Skocz do zawartości

Jeden serwis, dwie domeny

master

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak już napisałem w temacie mam problem z dwoma domenami jednego serwisu. Problem polega na tym, że do jednego serwisu mam domeny: .pl i com.pl. Kiedy zaczynałem pozycjonować ten serwis, jakieś 2 tyg. temu nie wiedziałem, która z domen była wcześniej w google więc sprawdziłem daty zakupu. Okazało się, że domena .pl była kupiona wcześniej. Jest to dość duży sklep internetowy i problem polegał na tym, że kiedy wpisywałem interesujące mnie frazy pod które miał być pozycjonowany w pierwszej 10 zgłaszała się domena com.pl mimo, że prowadzi do niej o wiele mniej linków niż do .pl . Jeszcze, żeby było śmieszniej po wpisaniu nazwy produktu w google zgłaszały się podstrony na domenie .pl. Kiedy zacząłem linkować do domeny .pl okazało się że wyleciała z indeksu, mimo to jednak wpisując nazwę produktu nadal wyskakują strony na domenie .pl. I w końcu moje pytanie. Co teraz powinienem zrobić? Ustawić przekierowanie z domeny com.pl na .pl ? Chciałbym, żeby pod słowami kluczowymi zamiast domeny com.pl pojawiała się domena .pl. Z góry dzięki za pomoc.

If I could have my wasted days back

Would I use them to get back on track?

Stop to warm and karma’s burning

Or look ahead , but keep on turning?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Odwiedź Tattoo Studio i zrób sobie profesjonalny tattoo

Potrzebujesz więźbę dachową lub inne drzewo - tartak

Starsza jest domena pl, która wyleciala. Serwis to www.kapitalka.pl i www.kapitalka.com.pl

--------------------

iconm.gif - Metallica

Wydaje mi się, że duplicate content już się pojawił :D Niestety dla .pl :) Jestem w kropce i nie wiem za bardzo jak z tego wyjść. Erbit co radziłbyś teraz zrobić? Możę ustawię jakieś przekierowanie?

--------------------

iconm.gif - Metallica

Ja bym wyindeksował z G jedną z domen (tą która dopadł Duplicate Content), a następnie ustawił na niej przekierowanie 301 na "zdrową" domenę.

Bez wyindeksowania też powinno pójść (to taka profilaktyka w razie problemów - zastosuj w ostateczności). W każdym razie ważne jest, aby jedna domena zwracała 200, druga 301 na pierwszą a nie obydwie 200...

No i tak jak radził Erbit - dobry byłby mod_rewrite.

Mam nadzieje że nie zamotałem :puknijsie:

pozdrawiam,

Z

Tylko, że najgorsze jest to, że ta domena, która wyleciała (.pl) miała ponad 2 tys. linków przychodzących i o wiele więcej zaindeksowanych podstron, a co za tym idzie po wpisaniu w google nazwy danego produktu zgłaszały się podstrony z domeny .pl. Obecnie jeszcze się zgłaszają, ale nie wiem jak długo to potrwa. Poza tym aż boli jak mam się zabierać za pozycjonowanie domeny com.pl, która ma 2 linki przychodzące kiedy .pl ma ich tak dużo. Czy mogę zrobić jakoś tak żeby na miejse com.pl wkoczyła ta .pl ? Co do sesji w mode rewrite to przeczytałem na forum w jednym z topików, że nie da się raczej tego zrobić... Dzięki za odpowiedź

--------------------

iconm.gif - Metallica

Co do linków to nie ma znaczenia - 301 przenosi BL jak i PR - nie musiał byś pozycjonować domeny od podstaw. Niemniej pełne przeniesienie wymaga nieco czasu (google musi jeszcze raz przejechać po wszystkich linkach -> 301 -> docelowa domena), oraz stałego przekierowania.

Jeśli nie możesz zrobić mod_rewrite, to chociaż wywal ID sesji dla robotów. Przykładowy kod znajdziesz na forum albo w google.

Pozdr,

Z

Ok, podjąłem decyzje. Ustawiłem przekierowanie w .htaccess z com.pl na .pl. Jeśli koledzy mógliby spojrzeć i odpowiedzieć czy dobrze to byłbym bardzo wdzięczny :blink: Wygląda to tak:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} www.mojadomena.com.pl
RewriteRule ^(.*)$ https://www.mojadomena.pl/$1 [R=301,L]

--------------------

iconm.gif - Metallica

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności