Skocz do zawartości

Jak uniknąć DC

Piotrek_r

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam stronkę, na której sprzedaje pewne produkty, np oscypki. Zależy mi żeby z czasem iść w górę w SERPach.

Póki co dogadałem się z większym serwisem - stworzą serwis pod swoją marką na subdomenie, załóżmy oscypki.googiel.pl, dotrą do większej liczby internautów, dzielimy się zyskami.

Zawartość nowego serwisu będzie identyczna z moją stroną - zmieni się trochę layoyut, kolorystyka zgodnie z wymaganiami 'partnera'.

Serwis, oprócz katalogu produktów, zawiera artykuły, przepisy, recenzje itp.

Co zrobić żeby uniknąć DC dla mojej domeny? Zablokować całkowicie dostęp dla googlebota? (to pewnie się nie spodoba wspólnikowi).

Czy jest jakiś sposób, żeby DC (jeśli juz ma być) zostało 'przydzielone' dla witryny partnerskiej, a nie mojej? Czy może obie domeny złapią DC?

Dodam, że całkowicie będę zarządzał zawartością serwisu partnerskiego.

Co zrobić żeby uniknąć DC dla mojej domeny?

Nie kopiować strony ;p

A tak na poważnie...

Teoretycznie DC powinna złapać strona, która opublikowała tekst później. Różnie jednak może być w przypadku, jeśli druga strona ma większy TR.

Jeśli partner się na to zgodzi, to może użyć na swojej stronie tagu rel="canonical" i wskazać Twoją stronę, jako oryginał. Jeśli nie, warto trochę popracować i nieco pozmieniać teksty na stronie. Chociaż w serpach jest sporo wyników, zwłaszcza sklepów działających w programach partnerskich, gdzie opisy produktów są identyczne. Nic poważnego jakoś się z nimi nie dzieje...

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

Co to za partnerstwo skoro nie możesz zrobić własnych opisów produktów? Zapewne zarobią na twojej sprzedaży naprawdę dużo, więc przy odpowiednim zagospodarowaniu tematu można nieźle działać. A jak nie to zakup nową domenę i zaproponuj sprzedaż ich produktów u siebie - pełna niezależność, uczciwy podział zysków.

Odnoszę jednak wrażenie, że bardzo często przesadza się z unikalnością treści, bo faktycznie w serpach jest wiele stron, które posiadają dokładnie ten sam produkt i opisują jego parametry tak samo.

Co to za partnerstwo skoro nie możesz zrobić własnych opisów produktów?

Opisy robię jakie chcę - to ja zarządzam treściami serwisów, własnego i partnerskiego.

Niestety to ja muszę wykonać całą robotę potrzebną do wystartowania partnerstwa, takie realia - silniejszy dyktuje warunki.

Nie chcę dokładać sobie roboty tylko po to żeby u wspólnika były unikatowe treści.

I już nie chodzi o same produkty, ale też o resztę (artykuły itp) - zawsze coś na long tail wpadnie.

DC złapiesz bo nic nie zmieniasz, a wspólnik jako że ma mocniejszą domenę prawdopodobnie przejmie cały ruch.

Jedyne wyjście to dać wspólnikowi okrojona stronę ze zmienionymi treściami lub spróbować użyć rel=canonical

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności