Skocz do zawartości

Test - Wyniki uzupełniające a linki

Tomen

Rekomendowane odpowiedzi

Było to do przewidzenia ale wolałem się upewnić.

Test polegał na umieszczeniu linków na 2 podstronach dużego serwisu. Większość podstron serwisu to ostatnimi czasy wyniki uzupełniające. Po odwiedzeniu przez GoogleBota powytższych podstron, te nadal traktowane były jako wyniki uzupełniające, jednak w cache znajdowały się już linki. Efekt dla strony linkowanej - całkowite ignorowanie linku tekstowego na testowane hasło. Taki stan utrzymywałem przez miesiąc, po czym podlinkowałem mocniej podstronę tak, że przestała pojawiać się jako wynik uzupełniający. Efekt dla strony linkowanej - pozytywny.

Wnioski:

Linki tekstowe na stronach traktowanych jako wyniki uzupełniające, nie dają żadnego bonusa dla stron linkowanych.

A sprawdzałeś datę reindeksacji w google cache? Bo niby odwiedzenie googlebota wystarczy, ale wyniki jego dzialania mogly byc obserwowalne w innym DC.

Tak sprawdzałem - tak jak napisałem, przez ponad miesiąc wisiało jako linki uzupełniające z odświeżonym cache. Sprawdzane kilka razy, na kilku DC. W momencie gdy interesująca mnie podstrona zmieniła swój status z Linku uzupełniającego na "pełnowartościową" podstronę, strona linkowana dostała bonusa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności