejść na regionalną frazę, a tu kolejne zaskoczenie, mapka wyświetla się tak jak na screenie wyżej (nie przesuwa się nawet tylko jest jakby elementem stałym, coś takiego jak "position: fixed" w css), ponumerowane są tak samo jak na screenie wyżej (tylko, że jest ich 7 i są na samej górze) wyglądają jak naturalne wyniki tylko, że pod adresem strony literka, która jest przyporządkowana na mapce, a obok adres firmy (lub logo + adres). Po tych naturalnych wynikach z mapki jest jeszcze 6 tzw naturalnych adresów stron, co oznacza, że dla lokalnych stron jest 7 z mapki + 6 naturalnych. Co o tym sądzicie? Czyżby czekały nas zmiany algorytmu czy to tylko testy? Jeżeli takie zmiany nastąpią to wyszukiwanie lokalne nabierze dużo większego znaczenia.

Pozdrawiam i zapraszam na:

Zoptymalizowane i darmowe szablony stron WWW - idealne szablony na zaplecze i nie tylko, na razie jest ich kilka, ale będzie więcej... Pozycjonowanie - trochę podstaw. Zobacz też trudne zagadki.

Hmm,

U mnie w ogóle jest dziwnie - od kilku dni widzę, że nie wyświetlają mi się żadne adwordsy dla tej frazy....

[Edit]

A jednak się wyświetlają... ale i tak dziwne te wyniki, jeszcze nie dawno nie miałem żadnej mapki wewalonej do wyników :D

screenlg.png

Potrzebujesz nietypowy pendrive? Tylko teraz pendrive 8GB od Bone w tak dobrej cenie. Zapraszamy.

Kosmetyka aut - auto detailing Łódź

Mieszkasz może w Łodzi, bo widzę, że masz mapkę z Łodzi pod frazę pozycjonowanie? Pierwszy raz w ogóle spotkałem się z tym, że jest mapka na frazę "pozycjonowanie".

Zoptymalizowane i darmowe szablony stron WWW - idealne szablony na zaplecze i nie tylko, na razie jest ich kilka, ale będzie więcej... Pozycjonowanie - trochę podstaw. Zobacz też trudne zagadki.

W Łodzi nie, ale dość blisko (ze 20km do centrum).

Ja myślę, że to wykrywa lokalizacje użytkownika po adresie IP, z tym że jeśli ktoś ma zmienne IP (czyli zdecydowana większość), to takie wykrywanie można sobie wsadzić :D (w pracy mam zmienne IP, to mi praktycznie codziennie pokazuje inne miasto - w dodatku nigdy dobre)

Zapewne jak zmienisz IP to też będzie Ci pokazywać inne miasto.

Potrzebujesz nietypowy pendrive? Tylko teraz pendrive 8GB od Bone w tak dobrej cenie. Zapraszamy.

Chodzi oto, że nie mam zmiennego IP a Google zawsze dobrze wykrywa moją lokalizacje, pod tymi wynikami na screenie jest napisane nawet "Więcej wyników w pobliżu adresu ...". Mi się wydaje, że to testy jakiegoś algorytmu, który jak się sprawdzi może wejść w życie.

Moim zdaniem google trochę już przesadza z tymi bajerami wyszukiwania pojawiające się mapki obrazki pod tekstem coraz bardziej mnie irytuje. Człowiek się stara pozycjonuje już jest na 2 miejscu a tu spada na top 3 bo na pozycji nr. 2 pojawia się paleta obrazków.

praca, darmowe dokumenty - listy motywacyjne

ogłoszenia - praca oferty

oszczędzasz na lokacie - najlepsze lokaty

Tak, jeśli ktoś ma zmienne IP, to nie ma możliwości dokładnego wykrycia gdzie on się znajduje. Z resztą sami sprawdźcie np. na https://www.geoiptool.com/

Z resztą u mnie nawet przy stałym IP, też nie każda strona poprawnie wykrywa lokalizacje (zależy od bazy jaką dysponuje), z tego co pamiętam to chyba tylko jedna strona wykrywała poprawnie.

Tylko wasz operator jest w stanie was dokładnie zlokalizować, pod warunkiem, że podacie również czas i datę, a nie samo IP...

PS.

Chociaż są nowe usługi lokalizacyjne (np. w firefoxie, chociaż sama lokalizacja jest realizowana przez google) w oparciu o sieci WiFi, które komputer wokół siebie widzi. Jeśli macie np. laptopa z opalonym WiFi, wejdźcie na stronę https://www.mozilla.com/en-US/firefox/geolocation/#geo-demo i kliknijcie "Give it a try!", po zezwoleniu na lokalizację, zobaczycie swoją lokalizacje.

Nie zawsze to działa dokładnie, ale w moim przypadku aż się zdziwiłem !!!

Nie wiem Tomaan, do kogo było zadane pytanie, ale co do IP to ja jestem pewien, że mam stałe, a sprawdzając w lokalizatorach IP podaje mi Warszawę, dlatego, że neta mam w chello, ale mimo wszystko mapka była z Poznania, a to też kawałek drogi. Do tego Google zawsze dobrze moją lokalizację wykrywa, zresztą zauważyłem, że nie tylko Google, do tego pod tymi 3 wynikami na screenie był napis "Więcej wyników w pobliżu adresu [moja lokalizacja]".

Kurde, jak działa ta lokalizacja :) ? Mam neta w upc i jak sprawdzam tutaj: https://www.geoiptool.com/ to mi okolice Warszawy pokazuje. W google Kraków, ale najwieksze oczy zrobilem jak sprawdzilem na tym: https://www.mozilla.com/en-US/firefox/geolocation/#geo-demo , pokazalo nawet ulice na jakiej jestem :) . Nawet jeśli to sprawdza po wifi, tak jak pisal T-1000, to skad oni wiedzą gdzie mam ruter?

E:

A i jak sprawdzalem przez strone firefoxa to sie przegladarka pytala czy udostepnic lokalizacja, a w google nic sie nie pytalo.

@dymek91 - tak jak pisali poprzednicy - największą część pracy wykonują sami użytkownicy. Jeśli ktoś ma tel z androidem i chce korzystać z usług lokalizacyjnych google (opartych o wifi), to jednocześnie musi się zgodzić na wysyłanie danych o sieciach, które w danym momencie widzi jego telefon. Google oczywiście wszystko skrzętnie notuje, wraz z danymi z GPS i w ten sposób wiedzą wszystko co potrzeba :)

Dodatkowo google cary robiąc zdjęcia ulic, przy okazji wykrywają i zapisują wszystkie napotkane sieci WiFi :)

W moim przypadku również to działa diabelsko dokładnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności