Skocz do zawartości

whois

Beavis

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy serwis www tematyczny, na innym serwerze, ale whois tenże co www naszej firmy. Linkujemy z serwisu do naszej www, rzecz jasna linki ze słowem kluczowym. Czy google może obniżyć wartość tych linków ze względu na ten sam whois - czy może sprawdzać to - identyfikując (i słusznie) jako sztuczne?

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Moim zdaniem G nie "sprawdza" whois ;)

Pisząc "ten sam whois" masz na myśli właściciela domeny?

"Wielkie uczyniłaś pustki w kraju naszym,

Ty żałosna partio tym rządzeniem waszym.

(...)

Z każdego kąta żałość człowieka ujmuje

A kraj już nowych rządów tęskno wypatruje."

W takim razie linkowanie między stronami na darmowych serwerach typu republika.pl, blog.pl i domenami przynależącymi do hostingu (home.pl, nazwa.pl) nic nie daje, bo nie dośc że te same IP, to jeszcze i whois ten sam...

Chyba zbyt dużo wymagamy od Googla.

Analizowanie whois byłoby marnotrawieniem sił na coś, co mozna bardzo łatwo oszukać.

Hej!

Edyta, nie mam zadnych dowodow poniewaz nie przeprowadzialem testow.

Ale sadze, ze Twoje stanowisko ktore uwazasz za logiczne jest dosc kontrowersyjne.

Wiem, ze google ma w patencie sprawdzanie wlasciciela domeny (whois) ale nie slyszalem jeszcze nigdzie, ze z tego kozysta. Dlatego zdziwilem sie gdy to napisalas.

W takim razie nie ma konkretnych dowodow wiec narazie nie ma co sie bac :-)

W takim razie linkowanie między stronami na darmowych serwerach typu republika.pl, blog.pl i domenami przynależącymi do hostingu (home.pl, nazwa.pl) nic nie daje, bo nie dośc że te same IP, to jeszcze i whois ten sam...

Serwery na home, nazwa czy republika nie maja tego samego ip. A google narazie nie czyta whois.

Pozdrawiam

Absurd, nonsens i hipokryzja.

Mój blog o SEO / SEM

... nic nie daje, bo nie dośc że te same IP...

A kto powiedzial ze linki z tego samego IP nic nie daja?

Daja duzo mniej niz z innego to jest jasne, nie mozna przesadzac z ich iloscia to tez

ale jakis power daja pozatym przydatne do lepszej indeksacji strony (poparte doswiadczeniami)

pozdrawiam

A ship in harbour is safe, but that is not what ships are built for...

No OK, Kazur, wiem że moje stanowisko jest kontrowersyjne, ale takie przypuszczenia nie są niczym nowym. Jeśli zbierzesz to logicznie w całość jako kolejne działanie google zmierzające do personalizacji zbieranych informacji. Jeśli dodasz do tego własne doświadczenia z przeglądania logów nowiutkich domen (a za każdym razem mam kilka wejść z whois i zbiega się to z aktywnością tylko googlebota, później zamiera) to można nabrać pewności. Chyba, że robię gdzieś fundamentalny błąd w logice.

Swoją drogą nie uważam, że linki z różnych domen ale tych samych whois są nic nie warte - są po prostu słabsze niż mogłyby być. Dlatego staram się różnicować dane we whois (ale to przy dziesiątkach/setkach domen), ukrywać czasem - lepiej chuchać na zimne ;)

Powtórzę za kimś kto już tu napisał. Sprawdzanie whois i branie go pod uwagę przy wartościowaniu linków to marnotrawienie wydajności serwera na coś co i tak łatwo oszukać.

google i tak ma dość problemów z wydajnością swoich serwerów.

btw ip nie ma tak ogromnego znaczenia jak się niektórym tu wydaje (bo to też łatwo zmienić).

Edyto, jest roznica momiedzy tym co gogle chcialoby robic a tym co moze i robi. Tak jak napisal sir nimek jest to w pewnym sensie marnotrawienie serwerow ktorych i tak maja juz pelno.

A takie pytanko, skad wiesz Edyto, ze google strawdza whois Twojej domeny? Bo odziedza ja jakis robot whois (np whois.sc)? Uwazasz, ze taki robot jest w jakims stopniu powiazany z google?

Pozdrawiam

Absurd, nonsens i hipokryzja.

Mój blog o SEO / SEM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności