Skocz do zawartości

Spamerskie strony / katalogi z duplicate content

yetik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu, zacząłem się zastanawiać dlaczego kilka ze stron które pozycjonuję zaczęły drastycznie spadać. Starałem się dodawać nowe linki z dobrych miejsc (płatne itp) - ale kompletnie bez rezultatu. Zacząłem doszukiwać się przyczyny i co się okazało... Większość najważniejszych linków które dodawałem kiedyś (wp, onet, interia itp) po prostu znikły, nie ma ich. Owszem - wpisy w tych katalogach cały czas istnieją ale linki nie są zindexowane przez google. Skopiowałem cały opis który kiedyś dodałem do tych katalogów, wkleiłem do google i szok. Wyskakuje masa spamerskich, syfiastych stron zawierających mój opis - czyli poprostu duplicate content. WTF ? Dlaczego mój link został przez to potraktowany jako duplicate content, a z takiego syfu został zindexowany ? Kto się wogóle zajmuje czymś takim ? Jak z tym walczyć ? Spotkaliście się z czymś takim ?

A teraz podam przykład:

https://katalog.wp.pl/okna-i-drzwi/225555-wpis/ - To jest wpis w katalogu WP.

1. Skopiujcie link i wklejcie w google. Jak widać wpis w kategorii został zindexowany natomiast sam link ze szczegółami wpisu już nie.

2. A teraz skopiujcie cały opis Począwszy od "Lizurej..." aż do "... okna drewniane.", wklejcie w google. Zindexowany został jakiś shit: www.okna-pcv.szczytno.pl/d,133845,lizurej_pl.html

Poniżej podaję kilka z tych linków. To jest tylko jakaś część. Dzięki tym linkom moje z onetu, wp, interii, zilpie i innym wyleciały.

www.okna.bytom.pl/825319-najtansze_okna_i_rolety_w_krakowie_katalog_firm_zilp_pl_firmy.html

www.piasek.kepno.pl/1081746-p_w_kalcyt_strona_glowna_katalog_firm_zilp_pl_firmy_jakich.html

www.1.gniezno.pl/1752083-p_w_kalcyt_strona_glowna_katalog_firm_zilp_pl_firmy_jakich.html

www.okna1.pulawy.pl/1129185-najtansze_okna_i_rolety_w_krakowie_katalog_firm_zilp_pl_firmy.html

www.tarasy-drewniane.radom.pl/1729161-szamba_plastikowe_katalog_firm_zilp_pl_firmy_jakich_szukasz.html

www.posadzki-betonowe.lezajsk.pl/1230861-szamba_betonowe_warszawa_katalog_firm_zilp_pl_firmy_jakich.html

www.domy-legionowo.radom.pl/1205158-nieruchomosci_gryfice_i_miedzyzdroje_katalog_firm_zilp_pl_firmy.html

www.slub.konskowola.pl/1463379-uslugi_remontowe_katowice_katalog_firm_zilp_pl_firmy_jakich.html

www.drewna.augustow.pl/1503811-oczyszczalnie_eko_katalog_firm_zilp_pl_firmy_jakich_szukasz.html

www.tarasy-drewniane.radom.pl/1729161-szamba_plastikowe_katalog_firm_zilp_pl_firmy_jakich_szukasz.html

www.oczyszczalnie.stalowa-wola.pl/1336417-szambo_betonowe_katalog_firm_zilp_pl_firmy_jakich_szukasz.html

W jednym z katalogów wczoraj zminiłem opis i dzisiaj strona została już zaindexowana prawidłowo, ale nie wyobrażam sobie w katalogach zmianę opisów co miesiąc - zwłaszcza, że w niektórych jest to płatne.

dlaczego wpisy w katalogach nie indeksuja się

niestety powielanie opisów przez pozycjonerów oraz konkurencję jest nagminne... pozostaje tylko wymienianie wpisów na własne w lepszych/mocniejszych katalogach.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Te wszystkie linki które tam podałem sa kopiami wpisu w katalogu zilp:

https://www.zilp.pl/dom,i,wyposazenie/produ...rznych,s,4.html

Wczoraj ten wpis delikatnie zmodyfikowałem - i dzisiaj został zindexowany, co nie zmienia faktu, że powstało z 15 spamerskich wpisów z duplicate content ;/

Ogólnie opisy staram się z miarę unikatowe zamieszczać.

Nie da się gdzieś zgłosić tych stron z duplicate content aby zostały zabanowane ?

Uważam tak samo, jak kolega @zgred. Nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko wymienić opisy w lepszych katalogach. Taka sytuacja jak Twoja, zdarza się bardzo często. Nic z nią raczej nie zrobisz. Po wymianie opis powinien nabrać pierwotnej "mocy".

seowyszbanner.gif

Nie da się gdzieś zgłosić tych stron z duplicate content aby zostały zabanowane ?

zgłosić się to można do ośrodku zdrowia ;), ale bananów tam nie rozdają.

Zajmij się lepiej pozycjonowaniem, a nie wyciąganiem nie swojego syfu na publiczne forum.

Jeśli nie potrafisz poradzić sobie sam a szukasz pomocy w Google żeby ktoś coś zbanował, to tylko świadczę o twojej niemocy, a nie o przebiegłości "spamerów", bo to nie są spamery to są porostu leniwi ludzi co robią site w taki sposób, jakich w seo tyle samo jak w każdej innej branży.

p.s pamiętaj to działa zawsze w dwie strony bardzo często kto z mieczem przychodzi od miecza ginie wiec zapowiadanie wysyłania spamraportu jest takie same głupie jak sam fakt jego wysyłania.

U mnie w Seo Katalogu wypadło z indeksu właśnie ok 2000 podstron, mimo iż wpisy były moderowane pod kątem unikalności.

No ale nic nie poradze że ktoś potem używa tych samych opisów i gdzieś się szybciej zaindeksuje... Dokładam starań w linkowanie i indeksowanie ale konkurenci nie śpią ;)

Myślę, że naruszenia dóbr osobistych można dochodzić zawsze w takich sprawach, ale to moja subiektywna opinia, nie wiem jak to jest w rzeczywistości.

rotfl - mała szkodliwość czynu społecznego ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Dzięki za odpowiedź...

Jedyne co udało mi się dowiedzieć to że adresy IP tych stron wskazują na jakiś Niemców:

inetnum:    91.185.160.0 - 91.185.191.255

org:      ORG-lo1-RIPE

netname:    DE-LIGHTUPNET-20061030

descr:     Lightup Network Solutions GmbH & Co. KG

country:    DE

admin-c:    LUN-RIPE

tech-c:     LUN-RIPE

status:     ALLOCATED PA

mnt-by:     RIPE-NCC-HM-MNT

mnt-lower:   LIGHTUPNET-MNT

mnt-routes:   LIGHTUPNET-MNT

mnt-domains:  LIGHTUPNET-MNT

source:     RIPE # Filtered

organisation:  ORG-lo1-RIPE

org-name:    Lightup Network Solutions GmbH & Co. KG

org-type:    LIR

address:     Lightup Network Solutions GmbH & Co. KG

Wiesenhuettenplatz 26

60329 Frankfurt am Main

Germany

phone:      +49 69 962 4456 0

fax-no:     +49 69 962 4456 20

admin-c:     LUN-RIPE

admin-c:     MAST-RIPE

mnt-ref:     LIGHTUPNET-MNT

mnt-ref:     RIPE-NCC-HM-MNT

mnt-by:     RIPE-NCC-HM-MNT

source:     RIPE # Filtered

To chyba będzie ich strona: www lightup net, ale nie sądze żeby ktokolwiek mógł coś zrobić w tej sprawie ;/

@tonieja :

a Ciebie co dręczy?

Mentalność niektórych osób mnie po prostu przytłacza, idź lepiej napisz w temacie, w którym możesz komuś pomóc, a nie kogoś obrażać....

chyba, że to może Ty jesteś jednym z tych srających w internecie ludzi? to by wszystko wyjaśniało...

Drzwi drewniane, zewnętrzne, wewnętrzne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności