Skocz do zawartości

[test]Google, różne IP, ten sam serwer

Diwi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przez ostatni miesiąc testowałem jak google będzie reagowało na linki z serwisów powiązanych tematycznie znajdujących się na różnych adresach IP (z różnych C-Bloków) lecz na tym samym serwerze dedykowanym.

Do testów wziąłem jedną domenę którą pozycjonowałem oraz 5 serwisów tematycznych na różnych adresach IP.

Serwisy tematyczne to małe stronki z max. paroma podstronami zawierającymi unikalną treść stworzoną przezemnie i mocno powiązaną z tematyką strony do której umieszczane były linki.

Domena którą pozycjonowałem jest zaindeksowana w Google od lipca 2005 roku.

Pierwszy serwis tematyczny został umieszczony w sieci 11 stycznia 2006 roku, wcześniej domena pozycjonowana, przez 1 miesiąc trzymała się na pozycji 18. Linki z serwisu tematycznego zostały zaindeksowane 13 stycznia, 14 zaś nastąpił widoczny wzrost pozycji z 18 na 8 miejsce.

Od 14-20 stycznia strona zajmowała cały czas 8 miejsce.

20 stycznia dołożyłem dwa dodatkowe serwisy tematyczne, które zostały zaindeksowane 21 stycznia. Efekt żaden ! Pozycja w ogóle nie zmieniła się. Przez następne 4 dni znów nie było widać żadnych zmian, 2 następne serwisy (te ostatnie) dołożyłem 24 stycznia a zostały one zaindeksowane 25. 26 nastąpił ruch o jedną pozycję !

Do 30 żadnych zmian.

31 stycznia zrezygnowałem z serwera dedykowanego dlatego moje adresy IP i cały serwer zostały wymazane z sieci. Serwisy tematyczne zostały wyindeksowane z Google 2 lutego. Pozycjonowana strona zaś spadła na 21 miejsce.

Niestety aktualnie adresu strony nie mogę podać. Z serwisami tematycznymi jest inaczej bo po prostu zostały one usunięte przy rezygnacji z serwera.

Co do wniosków które wyciągnąłem. Google nie patrzy jedynie czy linki z różnych domen znajdują się także na różnych numerach IP lecz również bierze pod uwagę host serwera na którym strony z linkami się znajdują. Dlatego kupowanie wielu adresów IP do jednego serwera jest po prostu bez sensu i nie da to wzrostu siły linków (co wynika z testu który przeprowadziłem).

Dobrym zaś sposobem na uzyskanie linków z różnych IP jest kupienie paru, parunastu serwerów wirtualnych na których IP będzie inne tak samo jak host. Te linki będą napewno miały znacznie większą moc.

Pozdrawiam

Pierwszy serwis tematyczny został umieszczony w sieci 11 stycznia 2006 roku, wcześniej domena pozycjonowana, przez 1 miesiąc trzymała się na pozycji 18. Linki z serwisu tematycznego zostały zaindeksowane 13 stycznia, 14 zaś nastąpił widoczny wzrost pozycji z 18 na 8 miejsce.

Od 14-20 stycznia strona zajmowała cały czas 8 miejsce.

20 stycznia dołożyłem dwa dodatkowe serwisy tematyczne, które zostały zaindeksowane 21 stycznia. Efekt żaden ! Pozycja w ogóle nie zmieniła się. Przez następne 4 dni znów nie było widać żadnych zmian, 2 następne serwisy (te ostatnie) dołożyłem 24 stycznia a zostały one zaindeksowane 25. 26 nastąpił ruch o jedną pozycję !

Do 30 żadnych zmian.

Czy mam rozumieć, że swoje wnioski oparłeś na czasie 3 tygodni?

W dodatku serwisy, z których linkowałeś to przecież młode domeny z PR=0.

Nie sądzę aby można przyjąć Twoje wnioski za pewnik.

za pewnik nie, ale jakastam wskazowka/trend sie objawia ;) generalnie sa to dosc logiczne wnioski wydaje mi sie

rysunek, malarstwo, nauka rysunku, szkoła rysunku, kurs, architektura

usługi dla firm, doradztwo, uslugi doradcze, consulting, biznes

katalog stron WWW, Katalog stron, katalog SEO, linki bezpośrednie

Przeanalizuj dokładnie moją pierwszą wypowiedź. Na frazie którą pozycjonowałem jest może 5 stron które pozycjonują się. Zauważ że stworzyłem 5 serwisów od nowa czyli każdy miał zerowy PR i weź pod uwagę to że pierwszy serwis z pierwszym linkiem dał znaczącą poprawę a reszta prawieże nie ruszyła wyników !

Edit:

Wiem że 3 tygodnie to mało na testy lecz podczas tego czasu ujawniły się rzeczy z których można wyciągać jakieś wnioski !

Pozdrawiam

Zauważ też, że po dodaniu pierwszego linku wzrosła pozycja. Następny wzrost już niewielki po dodaniu lilku linków. Jest to jak najbardziej normalna reakcja googla. Gdyby każdy link powodował wzrost pozycji to byłoby super. Każdy następny wzrost pozycji musi być "okupiony" dodaniem większej ilości (lub jakości) linków niż poprzednio.

Po hoście serwera :)

Pozdrawiam

Hmm, ja mam serwer z paroma ip i jakos każde ip jest innym hostem mimo, ze większość to aliasy.

No i który host miałby brać pod uwagę, ten z konfiguracji serva czy dns ?

Dalej nie rozumiem jak google może wiedzeć, że ip są na jednym kompie....

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Po hoście serwera :)
Nie ukrywam, że uwzględniwszy ilość alkoholu w moim organiźmie pozostałą 5 lutego po seospotkaniu przestraszyłem się, że nie umiem czytać, pisać albo rozumieć - dlatego porzuciłem temat :) Ale wróćmy do niego, bo najwyraźniej nie tylko ja nie wiem co jest grane - "host serwera" właściwie niewiele znaczy. Czy masz na myśli zapytania reverse DNS (to da się obejść - ale nie u każdego hostera) czy też jedna nazwa domeny wskazywała na kilka IP pod którymi była dostępna ta jedna maszyna?

Ehh.. weźcie sobie dwa IP które są podpięte pod tą samą maszynę i sprawdźcie jaki będzie host https://nospam-pl.net/whois.php tutaj

I oczywiście mam dwa różne hosty, bo mam dwa różne IP od różnych dostawców.

Może problem u ciebie polega na tym, że masz jedno łącze internetowe i na nim te różne IP, które są tak naprawdę jakimiś aliasami.

Host chyba należy rozumieć bardziej jako interfejs sieciowy podłączony do internetu (najczęściej karta sieciowa podłączona poprzez modem ADSL) niż jako komputer, który ten interfejs obsługuje.

A może sam sobie coś namieszałeś w konfiguracji DNSów (szczególnie wpisami revDNS u dostawców). Bo u mnie nazwy moich hostów są w domenach dostawców (XXX.internetdsl.tpnet.pl oraz XXX.vectranet.pl).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności