Skocz do zawartości

Skoki w wynikach

richti007

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem skonsultować ten temat z innymi ludźmi z branży. Od kiedy Gugiel zaczął wdrażać swoją cudowną Pandę na około 10 stronach, które pozycjonujemy notuję bardzo duże skoki pozycji. Różnice są takie, że strona potrafi z Top1 spaść do top40 na dość prostą frazę. Za kilka dni wraca na swoje miejsce i znowu leci.

Strony linkowane są tylko i wyłącznie linkami stałymi z zaplecz, katalogów, precli.

Odnotowujecie podobne akcje? udało Wam się coś na to zaradzić?

Jeżeli chodzi o strony, które spadły w wynikach po ostatnich zmianach, część stron wróciła po uzupełnieniu / przebudowie contentu na stronie. Jest to myślę dość ciekawe, ponieważ w pierwotnej wersji strony miały również unikalny content. Nie na wszystkich stronach taka zmiana pomogła. Jak widać więc zmiana sposobu analizy treści na stronie jest tylko jedną ze zmian wprowadzonych w ostatnich update algo.

Chciałem skonsultować ten temat z innymi ludźmi z branży. Od kiedy Gugiel zaczął wdrażać swoją cudowną Pandę na około 10 stronach, które pozycjonujemy notuję bardzo duże skoki pozycji. Różnice są takie, że strona potrafi z Top1 spaść do top40 na dość prostą frazę. Za kilka dni wraca na swoje miejsce i znowu leci.

Strony linkowane są tylko i wyłącznie linkami stałymi z zaplecz, katalogów, precli.

Odnotowujecie podobne akcje? udało Wam się coś na to zaradzić?

Jeżeli chodzi o strony, które spadły w wynikach po ostatnich zmianach, część stron wróciła po uzupełnieniu / przebudowie contentu na stronie. Jest to myślę dość ciekawe, ponieważ w pierwotnej wersji strony miały również unikalny content. Nie na wszystkich stronach taka zmiana pomogła. Jak widać więc zmiana sposobu analizy treści na stronie jest tylko jedną ze zmian wprowadzonych w ostatnich update algo.

Z tego co slyszalem, w Pandzie poza unikalnym kontentem , chodzilo rowniez o proporcji tresci do reklam( zwlaszcza adsense)Wiecej tych drugich ma przyczniac sie do spadkow.

seo tools reverse IP, duplicate class C IP range, IP to domain, IP to country,whois IP

aqtile. na 95% moich zaplecz nie mam żadnych reklam. może ich brak też sugeruje Google, że coś jest nie tak ;) ? Trzeba by zrobić jakieś testy. Ciężko jednak znaleźć na to czas.

Będę wprowadzał zmiany na zapleczach uzupełniając je o zdjęcia i inne pierdoły. Może losowo wrzucę jakieś reklamy, żeby zaciemnić prawdziwe przeznaczenie tych stron. Jeżeli efekt będzie widoczny (na plus lub minus) napiszę o tym w tym temacie.

W sobotę wróciły kolejne strony. Na kilkunastu frazach dalej notuje duże skoki pozycji. Wygląda na to, że sytuacja się stabilizuje. Nie zacząłem jeszcze przebudowywać zaplecz. Od początku marca, gdy pojawiły się spadki skupiłem się bardziej na wzmocnieniu zaplecz, niż na linkowaniu stron docelowych. Pozycje stron docelowych idą w górę więc widać, że ruch był dobry. Za zaplecza zabiorę się w tym tygodniu. Napiszę, czy w przeciągu kolejnego miesiąca od wrzucenia na zaplecza tego, co rzekomo lubi Panda (zdjęcia, cytaty, wykresy i inne pierdoły wbudowane w sposób losowy na poszczególnych zapleczach) czy strony, które nie zdobyły żadnego nowego linka zanotowały wzrost pozycji. Jeżeli tak będzie, wtedy będzie można założyć, że ocena stron zapleczowych przez algorytm wzrosła i tym samym linki z nich prowadzące zyskały na mocy.

Generalnie w treści zmniejszyłem nasycenie słów kluczowych. Dorzuciłem kilka zupełnie nowych zdań / akapitów (w zależności od konstrukcji strony. Jeżeli była taka opcja, stworzyłem nowe podstrony. Kilka stron poza danymi teleadresowymi nie miało na pozycjonowanej stronie głównej żadnych treści. Po dorzuceniu dosłownie 3-5 zdań strona kilka dni po odwiedzinach Google wracała na swoje pozycje, lub też pojawiał się wyżej. TITLE zostało bez zmian. Niestety działanie to nie dało 100% skuteczności. Kilka stron (głównie sklepów internetowych, w których sporo podstron np. konkretne grupy produktów miały taki sam opis) do dzisiaj nie wróciły na swoje miejsca. Opisy produktów są w tej chwili rozbudowywane i przerabiane. Napisze jeżeli pozycja wróci do normy.

Dziwie się, że tak mało osób odnotowało takie skoki, lub nikt nie chce się podzielić swoimi opiniami na ten temat. Z tego powodu początkowo sądziłem, że powodem spadków są moje zaplecza. Założyłem, że jeżeli tylko ja o tym pisze, spadek dot. tylko mnie. Teraz jednak zakładam, że jest inaczej, dlatego jestem pewny, że takie skoki notuje spora część ludzi zajmujących się SEO.

ritchi uważnie przeczytałem co piszesz i ja ostatnio też zgłupiałem. Mianowicie im bardziej linkowałem stronę i zapleczówki tym bardziej ona szła w dół teraz pracuję nad treścią. Żeby było śmieszniej to zrobiłem stronkę jazzową którą dodałem tylko do kilku katalogów i nie robiłem z nią nic kompletnie zostawiłem a ona cały czas się pnie do góry skupiłem się tylko na treści. Teraz na frazę zespół jazzowy mam 2 miejsce wyprzedza nie tylko wikipedia a stronka ma tylko 60 bl. Takze myśle,ze Twoje kombinacje z treścią sa najlepszym wyjściem.. Natomiast strona linkowana skacze , nie linkuję to stabilizuje się ale ja tylko jestem leszczem z seo podejrzewam ,ze starzy wyjadacze wyjaśnili by to szybko. Jednak linkowanie co było pewnikiem jeszcze pół roku temu nie jest już dla mnie takie oczywiste.

Dobry zespół jazzowy Warszawa

Świetny zespół jazzowy na bankiet

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności