Skocz do zawartości

Wycena pozycjonowania poszczególnych fraz

mrtn

Rekomendowane odpowiedzi

Rozwijam sobie powoli ta moją firmę i jakoś leci :), mam ofertę ryczałtową, ale zdarzają się klienci, którzy z góry wiedzą czego chcą (lub im tak się tylko wydaje), rzucają listę fraz do wyceny i już.

Oczywście czasami jeżeli jest to dla nich korzystne przekunuję ich, żeby zabrali się za serwis całosciwo i w ryczałcie. Ale ... potrafi przyjśc odpowiedź tego typu: Ciekawa ofeta, ale zarząd nie potrafi jej porównać z innymi. Na fali tych doświadczeń postanowiłem robić również wyceny i płatności "za frazy". I co mnie spotkało ?. Znowu to samo: Pana oferty nie da się prównać z konkurencją ?

A wycenę zrobiłem tak jak mi się wydawało na logikę powinna wyglądać wycena "za frazę":

uwaga to tylko przykład:

cyfry obrazują cenę za miesiąc na danej pozycji pozycja-cena

pozycja w google:	1	 2	 3	 4	 5	 6	 7	 8	 9	 10
fraza - wyburzenia: 140zł 120zł 110zł 100zł 80zł  70zł  60zł  50zł  45zł  30zł

opłaty cząstkowe w przypadku innych pozycji w danym dniu lub średniej miesięcznej.

i co znowu problem z porównaniem, bo ludzie dostają wyceny na jakieś enigamtyczne top10 za top10 lub za top3.

I teraz ja czegoś nie rozumię - czy klientom naprawdę wszytsko jedno czy znajdują się na pierwszym czy trzecim miejscu?

Nie wylewam tutaj żali nie mam do nikogo pretensji, tylko jestem ciekawy waszych opinii - jak to wygląda u Was?, jak reagują klienci?.

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

top 1-3 nie ma różnicy :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Ja licze za dany dzien, jezeli strona jest 22 dni na 2 pozycji a 8 na 1 to licze takie jekby dniowki

Poruszamy tutaj tez problem znajomosci lub tez nieznajmosci przez klienta tematu pozycjonowania.

A jezeli juz ktos napisal ze nie da sie tego porownac to pisz "Bo moja oferta jest bezkonkurencyjna" i tyle.

Używaj Cuilla i Hakii

mrtn a ja myślałem że ty już jesteś dawno na tym etapie że wyrosłes z pozycjonowania na efekt bo szanujesz siebie,ludzi, czas i pieniądze :)

Tak a co mam powiedzieć klientowi co już korzystał z usług "pozycjoner" który nic nie zrobił a tylko kasę wyciągnął.

Czacha:

1. pokazać portfolio (klienci, frazy)

2. wytłumaczyć co to SEO?

Po za tym klient który szuka na allegro nie jest moim klientem

Portfolio już nie pokaże nikomu powód: kiedyś pokazałem i sie okazało ze poleciało za parę dni jakieś 20 domen.

Taki może dziwny zbieg okolicznsci, ale wole dmuchać na zimne.

Tłumaczę, ale słyszę ze firma X (nawet z tego forum) mówiła ze w miesiąc będą top 1, wiec ja bajki opowiadam i wiele innych przykładów można by przytaczać.

Po prostu wiele firm stosuje technikę co chce usłyszeć klient to mu powiedzą i zapewnia ze tak będzie. Nie

licząc sie ze skutkami co będzie później tylko liczy sie wyciągniecie kasy najczęściej jednorazowo i już.

Narazie sa u nas takie realia.

A ile policzysz klientowi jak przez 10 dni w miesiącu będzie na 1 miesjcu, przez kolejne na 2 a przez jeszcze kolejne na 3? Dlatego o wiele wygodniej jest napisać TOP3, TOP5 , TOP 10.

Proporcjonalnie za każdy dzień. to chyba oczywiste.

TOP3 oznacza, że jak klient będzie przez 14 dnia na 4 miejscu i 16 na trzecm to załpaci tyle co facet co był 30 dni na pierwszej pozycji.

mrtn a ja myślałem że ty już jesteś dawno na tym etapie że wyrosłes z pozycjonowania na efekt bo szanujesz siebie,ludzi, czas i pieniądze :)

szanuję czas,ludzi i pieniądze. Ja z tego nie wyrastałem, ja porzuciłem pewne ideały, kiedy zobaczyłem, że są ludzie którzy chcą konkretnych pozycji i już. Ich też trzeba szanować. Po za tym Płacą.

A usługę konsultingu czy optymalizacji są gotowi wykupić oddzielnie - wieć orientację mają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności