Skocz do zawartości

Pozycja w Google a uruchomienie forum.

atlos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam stronkę która była wypozycjonowana dla 3 kluczowych haseł i dla nich pojawiała się na pierwszej stronie w google. Nagle w marcu dla tych haseł spadła na 14 stronę wyszukiwania. Dodam, że nie robiłem żadnych zmian na stronie jeśli chodzi o wygląd czy układ słów. Nie stosuje także praktyk spamerskich. Dzisiaj przeglądając statystyki oglądalności zauważyłem, że właśnie w tym okresie na stronie odpaliliśmy forum z dużą ilością działów.

Czy odpalenie forum mogło mieć wpływ na pozycję w google?

www.IGTK.pl - Internetowa Giełda Telefonów Komórkowych.

Czy odpalenie forum mogło mieć wpływ na pozycję w google?

Zanotowałem u siebie spadki na badane frazy po dodaniu treści na badanej stronie (od 10 do 40 pozycji w dół).

Nie jest to reguła, ale również, jak dla mnie, nic dziwnego - po prostu zdarza się i już.

Czyli odpowedź tak, odpalenie forum mogło mieć wpłym, ale nie musiało. W dłuższym okresie czasu te forum powinno pomóc w podniesieniu pozycji przy prawidłowym wykorzystaniu linków wewnętrznych.

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

Dodam, że nie robiłem żadnych zmian na stronie jeśli chodzi o wygląd czy układ słów.

Jesli takze nie zdobywales linkow to konkurencja Cie wyprzedzila

Sztuczna inteligencja (AI, artificial intelligence) to szeroka klasyfikacja przetwarzania danych. Machine Learning to technika przetwarzania danych, która umożliwia wykorzystanie przez komputery istniejących danych w celu przewidywania przyszłych zachowań, rezultatów i trendów. Drugie podejście to uczenie maszynowe (machine learning), czyli technika nauki o danych.

Ponieważ mój wątek został zablokowany postanowiłem napisać nowy.

Oryginał pod:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=24564

Jesli takze nie zdobywales linkow to konkurencja Cie wyprzedzila

Gdybym spadł na 2 lub 3 stronę to mogę zrozumieć, że to konkurencja, ale spadłem na 14 stronę więc to raczej nie to.

Korzystałeś z opcji jednorazowego pozycjonowania. Masz efekty, pozycja spada. Nie zdobywasz linków.

Zabierz się za linki,linki,linki albo idź do firmy Seo.

Stale staram się dodawać nowe linki do strony, także w serwisie pojawiają się nowe strony, wszystko zachowując przynajmniej podstawy pozycjonowania, więc pozycjonowanie jednorazowe odpada.

Czyli odpowedź tak, odpalenie forum mogło mieć wpłym, ale nie musiało.

Ustawiłem w pliku robots.txt aby Google nie indeksowało katalogu forum, na drugi dzień strona awansowała o 4 strony ( ciekawe co będzie się działo dalej) , to nie może być przypadek.

Stąd wniosek, że forum miało istotny wpływ na pozycje w wynikach wyszukiwaniach.

Dlaczego?

Wydaje mi się, że to przez dużą ilość kategorii w forum ( duża część bez postów ).

Wniosek:

odpalając większy dział w serwisie należy z rozsądkiem włączać go do serwisu.

Najlepiej włączając po kilka stron ( w tym przypadku kagorii ) do indeksowania, a nie wszystkie od razu i obserwować co się dzieje w google.

W dłuższym okresie czasu te forum powinno pomóc w podniesieniu pozycji przy prawidłowym wykorzystaniu linków wewnętrznych.

Zastanawia mnie co oznacza dłuższy okres czasu? Forum zostało odpalone w połowie marca, a więc pół roku temu i od tamtej pory nic się nie zmieniło. Podczas gdy wyłączenie forum z indeksowania dało natychmiastowe wyniki.

Zastanawia mnie, czy ktoś miał podobne doświadczenia z odpaleniem forum?

Dziękuję wszystkim którzy odpowiedzieli na oryginalny post.

• 3 tygodnie później...

może to się wiąże z częstotliwością występowania słów kluczowych w całej witrynie ?

może dodając content (forum) rozrzedziłęś średnią zawartość tego słowa w całej witrynie ?

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

może to się wiąże z częstotliwością występowania słów kluczowych w całej witrynie ?

może dodając content (forum) rozrzedziłęś średnią zawartość tego słowa w całej witrynie ?

Dokładnie tak to sobie tłumaczę.

Jak dlugo istniala strona przed tym fatalnym marcem? Moze ta wczesniejsza pozycja to byl fsb?

Co do rozrzedzenia slow kluczowych to raczej nie stawia sie forum w innym temacie niz temat glowny strony.

Strona istnieje od czerwca 2003. Prace nad pozycjonowaniem rozpoczęte w styczniu 2004.

Forum dotyczy tematu ogólniejszego niż temat serwisu (np. strona: fundusze inwestycyjne, forum: bankowość).

W założeniu miało to umocnić pozycję serwisu, stało się jednak inaczej...

Stąd wniosek, że wasze sugestie odnośnie rozrzedzenia są trafne.

Obecnie serwis pnie się powoli w górę, do sprawdzenia pozostało jeszcze wyłączenie indeksacji wiadomości (sytuacja analogiczna do forum).

Myślę że docelowym rozwiązaniem jest postawienie forum pod innym adresem i pozycjonowanie niezależnie od głównego serwisu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności