Skocz do zawartości

Schizofrenia Google

mrtn

Rekomendowane odpowiedzi

Od ponad 2 miesięcy obserwujemy totalny rozpiernicz wyników Googla tłumaczony updatem. Mijają kolejne tygodnie, a otrzymywane jednego dnia wyniki różnią się o kilka - kilkadziesiąt pozycji. Nie nadchodzi stabilizacja. A z okresu "przejściowego" zrodził się stan, który trwa.

To co poniżej napiszę większość z was zaobserwowała już dawno. (opowiadałem o tym np.: na przedostatnim spotkaniu SEO-Wrocław) - ale czas zebrać do kupy.

Wbrew pozorom nie ma wielkiego zagmatwania w wynikach - po prostu są dwie grupy wyników. Każda z tych grup korzysta z innego indeksu stron i być może zmodyfikowanego algorytmu. Grupy te można nazwać "postępową" i "zachowawczą". Wyniki z tych grup serwowane są nam mniej więcej po równo a przekierowania na konkretne grupy DC zmieniają się co kilka-kilkanaście godzin.

Grupa "postępowa" to grupa DC często kojarzona z BIG Dadym. Ma mało restrykcyjne podejście do indeksowania stron - przez to ich ilość jest zazwyczaj kilkukrotnie większa niż w grupie "zachowawczej". Znacznie łatwiej też „łyka” śmietniki. Tym samym liczba i grupa linków wziętych pod uwagę przy ustalaniu wyników wyszukiwania jest zupełnie inna. Trudno natomiast stwierdzić, czy ma oddzielny algorytm bowiem już sam inny indeks powoduje wystarczającą zmianę wyników. Przypuszczam, że sam algorytm nie różni się zbytnio - bowiem zazwyczaj Google obdarzają strony filtrami na obydwu grupach D.C. Nic nie wskazuje, by grupa ta miała być jedynie słuszną - gdyż tolerancja na spam jest nawet większa niż dotychczas.

Grupa "zachowawcza" przypomina to co dotychczas znaliśmy, z tą jednak różnicą, że indeksy powiększane są powoli, a zmiany pokazują się zazwyczaj z opóźnieniem. Jednak dla strony obdarzonej dużą mocą i ilością linków indeksy mogą być równie duże jak w grupie zachowawczej a niekiedy i większe. W tej grupie wyników linki pamiętane są długo a indeksy stron mogą sięgać wiele miesięcy wstecz i być pamiętane nawet po wyłączeniu strony.

Fakt istnienia 2 grup równorzędnych wyników powoduje, że wszelkie standardowe oprogramowanie do sprawdzania pozycji, czy ręczna ich kontrola traci sens bez rozróżnienia grupy wyników.

Oczywiście mogą się znaleźć osoby, które wątpią w fakt istnienia schizofrenii Google - zanim jednak podważą moją teorię zapraszam do zapoznania się z mim skryptem https://b2b.wroclaw.pl - skrypt ten podejmuje próbę przypisania znanych Google DC do określonych grup. Niestety przypisanie konkretnego IP do konkretnej grupy nie jest stałe i pomimo ciągłej analizy może się zdarzyć, że dane IP będzie zwracało wyniki z innej grupy niż określił to skryp.

• Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Właśnie nie wiem, czy warto mówić o przeżyciu którejś grupy - jest niezerowe prawdopodobieństwo, że Google zostawi obydwie - żeby prownywac wyniki i korygowac algorytmy.

Po za tym teorie z mierzeniem kilków - tez wymagają min 2 róznych rodzajó wwyników.

Przecież wiadomo ,że cały problem to bałagan.

Wdrożenie Big Daddy to za pózny i ostatni dzwonek dla ratowania infrastruktury Google.

Ciupinę za pożno .

Ilość indexowanych stron rosła do 2004 roku w tempie zastraszającym.

Google pozostały dwa rozwiązania.

a)Rozbudowa infrastruktury

b)restrykcje w algorytmie zmniejszające ilość stron czyli filtry /bany usuwanie duplikatów.

Zmiany pokazują że Google zaczyna łaczyć a+b

Planowane zmiany były do 30 marca.Ale ja bym Matowi Sciemniaczowi nie wierzył .

Każdy dyr. Koropracyjny broni swojego koncernu.

Przysłowiowe wyrównanie IBl dla datacenters to od poczatku zamydlanie oczu.

Jak widać nie co ich sprawa przerosła i to jest noramlne w projektach IT

Poczekamy spokojnie do połowy kwietnia i wszystko będzie jasne.

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Niektóre DC są nawet wyłaczane chwilowo :P

Mnie w sumie ten bałagan nie przeszkadza oprócz jednej kopi strony z przed pół roku którą widziałem wczoraj.

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Ma mało restrykcyjne podejście do indeksowania stron - przez to ich ilość jest zazwyczaj kilkukrotnie większa niż w grupie "zachowawczej". Znacznie łatwiej też „łyka” śmietniki.

Dodam, że w tej grupie trudniej o wyniki uzupełniające.

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

tez to zaobserwowalem

ciekawi mnie jednak, ze sa jednostki DC ktore w ogole maja jakiegos "pierdzielca" i nijak nie pasuja do zadnej z gr

dokladnie - zaobserwowalem to juz dawno temu - u mnie tez sa 2 grupy DC z ktorymi laczy mnie naprzemiennie ale wyniki nie pasuja do zadnej z tych dwuch z narzedzia.

Grupa postepowa - wyraznie sie dzieli na moich frazach na 2 grupy - jaenda jest dokladnie taka sama jak w moim Google, druga pierwszy raz na oczy widze ;) a co najgorsze w niej moja dosyc stara i stabilna strona poleciala z 5 pozycji na 7 strone ;)

Grupa zachowawcza zwraca takie same wyniki jak "u mnie"

ps. brawo mrtn switna robota :P

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

tez to zaobserwowalem

ciekawi mnie jednak, ze sa jednostki DC ktore w ogole maja jakiegos "pierdzielca" i nijak nie pasuja do zadnej z grup

Również potwierdzam co najmniej 2 grupy wyników. Na dane hasło różnia się ilością wyświetalnych wyników no i oczywiście ich jakością też.

Trzecia grupa to przynajmniej z moich obserwacji wynika to właśnie ten Big Daddy, bo właśnie na przykład na 64.233.179.104 jest trzeci zestaw wyników.

Pozdr,

Radek

Polecam nieruchomości Białystok

Nie tylko cv list motywacyjny na zamówienie

Oczywiście, że żaden wielki tatuś nie istnieje (podobnie jak.. wielki brat - wytwór tv na potrzeby widzów - ten wielkolud jest wytworem goglarki na potrzeby... pozycjonerów, hehe! :P ).

Ciekawe, czym skończy się ta huśtawka?..

Oby tylko z niej nie spaść...

PS. Czyżby należało zacząć szykować strony-bis by osiągnąć dobre pozycje w tej drugiej grupie DC?

Hmmm?

W czasi tzw. Wielkiego Oczekiwania (na update PR) obserwowałem na różnych DC: 2 wielkości PR, 2-3 ilości Site, 2-3 różne pozycje na daną frazę, nie mówiąc o dwóch różnych ilościach linków. Google robił sobie z tego mix - 4-5 różne zestawy i to prezentował na różnych DC, ale nie było w tym żadnej prawidłowosci. Nadal tak jest.

Eksperyment Discover.pl

ale jegomosc Matt Cuttas robi z tego SEO-tajnosc

No jak możesz tak pisać! Ostatnio zostałem tutaj objechany za to że się z niego śmiałem :P

Apropo wyników - dorzucę parę uwag od siebie.

2 grupy wyników - zgadza się.

Jednakże moje obserwacje nie pokrywają sie ze spisem który zrobił mrtn - w/g nich niektóre DC są tam przemieszane.

Grupa postępowa generalnie wyświetla więcej wyników - zgadzało sie - do przedwczoraj. Właśnie przedwczoraj wyniki moich zapytań z "grupy postępowej" rozpropagowały się także na grupę 66.102.7.* która do tej pory oddawała bardzo mało wyników. Więc coś się jednak dzieje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności