Skocz do zawartości

Współczynnik odrzuceń

MOUKETTA

Rekomendowane odpowiedzi

W statystykach GA współczynnik odrzuceń wynosi u mnie średnio 75%, dlaczego taki wysoki, co to właściwie jest? Jak internauta po wejściu na stronę natychmiast ją opuszcza to wtedy wizyta jest zliczone jako odrzucenie?

Dziwi mnie taki wysoki WO, zwłaszcza że średnia długość wizyty u mnie wynosi 19 minut

czas pobytu na stronie nie wpływa na odrzucenia, te 35% widocznie długo przebywa na stronie

nie jest łatwo uzyskać niski współczynnik odrzuceń, bo nie każdemu musi podobać się nasza stron, lub użytkownik nie znalazł interesującej go informacji.

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Wysoki współczynnik odrzuceń wynika z nieodpowiedniego doboru fraz, które pozycjonujesz (jeśli mówimy o ruchu z wyszukiwarek).

Pozycjonuję swoje forum na frazę "drum forum" - współczynnik ten wynosi 10% a dla frazy zawierającej nazwę forum, współczynnik ten wynosi tylko 5,6%. Wysoki współczynnik dotyczy zazwyczaj bardzo ogólnych fraz.

Ale warto spojrzeć na to z drugiej strony... pozycjonujemy sklep perkusyjny..

Przykładowe słowo "perkusja" może mieć 1000 wejść dziennie i współczynnik odrzuceń na poziomie 80% - oznacza to, że 200 osób jest zainteresowanych zakupami. Wydawałoby się, że w tym przypadku lepiej pozycjonować frazę "perkusje".. ale... co z tego, że niszowy keyword będzie miał 10% współczynnik odrzuceń skoro pozyska tylko 100 wejść - oznacza to, że tylko 90 osób jest zainteresowanych zakupami... "perkusja" wypada znacznie lepiej...

Dlatego najlepszym wyjściem jest pozycjonowanie 3 niszowych fraz,

których poziom trudności jest zdecydowanie niższy a i czas oczekiwania na efekty krótszy.

ot takie moje podejście do bounce rate w odniesieniu do seo.

• 1 miesiąc temu...

Sprawa jest prosta.

Wchodzisz do analytics. Wybierasz Źródła odwiedzin -> wszystkie źródła odwiedzin.

W tym miejscu możesz popatrzeć jaki jest współczynnik dla google, wejść bezpośrednich itd.

No to wchodzisz w Wyszukiwarki z menu po lewej i wybierasz powiedzmy google.

Teraz masz listę fraz, z których wchodzą ludzie.

I wystarczy je przeklepać do google i popatrzeć co dostają ludzie na danej frazie.

Dla przykładu mam fraze "nissan primera body kits" - współczynnik odrzuceń 100% i jakiś śmieszny czas na stronie bo user trafia na sitemap

"nissan primera tuning" trafia na lepszą podstronę i bounce rate 25%

Przy idealnie dobranych frazach mam bounce rate 0%

WebHostingTalk.pl - wszystko o webhostingu

• 6 miesięcy temu...
Wysoki współczynnik odrzuceń wynika z nieodpowiedniego doboru fraz, które pozycjonujesz (jeśli mówimy o ruchu z wyszukiwarek).

Pozycjonuję swoje forum na frazę "drum forum" - współczynnik ten wynosi 10% a dla frazy zawierającej nazwę forum, współczynnik ten wynosi tylko 5,6%. Wysoki współczynnik dotyczy zazwyczaj bardzo ogólnych fraz.

Ale warto spojrzeć na to z drugiej strony... pozycjonujemy sklep perkusyjny..

Przykładowe słowo "perkusja" może mieć 1000 wejść dziennie i współczynnik odrzuceń na poziomie 80% - oznacza to, że 200 osób jest zainteresowanych zakupami. Wydawałoby się, że w tym przypadku lepiej pozycjonować frazę "perkusje".. ale... co z tego, że niszowy keyword będzie miał 10% współczynnik odrzuceń skoro pozyska tylko 100 wejść - oznacza to, że tylko 90 osób jest zainteresowanych zakupami... "perkusja" wypada znacznie lepiej...

Dlatego najlepszym wyjściem jest pozycjonowanie 3 niszowych fraz,

których poziom trudności jest zdecydowanie niższy a i czas oczekiwania na efekty krótszy.

ot takie moje podejście do bounce rate w odniesieniu do seo.

:P bardzo fajnie wytlumaczone

czy jezeli moja strona ma Bounce Rate = 29.42% / 31.24% z google / 30.44% z direct / 27.34% to czy myslec o zmianie layoutu ;) ?

Opiekuj.pl - Testy dla opiekunek do dzieci | Dentysta Mokotów który daje powody do uśmiechu | Systemy szklane - Oferujemy szeroki wybór elementów szklanych dostępnych w różnych rozmiarach

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

mam współczynniki odrzuceń średnio 30% na stronach pozycjonowanych, aby uzyskać jak najmniejszą liczbe należy sprawdzić gdzie na jakich stronach następuje największa ilość odrzuceń i przeanalizować z jakich fraz to nastąpiło bo być może frazy są temu winne.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

wzrost współczynnika odrzuceń mogą powodować wejścia z Long Tail (długi ogon), gość wchodzi na podstronę gdzie znajduje to co chce i wychodzi.

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Dokładnie, długi ogon u mnie również powoduje sporą wartość współczynnika odrzuceń na poziomie 50%.

Ale nie przejmuję się tym, jeśli user znalazł to co go interesowało to dobrze, a jeśli nie, to może znajdzie to co go interesuje klikając w reklamę B)

Z long tail może też być też duży współczynnik odrzuceń bo użytkownik może znajdywać coś co go nie interesuje.

Święte słowa, w przypadku długiego ogonka menu naszej strony to często wyszukiwarka google - ludzie wchodzą, znajdują co chcą i out

A może by tak zrobić fajne zakupy w sklepie Ordin.pl, gdzie znajdziesz m.in. czarne baterie prysznicowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności