Skocz do zawartości

char kontra varchar

weecioo

Rekomendowane odpowiedzi

no i kupa z masłem Panowie :)

Wziąłem się za testy. Tabelka id [bigint], tytuł [char(255)], data [DATE]

24727 wpisów, indeksy id PRIMARY, tytul FULLTEXT

zapytanie SELECT * FROM tabelka WHERE MATCH(tytul) AGAINST ("+f*" IN BOOLEAN MODE) wykonywało się w szczycie...

32 sekundy :)

a tak średnio, nie licząc kilkunastosekundowych wyskoków, to poniżej 0.05- ale żeby aż taka była z chwilową wydajnością w home? Toż ta tabelka ma raptem pare mega! A przytyki bazy były wyraźne kilkanaście razy w ciągu dnia, na kilka-kilkanaście minut.

No chyba że popełniam jakiś szkolny błąd w tych testach, to jak ktoś go widzi proszę o naprostowanie.

Zdziwiony jestem bardzo ale chyba przestane polecać klientom home z tekstem "tam na pewno będzie dobrze" :)

Zmien typ pola title z char(255) na varchar(255) - powinno troche pomoc.
Pola typu char są szybciej przeszukiwane niż pola typu varchar. Wiec wprowadzasz w błąd!

@weecioo podaj wielkość przedmiotowej bazy danych.

/*** DALEJ ***/

Mam na home konto jeszcze jako testowe wiec zrobiłem mały test:

założyłem tabele taką jak Twoja 3 pola id | tytuł | data

pola wypełniłem w pętli w kolumnie tytuł zamieściłem tekst:

"Losowy ciąg liczb:19382074474454853c884b4 dalej As of MySQL 3.23.23, MySQL has support for full-text indexing and searching"

ciągi liczbowe w tych 25 984 rekordach są unikalne

Twoje zapytanie wykonuje się w:

SELECT * FROM test WHERE MATCH(tytul) AGAINST ("+f*" IN BOOLEAN MODE)

Pokaż rekordy 0 - 29 (25 984 wszystkich, Wykonanie zapytania trwało 0.0001 sekund(y))

Liczba rekordów : 25 984 wielkosc bazy 10,2 MB

w jednym z losowo wybranych rekordów zamieściłem ciąg test i wyszukiwanie:

SELECT * FROM test WHERE MATCH (tytul) AGAINST ('test');

Pokaż rekordy 0 - 0 (1 wszystkich, Wykonanie zapytania trwało 0.0006 sekund(y))

Tak to wyglada w moim, testowym przypadku ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Pola typu char są szybciej przeszukiwane niż pola typu varchar. Wiec wprowadzasz w błąd!

Panie madralo pola typu varchar sa szybciej przeszukiwane niz pola typu char. Wiec sam wprowadzasz w błąd!

Sam testowalem i wyniki wyszukiwania byly znaczaco szybsze, a nie slyszalem gdzies tam, ze podobno...

CHAR - Pole znakowe o stałej długości z zakresu od 1 do 255 bajtów. Po wstawieniu wartości puste miejsca pola CHAR są uzupełniane z prawej strony spacjami.

VARCHAR - Pole znakowe o zmiennej długości z zakresu od 1 do 255 bajtów. Zajmowany jest jedynie taki obszar pamięci, jakiego wymaga wartość wstawiona w to pole.

Pozdrawiam,

Ważka

Panie madralo pola typu varchar sa szybciej przeszukiwane niz pola typu char. Wiec sam wprowadzasz w błąd!
* zdecydowanie bardziej wierze licznym autora książek o SQL niż twoim testom... ;)

Pierwszy lepszy netowy artykuł na ten tamat pol .CHAR vs VARCHAR

Wiec pozostań przy swojej mylnej teori

* wiem jaka jest różnica, więc nie musisz się produkować

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Widac posiadasz za duzo teorii, a za malo praktyki.

Specjalnie dla Ciebie zrobilem przed chwila 2 testy na tabelach z ok. 80 000 i 130 000 rekordami i o dziwo znowu potwierdzily sie moje "mylne teorie".

A napisalem Ci co oznaczaja oba pula bo latwowiernie myslalem, ze zakumasz, ze jezeli cos zajmuje wiecej pamieci i wiecej nie potrzebnych znakow jest dluzej przeszukiwane niz cos co zajmuje tylko tyle miejsca ile na to potrzebuje.

Tytuly posiadaja zmienna dlugosc znakow, a nie zawsze taka sama.

Jezeli posiadaly by zawsze np. 15 znakow wtedy dobre by bylo pole CHAR, w tym wypadku lepsze jest VARCHAR. Koniec i kropka.

Pozdrawiam,

Ważka

. Koniec i kropka.
... są ludzie którzy nadal wierzą, że ziemia jest płaska ...
Jednak wykorzystanie modelu II[CHAR] niesie za soba znaczne zwiekszenie szybkosci wyszukiwania danych. Kazdy rekord zajmuje zawsze tyle samo miejsca, latwiej jest wiec wyszukac szukany rekord (aby odnalesc poczatek rekordu w pliku danych, wystarczy przemnozyc nr rekordu przez jego dlugosc). W przypadku modelu I [VARCHAR] nie jest to juz takie proste, gdyz wczesniejsze rekordy zajmuja rozna ilosc miejsca.

Chlopie przestan byc zgryzliwy.

Nie cytuj ksiazek i artykulow wyszukanych w googlu, ktore odnosza sie do innych przykladow. Chodzi o konkretny przyklad pola 'tytuly'.

Lepiej potwierdz swoja teorie FAKTAMI i DOWODAMI, ktorych niestety nie masz, a ja mam.

Ja Sprite, Ty pragnienie. Proste.

Pozdrawiam,

Ważka

Lepiej potwierdz swoja teorie FAKTAMI i DOWODAMI, ktorych niestety nie masz, a ja mam.Ja Sprite, Ty pragnienie. Proste.

Wiec dalej w temacie wydajnosci home:

kolejne testy tabele o polach: id | tytul | data

ilość rekordow 100 000

rekord w tabeli tytul dla obydwu tabel zawsze taki sam: "Losowy ciag liczb ciag testowy :14984069164454b7587ba6c dalej As of MySQL 3.23.23, MySQL has support for full-text indexing and searching"

dwie różne tabele:

tytyl CHAR 255 wielkosc tabeli: 49,4 MB

tytul VARCHAR 255 wielkosc tabeli: 37,3 MB

zapytanie: SELECT * FROM $nazwa_tabeli WHERE MATCH (tytul) AGAINST ('Losowy ciag liczb 14984069164454b7587ba6c');

Dla obydwu tabeli Wykonywano średnio: Wykonywano:0.000615

Wiec z tego testu wynika, że ani ja, ani moj adwersarz nie ma racji.

Ale Konkluzja jest taka, że home dobrze razdzi sobie z SQL ;)

Ciekawe co na to autor postu.

hmm no ja powiem tak- średnio to zapytania wykonują się duzo mniej, problem jest z chwilową wydajnością - jak pisałem- kilka przytyków trwających po kilka-kilkanaśnie minut, wystarczająco żeby klient to zauważył. Tak że testy w postaci kilkukrotnego puszczenia tego samego zapytania nie starczą... poza tym, jesli ciąg jest taki sam, to fultekstowe wyszukiwanie nie dzala tak jak gdy są różne ciągi... więc testy z takim samym ciągiem to nie to samo ;)

A jeśli chodzi o problem char/varchar, to https://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/tips.html : "For MyISAM tables that change frequently, you should try to avoid all variable-length columns"

No i wreszcie, problem nie jest w zajmowaniu pamięci tylko jak długość pola jest stała to Mysqł może sobie policzyć gdzie będzie w pliku początek następnego rekordu bez czytania poprzedniego - o to w tym chodzi a nie o brak zasobów, przynajmniej nie w przypadku tabelek po kilkanaście mega... to też gdzieś w manie do mysqla jest tylko teraz nie mam czasu znaleźć gdzie B))

Tak że testy w postaci kilkukrotnego puszczenia tego samego zapytania nie starczą... poza tym, jesli ciąg jest taki sam, to fultekstowe wyszukiwanie nie dzala tak jak gdy są różne ciągi... więc testy z takim samym ciągiem to nie to samo B)
Nie ma to aż takiego znaczenia.

Testowane tabele miały po 100 000 [sto tysięcy rektorów] sprawdzalem dziesiątki razy i czas zapytania nigdy nie przekraczał 0,5 sekundy nie było żadnego przytyku i nie ma większego znaczenia czy będą to rekordy o tej samej długości czy zmienne ponieważ dla kolumny char i tak mają zawsze tą samą długość.

Nie wiem skąd te twoje przytyki "przytyków trwających po kilka-kilkanaśnie minut" dla tabeli z 24 000 rekordów może są to różne maszyny ale nie taka różnica... Jakoś ten twój problem mgliście widzę ;)

Nie wiem skąd te twoje przytyki "przytyków trwających po kilka-kilkanaśnie minut" dla tabeli z 24 000 rekordów może są to różne maszyny ale nie taka różnica... Jakoś ten twój problem mgliście widzę :P

no gdyby nie to, ze to na tej nieszczesnej tabelce z 3 kolumnami to tez bym mgliscie to widzial... ale fakt jest faktem- tabelka jak wyżej- czas wykonania jak wyżej- kilka razy w ciągu dnia. Notorycznie :P Więc albo robię coś megagłupiego od czego tak się dzieje, albo obcięli mi zasoby, albo się nie wyrabiają. A że to różne maszyny to pewne, przecież nawet jak był sławetny pad po wdrożeniu mod_rewrite to zdaje sie nie wszystkim padło :P

a może to zamiast bazy - wina - łącza?

to na 100% nie bo tam jest włączony output buffering a czas mierzę sobie sam. Chyba ze phpMyAdmin ma ob wyłączony to on moze fałszować pomiary ale to juz nie wiem jak jest.

Wykonywałem kolejny test tym razem na własnym serwerze testowym na którym na którym w tym czasie nic innego nie działało wiec środowisko testowe było miarodajne.

dwie tabele po 70 000

zapytanie:

SELECT * FROM $nazwa_tabeli WHERE MATCH (tytul) AGAINST ('to jest ciag testowy do wyszukania');

Wyniki:

dla tabeli z tytul(char255) średnia: 0.33846 sek

dla tabeli z tytul(varchar255) średnia: 0.37961 sek

Wnioski: tabele oparte na polach char choć są większe, jednak są wydajniejsze :)

Ja Sprite, Ty pragnienie. Proste.
;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności