Skocz do zawartości

Jak pozycjonować poprzez Fora Dyskusyjne ( Dla początkujących)

Hicarian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Setki tutaj pytań, ale mało porad. Pomyślałem, że warto dać wskazówki początkującym pozycjonerom, jak skutecznie zdobywać backlinki z for dyskujnych. Skoro to dział dla początkujących odpadają wszelkie automaty, półautomaty. Wszystko c będziemy robić, wykonujemy ręcznie.

1) Najpopularniejsze fora:

vbulletin, phpbb, smf, przeróbka przemo, punbb - będziemy skupiać się tylko na nich. Reszta to zdecydownaie mniej popularne fora.

2) Szukamy for tematycznych dla waszej frazy. Umówmy się, że waszą frazą będzie zakupy grupowe. W wyszukiwarce aby wyłapać tematycznie podobne posty/tematy wpisujemy:

"zakupy grupowe" +"powered by vbulletin"

"-.-" +"powered by phpbb"

"-.-" +"powered by przemo"

"-.-" +"powered by smf"

"-.-" +forum

Wyskoczą nam wyniki postów/tematów podobnych. Twierdzę, że bot google analizuje słowa kluczowe występujące w danym temacie. Jeżeli kilka postów będzie ze słowem zakupy, lub nawet lepiej zakupy grupowe, tudzież słowami powiązanymi często w wynikach wyszukiwania np: Groupon to bardzo dobrze.

3) Zakladamy konto. Przechodzimy do edycji podpisu. W sygnaturze umieszczamy jedno zdaniowy opis. Wewnątrz niego umieszczamy anchor(słowo kluczowe w tym wypadku zakupy grupowe). Następnie wracamy do tematu, wyłapujemy 2-3 odpowiedzi i odpowiadamy aby było w miarę sensownie.

To rozwiązanie ma pewną wadę. Otóz wielu adminów for jest uczulonych na świeżaków co mają w jakimś temacie sygnaturki i po prostu banują konto. Ale jest sposób na takich kolesi. Jeżeli forum jest poczytne, NIE TWÓRZ sygnatury. Napisz zwykłego posta. Odczekaj z tydzień i wróć na forum. Dodaj sygnaturę i po problemie. W większości przypadków ta metoda jest skuteczna. Pamiętaj jednak, abyś wszystkie linki do tematów gdzieś zapisywał, w notatniku, excelu - do woli.

Bardziej zaawansowane medoty szukania zlepków słów tematycznych

allintext:słowo kluczowe +forum itd.

allintitle:słowo kluczowe + "powered by -.-" itd.

To tyle, jeżeli coś zapomniałem to chętnie dodam zmodyfikuje.

Ładowanie strony w 2 sekundy, polecam: Lh.pl . Test

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W związku z tak przyjaznym mojej osobie wątkiem pozwolę sobie dodać, że wiele jest for, które nie akceptują linków w podpisie, jak to zaproponował Hicarian. Natomiast po wyszukaniu forum tematycznie powiązanego z naszym serwisem (który mamy zamiar pozycjonować) - kontynuujmy zakupy grupowe możemy w treści wrzucić link w postaci anchora, jako przykładną i wartościową odpowiedź na czyjeś pytanie. Może to być również w taki sposób:

"fajnie, że właśnie rozmawiacie o zakupach grupowych. Zobaczcie, co w tym temacie znalazłem na stronie poświęconej gruponie. Osobiście mnie zainteresowała kwestia tanich zakupów spinaczy i trąbek. A Wy co najchętniej kupujecie w systemie zakupów grupowych?"

W ten sposób można nie tylko pozycjonować, ale w prosty sposób podlinkować swoje dotychczasowe wpisy na forach i blogach, żeby zyskały na wartości i mocy.

dymna.jpg

To ja też coś zdradzę co odkryłem na forach. Na niektórych forach po dodaniu linka w sygnaturce link się nie pokazuje w starych postach , ale tylko w nowych dodanych po wpisie do sygnaturki.

Na niektórych forach (te najbardziej lubię) można przez długi czas edytować swój wpis. Piszesz post, czekasz aż straci popularność, edytujesz i zasypujesz spamem linków. Działa jak ta lala. Fajnie się tak dodaje po te kilkadziesiąt linków do tematów sprzed roku gdzie już nikt nie zagląda.

:)

W związku z tak przyjaznym mojej osobie wątkiem pozwolę sobie dodać, że wiele jest for, które nie akceptują linków w podpisie, jak to zaproponował Hicarian. Natomiast po wyszukaniu forum tematycznie powiązanego z naszym serwisem (który mamy zamiar pozycjonować) - kontynuujmy zakupy grupowe możemy w treści wrzucić link w postaci anchora, jako przykładną i wartościową odpowiedź na czyjeś pytanie. Może to być również w taki sposób:

"fajnie, że właśnie rozmawiacie o zakupach grupowych. Zobaczcie, co w tym temacie znalazłem na stronie poświęconej gruponie. Osobiście mnie zainteresowała kwestia tanich zakupów spinaczy i trąbek. A Wy co najchętniej kupujecie w systemie zakupów grupowych?"

W ten sposób można nie tylko pozycjonować, ale w prosty sposób podlinkować swoje dotychczasowe wpisy na forach i blogach, żeby zyskały na wartości i mocy.

A tak teraz pomyślałem - tą metodą uda się na Fecebooku? Czy on nie przyjmuje kodów html?

Dodam też coś od siebie - dla wytrwałych polecam znalezienie sobie kilku forów, na których profile mające urodziny pojawiają się na głównej. Przy porannej kawce polecam ustawienie urodziny na dzień bieżący i z niektórych takich projektów można mieć całkiem silne linki (w profilach).

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

o jakich projektach piszesz - jakaś platforma fajnie reaguje na Twoją technikę?

Moim daniem urodziny warto wykorzystywać ale lepiej ustawiać je na kilka dni do przodu. Jak się zarejestrowałeś to już prawdopodobnie jesteś na liście ostatnio zarejestrowanych czy coś w tym stylu. Także masz link z głównej do profilu. Ale jak ustawisz urodziny na dziś to tracisz trochę godzin na głównej (poranna kawa o 8:00 to 1/3 doby :)) i w mojej ocenie lepiej ustawiać na kilka dni do przodu (np. 1-5 dni) :)

na forum chyba mało początkujących, bo jeszcze nikt Hicarianowi nie podziękował za post - a przecież jest to na pewno przydatna informacja i na Dziękuję zasłużył :)

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Dodam też coś od siebie - dla wytrwałych polecam znalezienie sobie kilku forów, na których profile mające urodziny pojawiają się na głównej.

A myślałem, że tylko ja na to wpadłem :)

o jakich projektach piszesz - jakaś platforma fajnie reaguje na Twoją technikę?

Np. wybrane fora IPB, zależy od konfiguracji. Ale IMO nie ma sensu tego ręcznie zmieniać, jak już są konta to tworzymy prosty skrypt, który przestawia datę urodzenia w profilach, uruchamiany o 00:00 i jazda :)

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

na forum chyba mało początkujących, bo jeszcze nikt Hicarianowi nie podziękował za post - a przecież jest to na pewno przydatna informacja i na Dziękuję zasłużył :)

na szczęście sporo administatorów co lepszych for przegląda co jakiś czas użytkownikow i usuwa ich profile - sam mam kilka metod na wyłapywanie takich raptusów. Źle się stało, że napisal to co napisal bo teraz zacznie się spamerka na wartościowych forach w zakresie bezwartościowych linków :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

chyba tylko skonczony idiota by sie nei domyslil, ze to spam.

Trzeba uzywac bardzej wyszukanych metod :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności