Skocz do zawartości

Skuteczność banneru w Pkt.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktos jakieś opinie na temat reklamowania się w pkt.pl tzn. wykupowania tam bannerów w katalogu firm, bo zachwalają się niesamowicie.

Wg ranking.pl nie ma ich w katalogach nawet w pierwszej dwudziestce.

ranking popularności katalogów

A chwalą się mojemu klientowi, że mają coś koło miliarda odsłon miesięcznie.

Ciężko mi w to uwierzyć.

Chciałbym poznać jakieś wasze konstruktywne argumenty za i przeciw reklamie w pkt.pl

- ja jestem przeciw chociażby na pdst badań Gemius

Jakie wasze opinie?

że mają coś koło miliarda odsłon miesięcznie.

KŁAMIĄ - Niekórzy >Hits< ze statystyk biorą jako odsłony :) - może o to biega ?

https://www.alexa.com/data/details/main?q=&url=pkt.pl

porównaj do

https://www.alexa.com/data/details/main?q=&url=gazeta.pl

Która mo około 350 000 000 odsłon i wg Alexy jest wielokrotnie większa od pkt.pl (przynajmniej o rząd wielkości ;))

Miliard odłsłon wg badań Megapanelu przekracza: Onet, Allegro, WP i Google

zbliża się Interia.pl. Dane z Lutego b.r.:

https://www.internetstandard.pl/news/92284.html

PKT w ogóle tam nie widać !!

Zastanawia mnie po co tak oszukują skoro wszystko można znależć w sieci ?

Po za tym w ich przypadku pewnie CTR na poziomie 0,1 % to chyba dziki maks :-).

Wiadomo, że magapanele, Alexy i inne pierdoły obciążone są sporymi błedami - obojętnie co chcieli by o nich mówić ich Twórcy i błędy w poszczególnych przypadkach sięgają nie 1-2% a niestety i 30-40% !. Jednak w przypadku PKT oceniłem oglądalnośc na 2 metody:

1) Porównanczo (wg Alexy)

2) Wg listy Megapanelu.

I zakłdając pomyłki o rząd wielkości :P to wydaje mi się, że te dane powinny jednoznacznie zakwalifikować PKT w gronie stron którym baaaardzo dużo brakuje do miliarda odsłon

Zastanawia mnie po co tak oszukują skoro wszystko można znależć w sieci ?

Wiesz mojemu klientowi mówili, że ma około 470 odwiedzin miesiecznie z pkt

patrze w statystyki 1 dziennie :P:);)

Okazało się że im chodzi o jakieś kliki w linki pod wpisem w pkt.

Generalnie bajerują ostro.

Banner jak się zorientowałem będzie kosztował ponad 10 000 rocznie (w kategori do której należy wpis klienta)

stąd moje pytanie czy warto tam zakupić banner, bo mam strasznie mieszane uczucia?

Generalnie jak odwieść od tego pomysłu klienta, bo tak go zbajerowali, że ciężko mu pewne rzeczy przetłumaczyć?

stąd moje pytanie czy warto tam zakupić banner, bo mam strasznie mieszane uczucia?

Moje oczucia są JASNE i nie mieszane - Bez Sensu.

Za 10 000 zł Można przez rok bardzo przywoicie wypozycjonować serwis. Całkiem niezła kampania Adwords również zmieściła by się w tym pakiecie. A nawet klasycznej reklamy banerowej (od której się tak odżegnujemy) można by w przywoitej agencji wykupić ze 3 wiaderka :-).

Możesz klientowi zalecić zamówienie płatnej analizy u eksperta - poważnie - jak klient zapłaci to uwierzy - koszt analizay to kilkaset złotych :-). Często w kontaktach z klientem przychodzi moment kiedy wairygodneść "doradcy" musi zmierzyć się z bajerem korporacji - dobrym roziwązaniem jest wtedy ingerencja 3-ciego żródła.

Co do badan które są prezentowane w ranking.pl względem katalogów to jeden wielki błąd - 100%.

Każdy może zrobić katalog, skierować średnio 2000-5000 unikow dziennie i byc megahitem katalogów.

A jak ?

Proste , bajecznie proste.

Wystarczy że w takim katalogu znajdą się strony republika.pl, prezentowane w ranking.stat.pl i chyba webpark.pl które to są uwzglednione w gemiusowych badaniach.

MegaPanel jest cześciowym elementem wplywajacym na pozycje w ranking.pl i dośc małą miarką.

Ranking prezentuje domeny/katalogi z których najcześciej był kierowany ruch na strony badane, tym samym strony takiej jak wymieniłem wyżej. Bowiem o innych gemius nie wie.

Wie tylko o tych do których ma dostęp względem statystyk.

Tak więc jak to się mówi :P i ziutek może być wysoko z katalogiem zawierajacym 20 tys wpisow z tej grupy witryn.

Druga sprawa: badanie dotyczny tylko pewnej grupy domen, wiec np swojego czasu gdy kopie dmoz były popularne wskaznik tego katalogu był wysoce zanizony jako referer czy silnik referujacy do badanej grupy stron..

Działo się tak bowiem nie mozna było stwierdzic jak duzo i jakie domeny są kopią dmoz a zarazem refererem który nalezy dodac dla katalogu DMOZ, tak samo jest z API Google które jeszcze bardziej zwiększyłoby stosunek wejść z referera silnika Google.

Można powiedzieć że te kopie DMOZ to nie był rewelacje ale przy swojego czasu tak masowej popularności mogły znaczyć spory % udziału dla DMOZ w katalogach z ktorych uzytkownicy dokonywali wizyt.

Tak sumując nie wiemy jaki tak naprawde katalogi są najbardziej popularne i jaki mają udział, tak samo dzieje się z wyszukiwarkami.

Jak pamietam gemius nie zaliczy wejścia z wyszkiwarki gdy np strona używa mod rewrita tzn np linka

tego typu

https://www.szook.pl/statystyki.html

bowiem chyba nie mieli narzędzia aby wybrać z tego keywords referujący.

Już z takiego linka zliczają wejścia:

https://www.szook.pl/szook.php?p=reklama+szczecin&type=and

Więc nalezy pamietac, że spora cześć witryn katalogujących jest oparta o rewrite.

No chyba ze gemius juz zaczoł zliczać tego typu strony.

Oki bo sie rozpisałem a życie ucieka :)

pozdrawiam,

Mariusz

Ma ktos jakieś opinie na temat reklamowania się w pkt.pl tzn. wykupowania tam bannerów w katalogu firm, bo zachwalają się niesamowicie.

Znam kogoś, kto miał sklep w ich Aleji - też się chwalili mocno, ale nie znalazło to pokrycia, praktycznie zero zamówień - dane o liczbie wejść, czy odsłon biorą tak sobie z powietrza, to taka metoda, podobna do PF

Co do badan które są prezentowane w ranking.pl względem katalogów to jeden wielki błąd

Zdaję sobie sprawe z niedoskonałości Megapenaelu dlatego podałem dwie metody oceny odsłon PKT - jeżeli masz jescze inne metod podaj je :P - ale raczej nie powinny wpłynąć na zmianę oceny ilości odsłon PKT :-).

mrtn a tak to fakt jak i pf tak i pkt.

10 tys zł to spora kasa.

Pozatym chwalenie, chwaleniem.

Ale zawsze możesz zapytać ile gwarantują ci odsłon banera.

I czy baner może zawierać część kodu java w celu np założenia statystyki gemiusa badz stat - jeden pies ale zawsze widzisz :P ile tych odsłon było faktycznie.

Ale z jednym się zgodze.

Wolałbym jak nie na pozycjonowanie to na wszelkiego rodzaju sem wydać taką kase, czy to onet boksy , adwords, adkontekst ale napewno nie na baner.

A swoją drogą :) to nie posiadam pojęcia jak ocenić który katalog jest ten the best i jak duże są granice błędu w prezentowanym rankingu.

Za te kwote ma się o wiele skuteczniejsze pozycjonowanie albo w miare juz dobrą kampanie Adwords

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Pan z pkt byl zaskoczony, że nie ma ich w Ranking.pl w pierwszej dwudziestce. I że jest tam jakiś webwweb.pl. :angry:

Pozdrawiam Cię Piotrek.

Jeśłi możesz powiedz jaki masz ruch na swoim katalogu, że w Gemiusie jesteś 10.

Pan z pkt mowił, że oni mają sporo ponad milion odwiedzin (jednak milion)

zawsze tak jest jak widza ze ktos sie zna i wie cos nieco o ich odwiedzinach

wtedy tacy pseudoreklamowcy weryfikuja swoja liczbe odwiedzin

:]

Używaj Cuilla i Hakii

• 1 rok później...

Piekne dzieki Panowie za info. Przyda się przy kolejnej wizycie ludzików z pkt czy pf.

Z racji mojego zajęcia - marketing, co rusz stykam się z nimi, niezależnie od firmy.

Kiedyś zachwalali swoje książki, na to miałem masę argumentów.

Potem weszli w net, bo stwierdzili zapewne, że już nawet pod strzechami mają gdzieś te ich książki.

Zawsze byłem sceptyczny do prezentowanych przez nich wyników. Niestety brakowało czasu, żeby to posprawdzać.

Teraz wszystko jasne.

:) :)

Obiekty przemysłowe - producent konstrukcji stalowych w tym hale stalowe

Stajnie, konie - firma Gillmet produkuje stajnie, ujeżdżalnie, boksy na konie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności