Skocz do zawartości

Nowa strona, treści ze starej

Nikonem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie zamieszczam w tym dziale, do tego chyba jest najodpowiedniejszy.

Temat dotyczy mojego znajomego.

Ma starą stronę internetową która w wynikach wyszukiwania jest dość wysoko na interesujące go frazy. Strona przede wszystkim jest branżowa, dość dużo treści około 7 tys podstron, praktycznie każdy artykuł pisany przez kogoś innego.

Stara strona była przede wszystkim dla fachowców z pewnej branży. Nowa natomiast ma służyć klientom tych fachowców.

Teraz stawia nowa stronę i chce wykorzystać artykuły, treść stron starej. Usuwa podstrony ze starej i przenosi do nowej.

Pytanie podstawowe- co zrobić, by jak najmniej ta sytuacja zaszkodziła starej i nowej stronie.

Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłem. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi :P

Przy kompie będę wieczorem, wtedy będą mógł odpowiedzieć na ewentualne pytania.

Krzysztof.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Ja bym tę starą stronę zostawił dalej w takiej formie a nową - postawił zupełnie inną. Coś z przeznaczeniem dla fachowców niekoniecznie przyjmie się u klienta.

Dlatego może warto pod klienta napisać nowe arty?

Fotografia ślubna Lublin - zapraszam na stronkę.

Poczytaj: ślub, wesele, fotografia ślubna, oraz inne elementy związane z organizacją przyjęcia weselnego.

Stary blog, nowe zdjęcia ślubne.

Dzięki za podpowiedzi!

Maciek, myślałem o 301. Jak to jednak widzisz praktycznie? Strony fizycznie miałyby się przecież znaleźć w nowym serwisie. Tak, że by nie załapać jakiegoś filtra...

fotolukasso- informacje na stronie są dość techniczne i z wąskich specjalizacji. Nie da się więc zlecić napisania większej ilości artykułów.

Chyba, że masz na myśli stopniowe zasilanie nowej strony treścią. Jeśli chodzi o przeznaczenie artykułów naturalnie masz rację- inne dla fachowców, inne dla "Cywili". Przeniesienie treści w zamierzeniu kolegi, ma stworzyć podwaliny pod nową stronę. Przynajmniej tak mi się wydaje...

A co myślicie o takiej sytuacji, że część starych podstron zostanie zamkniętych a artykuły przeniesione na nową stronę?

Może miał ktoś z Was do czynienia z taką sytuacją? Nie będzie duplicate content?

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Również poszedł bym w kierunku napisania czegoś nowego. Nie każdego by interesowały informacje dla fachowców zwłaszcza prostych klientów chcących po prostu coś kupić.

Może faktycznie zamknięcie i przeniesienie treści na nową stronę będą dobrym rozwiązaniem. Ale musiał byś się dowiedzieć czy nie pójdzie za to jakiś ban.

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

Na podstawie Waszych podpowiedzi myślę tak: zdejmować powoli stare strony, sprawdzić https://www.copyscape.com/ czy treść jest zindeksowana, zaczekać pewien czas aż treść wyleci z Google i wtedy zamieścić treści na nowej stronie.

Nasuwa się tutaj inne pytanie: czy i jak długo Google indeksuje, zapamiętuje treści? Wydaje mi się mało prawdopodobne by robot był w stanie stwierdzić: sorry kolego, ta treść wcześniej była gdzie indziej- dostajesz naganę ;)

Co innego jeśli ta sama treść aktualnie jest np. w dwu różnych miejscach.

Ale to tylko spekulacje :good:

Czekam więc na podpowiedzi, może jednak ktoś miał podobną sytuację w przeszłości i może podpowiedzieć jakie mogą być konsekwencje poszczególnych decyzji.

jak będziesz mieć dokładnie te same treści w dwóch miejscach to żadnego bana nie dostaniesz. Będzie to po prostu DC i tyle. Z moich obserwacji wynika że cache google jest trzymany jakieś 2-3 tygodnie. To zależy od częstotliwości wizyt robota na tej stronie.

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

No a jak miną dwa, trzy tygodnie to DC nie będzie? Poz wizycie robota zamieszczam przeniesioną treść i jest oki?

P.S. Serio to ja nie brałem pod uwagę bana.

Wdzięczny za dotychczasową pomoc postanowiłem jednak temat troszkę odgrzać ;)

Pytanie wciąż aktualne!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności