Skocz do zawartości

a href='' rel='external nofollow'

SMYS

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem, że blogi oparte na WordPress automatycznie dodają rel='external nofollow' do linków pojawiających się w treści wpisu i przy komentarzach. Dla nie blogujących wyjaśnię, że dodająć komentarz podpisujemy się nickiem, który jest jednocześnie linkiem do podanej strony domowej komentującego.

Przeprowadziłem test.

Wymyśliłem sobie nick, który rzadko występuje w wynikach wyszukiwania google, nie występuje też na mojej stronie i zacząłem komentować wpisy na innych blogach podpisując się tym nickiem.

Od pierwszego komentarza zacząłem monitorować serpy dla tego nicka i po tygodniu moja strona pojawiła się w wynikach.

Przy wyszukiwaniu samego nicka pojawiła się na 26 pozycji, a z dodatkiem allinanchor: na 14 pozycji

Więc czy dodatek do linku w postaci rel='external nofollow' spełnia swoje zadanie? Może tylko obniża jego moc ? A może wcale google na niego nie reaguje...

wygląda na to, że nie reaguje - też to testowałem

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

hmm to moze jest tak ze jezeli strona jest juz zaindexowana to moc z anchora jest przekazywana(moze nie cala) ale gdy strona nie jest w indexie to jej nie indexuje?

W sumie nie glupie by to bylo bo spamerom majacym roboty zalezy glownie na zaindexowaniu jak najwiekszej ilosci podstron a nie pozycjonowaniu jednej strony.

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

• 3 lata później...

Przepraszam, że odkopuję, ale jak zmiany na przestrzeni ostatnich miesięcy / roku mają się do external no follow ? Robił ktoś testy? Indeksuje czy nie?

Lustra magazynowe - Firma "Szymkowiak" - lustra przemyslowe

sklep-nurkowy.png

Moim zdaniem działą - żeby test był wiarygodny linki z nofollow musiałby by prowadzić do strony do której innych linków na 100% nie ma.

I nie może być na jakimś skrypcie z wbudowanym pingowaniem.

Przeprowadziłem kilka testów w wyizolowanych warunkach dla nofollow i nie zaindeksowało - równocześnie były linki dofollow i wszystkie strony, do których prowadziły linki dofollow zostały zaindeksowane, a te z nofollow nie. Nawet sprawdziłem wielokrotnie występujący rel w kodzie linka: <a rel="coś tam" href= rel="nofollow"> - nofollow jako drugi raz, przeglądarki i programy wykrywające linki nofollow nie zauważają (w przypadkach, które sprawdziłem) drugiego rel, ale Google się na to nie nabierze :). Przetestowałem to, bo czasem się da wpisać kod linka np. w komentarzu, jak automat dodaje nofollow.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

• 1 miesiąc temu...
Przeprowadziłem kilka testów w wyizolowanych warunkach dla nofollow i nie zaindeksowało - równocześnie były linki dofollow i wszystkie strony, do których prowadziły linki dofollow zostały zaindeksowane, a te z nofollow nie. Nawet sprawdziłem wielokrotnie występujący rel w kodzie linka: <a rel="coś tam" href= rel="nofollow"> - nofollow jako drugi raz, przeglądarki i programy wykrywające linki nofollow nie zauważają (w przypadkach, które sprawdziłem) drugiego rel, ale Google się na to nie nabierze :D. Przetestowałem to, bo czasem się da wpisać kod linka np. w komentarzu, jak automat dodaje nofollow.

Warto sobie przypomnieć, że atrybut rel=nofollow wymyślili szefowie wyszukiwarek i ma zapobiegać

spamowaniu wyszukiwarek czyli nabijaniu punktów dla PR.

Jednak link z rel=nofollow jest w dalszym ciągu linkiem wychodzącym (dla bota do nikąd) i są opinie, że prawdopodobnie

alogarytm Google w dalszym ciągu je tak traktuje.

Czyli, że mamy tu znowu do czynienia z jednostronnym interesem sieciowego rekina.

Jeśli już decydujemy się na podanie linka do innej strony, to robimy tak ponieważ uważamy, że warto a

atrybut rel=nofollow sugeruje bezwartościowość linkowanego serwisu...

Pisząc wczoraj skrypcik komentarzy dla prostego Piko CMS kategorycznie

odrzuciłem alternatywę zastosowania atrybutu rel=nofollow.

Komentarze np. w Wordpress są zazwyczaj moderowane i jeśli już się zdarzy, że ktoś idąc na łatwiznę

chce wygrać punkt do PR wpisując komentarz, to zawsze można dać cwaniaczkowi kopa... :)

Nieoficjalna strona programu Piko CMS.

Piko CMS, czyli jak stworzyć serwis WWW w 30 minut lub mniej!

Prosty CMS

No, cała to obsesja i nadużywanie nofollow wzięła się prawdopodobnie z opinii, że linki wychodzące osłabiają serwis (bo ucieka PR, robot ucieka itp.), propagowanej wśród pozycjonerów, a w praktyce nie jest to w najmniejszym stopniu zauważalne w jakiś negatywny sposób, o ile ktoś nie robi famy linków. Nofollow z założenia, tak jak piszesz miało służyć innemu celowi - dlatego teraz zmienili interpretacje nofollow, bo ludzie paranoidalnie wszystkie linki wychodzące robili nofollow, (do tego jeszcze regulowanie przepływu PR po linkach wewnętrznych).

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

• 2 tygodnie później...

z moze podrzucić pomysl dla google, zeby wydalo ksiazke z cala dokumentacja techniczna robotów :) mysle ze w swiecie seo byla by bestselerem ;]

google by zarobilo a za rok i tak by zmienilo scrypty :>

seowcy ciagle uzywaja sformułowan "gdyby" "prawdopodobnie" "mozliwe" , malo jest pewnych rzeczy. a najpewniejsza o ktorej slyszalem to robic strony dla ludzi, nie dla robotów, wtedy google doceni.

• 1 rok później...

nofollow jest równie ważne w procesach SEO jak DOFOLLOW. Linki NF są również cenne.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności