Skocz do zawartości

Czy warto dokonać translacji URL ?

FID

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam w CMS stronkę która od jakiegoś czasu nabierała wartości bez zastosowania mod rewrite.

Każda podstrona jest zindeksowana i ma mniejszy lub większy PR.

Dzisiaj zacząłem się bawić i ustawiać mod rewrite i po translacji url okazuje się, że podstrony są z 0 PR.

Lepiej dokonać translacji url czy kontynuować pozycjonowanie w aktualnym stanie bez mod rewrite ?

ok. to fakt ale czy warto przejść na mod rewrite - na forum wieloktornie można przeczytać, że google nie lubi skomplikowanych i długich linków natomiast z moich obserwacji całkiem dobrze się indeksują.

Podpowiedzcie mi czy warto dokonywać translacji URL.

Krótsze linki są lepiej indexowane. Zastosuj mod rewrite, a stare adresy przekieruj na nowe, aby przeszedł ładnie pr.

Program do nauki na uprawnienia budowlane i przygotowujący do egzaminu na uprawnienia budowlane.

Okulary przeciwsłoneczne polaryzacyjne oraz okulary antyrefleksyjne zerówki do pracy przy komputerze.

Największy wymarzony kamper barbie fbr34 firmy mattel.

Google nie ma problemow z indeksacją adresow z parametrami.

Adresy przyjazne przyspiesdzają indeksacje nowopowstałych serwisow - dla starszych nie m takiej potrzeby.

Jest tez inny aspekt stosowania mod_rewrite - mozna troche podciagnać podsatrony na frazy niszowe - poprostu wystepowanie słów kluczowych w URL pomaga.

nie mam dużego doświadczenia ale kiedyś zrobiłem taki test

serwis który wisi od 2002 roku z totalnie nieprzyjaznymi adresami i dosyć dobrze zaindeksowany jakies parę miesięcy temu przerobiłem na mod_rewrite, dodałem jeszcze na podstronach linkowanie wewnętrzne - efekt - serwis zindeksował się cały a nie jak wcześniej prawie cały, google łazi po stronach jak szalone, pozycje na poszczególne podstrony poszły do góry

aha i jeszcze ten pagerank, zupełnie tego nie rozumiem ale ja w ogóle nie zawracam sobie tym głowy, obserwuję że wielu ludzi ma jakąś obsesję PR, a ja mam sporo stron z niskim PR (bo w granicach 3 - 4), i są one wyżej od konkurencji z wyższym PR, dlaczego? nie wiem

ale odkąd to zauważyłem zupełnie olałem ten parametr i czasem mam wrażenie że wymyślili go po to żeby ludzie mieli się czym podniecać, osobiście nie widzę jakiejś specjalnej zależności pomiędzy PR a pozycją - i nie teoretyzuję tylko opieram się na swoich doświadczeniach, zresztą akurat mnie zależy głównie na podstronach żeby były dobrze wyszukiwane i co miałbym sprawdzać im PR co tydzień czy aby nie drgnęło? zwłaszcza że przeskoczenie 4 to z tego co zaobserwowałem jak jeszcze pilnowałem PR swoich stron to rzecz niełatwa, więc po co psuć sobie tym głowę, skoro strona z PR3 jest odwiedzana codziennie przez roboty google i stoi bardzo wysoko?

wracając do tematu:

proponowałbym mod_rewrite, bo moim zdaniem lepiej indeksuja się podstrony

czasem mam wrażenie że wymyślili go po to żeby ludzie mieli się czym podniecać

I jak widac nawet na ty forum ludzie sie tym strasznie podniecaja. Ja odosze podobne wraznie PR nie ma nic do pozycjonowania ot taki fajny zielony pasek lub cyferka ktora robi ludzi w bambuko.

...nic nie dzieje się bez przyczyny...

Jest tez inny aspekt stosowania mod_rewrite - mozna troche podciagnać podsatrony na frazy niszowe - poprostu wystepowanie słów kluczowych w URL pomaga.

ja myślę, że to jest chyba najważniejszy aspekt i jak to jest zgrane z title i desc to nawet średnio trudne frazy wybije na czołówki.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Ani to ani to :rolleyes:

Pliki...

Moje systemy same tworza podstrony jako fizyczne pliki.

np. dochodzi nowa kategoria: nagrywarki DVD - dodaje ją w panelu administracyjnym - automat tworzy mi katalog "nagrywarki-dvd" oraz plik index.php

Katalog nagrywarki-dvd wspolpracuje w serwisie z title, H1 i dana podstrona - natomiast plik index.php zawiera w sobie zmienna na podstawie ktorej odczytuje podstrone z bazy danych oraz include skryptu ogolnego szablonu w ktorym to sie wykonuje + templates :P

Wynik: ladny url (w katalogu nagrywarki dvd tworze tez nazwy modeli jako pliki), szybka indeksacja, dobra pozycja.

END

A ja widzę jeszcze jeden plus statycznych URLi.

Otóż w statystykach często jest tak, że link do naszej strony prowadzi z dynamicznego url to nie wiesz z jakiego, bo wyświetla się tylko np. strona.pl/index.php zamiast strona.pl/index.php?id=222

A gdy są statyczne adresy, to wyświetla się pełny adres i od razu wiemy skąd pochodzi link :rolleyes:

Często jest tak z forami internetowymi, gdzie ludzie podają link - czasem ciężko go znaleźć, a gdy są statyczne adresy to od razu odsyła do prawidłowego miejsca.

Ale to oczywiście nie jest pomocnę dla własnej strony - chyba, że ma się ich kilka i nie wie w jaki sposób, ze sobą linkują :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności