Skocz do zawartości

Google adSense i kombinatorstwo

Farbik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zapytać zacnych "forowiczów" co o tym sądzicie, może macie własne przemyślenia, może nie tylko klikacie w te wszytskie strony ale i rozglądacie się co się w okół dzieje.

Przystąpiłem do programu Google Adsense z wielką nieśmiałością. Czytałem na forach opinie userów i w końcu się zdecydowałem umieścić to na jednym z portali branżowych które prowadzi moja firma. Wszystko szło ładnie. Dolarki się zbierały chociaż wolno, magiczną kwotę 100$ przekroczylem po jakiś 3 czy nawet 4 miesiącach. Ale kij tam, nie przeszkadzały mi, a i przyznam ze firmy których reklamy się pokazywały czasem starałem się zainteresować reklamą w moim portalu (uznając że jeśli ktoś wydaje kase na reklamę w necie to może będzie chciał jej wydać ciut więcej :-)). Skutek bywał różny, choć nawiązałem z ten sposób kilka interesujacych kontaktów.

Ale nie o to chodzi.

Po jakimś czasie (dostałem wcześniej magiczny PIN od google) na mojej stronie zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Niemal codziennie pomiędzy godziną 23 a 24 wzmagał się ruch na mojej stronie. Również w statystyce kliknięć w reklamy był widoczny skok. Początkowo sądziłem że ktoś downloaduje jakimś samotwórczym programikiem mój portal ale po kilku dniach analiz, generowania różnych teorii i wymysłów odpuściłem. Ruch nie był jakiś tam znaczący bo serwis miał liczbę wyświelteń około 1000 na dobe a o tej magicznej godzinie generowanych było około 100. Olałem to i zacząłem szukać na forach informacji o adsense, jakie kto ma doświadczenie, problemy itp. Zanim jendak coś wymyśliłem dostałem email od google ze moje konto zostało zamkniete z uwagi na dużą liczbę nieprawidłowych kliknięc. Nie powiem że mnie to jakoś zmartwiło szczególnie ale nie trodno sie domyslic że połączyłem ten fakt z wieczornym igraszkowaniem po mojej stronie.

Wnikając w statystyke i liste odwiedzin doszedłem do wniosku że ruch pochodzi z tepsy z neostrady. Pożniej na formach znalazłem infa o róznych kombinacjach i próbami nabijania sobie odwiedzalności i kliknięć w reklamy. Połączenia o zmiennym IP dają możliwość że user może mieć iny nr za każdym wejściem na strone. Jednak google zbierają dużo więcej informacji od usera, jest duzo zmiennych których powtarzalność może wskazywać na próby nabijania oglądalności. Poźniej czytałem na necie artykuł o tym ze jest problem w tego typu rozwiązań jak addsese, polegający na odfiltrowaniu nieprawidłowych kliknięc.

Nie zrozumcie mnie zle, nie mam problemu z tym że postradalem sie tych 100$ bo na serwisach moja firma zarabia miesiecznie dużo dużo wiecej. Piszę wam o tym wszystkim bo mam przemyślenia i pytania które napisałem poniżej.

Postawiłem pytania na które nie znalazłem odpowiedzi:

- czy firma udostępniająca płatne reklamy może mieć interes na tym że zamyka konta uczestnikom programu nie wypłacając im nawet tych drobnych kwot?

- jaki jest procent tych którzy założą konto i nigdy nie przekroczą magicznej kwoty wypłaty i tych którzy zostaną zamknięci? Mogę się założyć że to właśnie na nich Google najwięcej zarabia i to ci są najbardziej pożądani, nie ci którym trzeba płacić!

- wiem, wiem, tez mi napisali ze za nieprawidlowe klikniecia oddają kase klientowi, ale czy na prewno (nikt tego nie sprawdza), a co kliknięciami prawidłowymi?

Reklamy kontekstowe to ogromny rynek z ktorego google i nietylko czerpia potworne zyski (pamietajmy ze google to najwieksza firma medialna świata). Czy my drobni tworcy stron, nie jestesmy tylko malym trybikiem w tej calej machinie, czy nie jestemy jak NEO podlaczony do matrix-a? Co dzień staramy się cos zrobić w tej wirtualnej przestrzeni internetu a chyba nieswiadomie jestesmy zakładnikami wielkich korporacji internetowych wykonując dla nich mozolną robotę niczym rolnicy z chińskiej prowincji zbierający ryż z pola.

To tyle.

pozdrowienia dla wszystkich :)

Postawiłem pytania na które nie znalazłem odpowiedzi:

- czy firma udostępniająca płatne reklamy może mieć interes na tym że zamyka konta uczestnikom programu nie wypłacając im nawet tych drobnych kwot?

- jaki jest procent tych którzy założą konto i nigdy nie przekroczą magicznej kwoty wypłaty i tych którzy zostaną zamknięci? Mogę się założyć że to właśnie na nich Google najwięcej zarabia i to ci są najbardziej pożądani, nie ci którym trzeba płacić!

- wiem, wiem, tez mi napisali ze za nieprawidlowe klikniecia oddają kase klientowi, ale czy na prewno (nikt tego nie sprawdza), a co kliknięciami prawidłowymi?

1. Zależy czy masz na myśli reklamodawców czy same Google. Google generlanie nie blokuje kont bez powodu (choć i takie przypadki się zdarzają, na szczęście to promil całości).

Jeśli chodzi o reklamodawców - z czysto fizycznego punktu widzenia jest im to na rękę, ponieważ w sytuacji blokady konta nie muszą oni płacić nawet za prawidłowe kliknięcia.

Natomiast jeśli podejrzewasz, iż całe to zamieszanie wywołane zostało przez jednego z reklamodawców to się obudź :)

2. My do oficjalnych statystyk nie mamy dojścia, z tym do Googli :) Choć odpowiedź się sama nasuwa: niewielki.

3. Sprawdza. Nie zapominaj, iż tak jak ty masz jako taką kontrolę nad swoim kontem tak mają ją reklamodawcy. Nie są oni ciemnymi masami betonu, wierz mi, firmy takie jak Intel potrafią dbać o własne interesy w równym stopniu co Google.

co do pkt 2 to przydałaby się ankieta na www w ktorej kazdy wypowie sie czy dodajac reklamy kontekstowe do swojej strony faktycznie zarobil zanim zrezygnował. Mam wielu znajowych którzy utrzymują dziesięatki serwisów i prawda jest taka ze zarobić można, ale tylko przy stronie z odpowiednią oglądalnością. A nie oszukujmy się jaki jest procent stron z odwiedzalnością powyżej 100tyś odsłon? Czy ktos widział taką statystke gdzies na necie?

he he Farbik, bez przesady bo zaraz cie chłopaki wysmieją :) Na forum jest maaaasa ludzi, który miesiecznie wyciagaja przynajmniej ustawowe minimum czyli 100$ :) dużych nakładów nie trzeba.

he he Farbik, bez przesady bo zaraz cie chłopaki wysmieją  Na forum jest maaaasa ludzi, który miesiecznie wyciagaja przynajmniej ustawowe minimum czyli 100$  dużych nakładów nie trzeba.

Nawet mnie to nie dziwi, u mnie na targowisku tez mozna spotkac mase ludzi ktorzy zyja ze sprzedazy owocow i warzyw :-)) jeśli rozumiesz co mam na myśli :-)

Może zapytaj na targu czy sprzedają 5kg ogórków dziennie czy 300kg. jesli wiesz co mam na mysli :wow:

97068[/snapback]

Spokojnie.

Napisałeś ze na tym forum jest masa ludzi ktorzy zarabiają na google, jeszcze raz pisze że mnie to nie dziwi ponieważ to jest forum o google adsense, pisza tu ludzie ktorzy uczestniczą w google adsense, domyślam się że nie znjadziemy tu ludzi ktorzy nie biorą udziału w adsense a na pewno tych ktorzy nic z tego nie mają bo i po co mieliby zawrac sobie glowe. Niestety ale na tym forum nie znajdziemy ludzi ktorzy podzielą moje zdanie, bo ich tutaj nie ma, tu są tylko Ci ktorzy zarabiają na google.

W pierwszym poście pytałem ile jest stron z reklamami google które nigdy nie przekroczą magicznej kwoty lub zostaną zamknięte. Powyzej ktos napisal ze jest ich malo ale nie moge sie zgodzic. Moim zdaniem strony ktore zarabiaja faktycznie to tylko odsetek wśród tych które mają umieszczone reklamy.

Nawet jeśli znajdziemy na tym forum 1000 osób które powie że zarobilo na google to jak to sie ma do milionów stron które te raklamy wyswietlają.

no tak, zgadzam sie i.. i co dalej? ankieta ogladalnosci naszych stron tez wiele ci nie powie.

piszez, że strony które zarabiają to odsetek. cóz, każda zarabia, kwestia tylko ILE. i czy dla właściciela to duzo czy mało :wow:

Jak interesują cię kwoty to proponuje Ci lekture forum webmasterworld albo digital point. tam co 3ci wątek jest o zarobkach i wiekszośc bez skrepowania ;) podaje swoje zarobki :) nie brak tam ludzi zarabiających 100-500$ dziennie :)

CTR Ci nikt nie poda, bo jego podawanie jest niezgodne z zasadami AdSense.

Mnie webalizer zlicza dziennie średnio 400 odwiedzin i umieszczenie reklam na stronie mi się opłaca. Nawet mi się bardzo opłaca.

mala notka.. jednego dnia zostalem wlasnie nawiedzony przez *zlosliwego naklikiwacza*... wynik:

środa, 10 sierpień 2005 865

czwartek, 11 sierpień 2005 4 349

piątek, 12 sierpień 2005 1 244

CPM, pomimo iz CTR byl 4x wiekszy, nie wzrosl [ w porownaniu z dniem wczesniejszym i pozniejszym.. ] Domniewam wiec ze jako-takie filtry google posiada i odfiltrowalo nabite klikniecia. Oczywiscie czym predzej napisalem do Google o tym fancie, poprosili mnie o logi, wyslalem je wiec, podziekowali i n atym sprawa sie zakonczyla. Poki co konto ma sie dobrze..

gdzie sa moje linki? :<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności