Skocz do zawartości

Jaki kod PKD dla DG dla AdSense?

tomaroc

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

W przyklejonych tematach nie znalazłem a i wyszukiwarka tez nie dała rady. Mam szybkie pytanie do osób które już mają to za sobą. Jaki kod PKD wpisać w papier zakładając DG ?

PS. jaka klasa i podklasa bo nie czaje... czy wysatrczy tylko 74.40.Z - Reklama

czy coś jeszcze?

PS2. w przypadku PP Allegro ta sama klasyfikacja wystarczy czy jest cośinnego?

pozdro

74.40.Z wystarcza w 100% ale skoro juz myslisz o firmie to radze dolozyc kilka i9nnych bo za pierwszym razem czy podasz 1 czy 100 to cena jest jedna a pozniej kazda zmiana czy dodanie to 50zl :P Co do Vatu to polecam abys zapisal sie :P Adsense to i tak 0% VAT nie mylic z NIE PODLEGA :) Jesli palnujesz dzialac na rynku miedzynarodowym to bycie Vatowcem ma o tyle plusy ze przy umowach z UE czy USA nie placisz Vatu a mozesz sobie odliczac wiec mozesz starc sie o zwrot nadplaconego podatku VAT z tytulu poniesionych kosztow na cele firmowe. Jesli nie planujesz duzych przychodow dla firmy a glownym krajem gdzie bedziesz podpisywal umowy to POLSKA to polecam poczekac z Vatem az przekroczysz progi obowiazkowego VATU

Adsense to i tak 0% VAT nie mylic z NIE PODLEGA ;)

:):P

No wlanie, czytając to forum jednak więcej jest opinii że w przypadku AdSense VAT jest 'Nie_Podlega' :-D

Za klasyfikację dzieki :P Zastanawiam się jeszcze czy samo prowadzenie serwisów internetowych nie podlega pod działalność publicystyczną i wydawniczą....

Wiem że można klasyfikacji dowolnie dużo sobie wpisać, jednak w moim przypadku z jednym zleceniodawcą będe się rozliczał nadal na podstawie 'umowy o dzieło' - A prowadząc DG można podpisywać Umowy o Dzieło tylko wtedy gdy wykonane nie mają tego samego charakteru co prowadzona DG. A umowy podpisuje najczesciej na projektowanie (grafiki, elementów stron, itp..) więc szukam kodów PKD sciśle na potrzeby Adsense :)

• 3 miesiące temu...

od 2008 obowiazuje nowa klasyfikacja, wiec zeby nie meczyc sie z urzednikiem, ktory ledwo umie obslugiwac komputer ( a nie mial nowej klasyfikacji na papierze) radze przejrzec https://www.stat.gov.pl/wyszukiwarka/pkd_07/pkd_07.htm

ja wybralem

58.29.Z Działalność wydawnicza w zakresie pozostałego oprogramowania

62.01.Z Działalność związana z oprogramowaniem

62.03.Z Działalność związana z zarządzaniem urządzeniami informatycznymi

62.09.Z Pozostała działalność usługowa w zakresie technologii informatycznych i komputerowych

63.11.Z Przetwarzanie danych;

zarządzanie stronami internetowymi (hosting) i podobna działalność

63.12.Z Działalność portali internetowych

73.12.C Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych (Internet)

No to może też podrzuce odnośnie działalności komputerowej i internetowej. + to co może mi się przydać :) A że limitów nie ma to się nie ograniczałem.

55.90.Z - Pozostałe zakwaterowanie

58.11.Z - Wydawanie książek

58.19.Z - Pozostała działalność wydawnicza

58.21.Z - Działalność wydawnicza w zakresie gier komputerowych

58.29.Z - Działalność wydawnicza w zakresie pozostałego oprogramowania

59.11.Z - Działalność związana z produkcją filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych

59.12.Z - Działalność postprodukcyjna związana z filmami, nagraniami wideo i programami telewizyjnymi

59.13.Z - Działalność związana z dystrybucją filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych

59.20.Z - Działalność w zakresie nagrań dźwiękowych i muzycznych

61.10.Z - Działalność w zakresie telekomunikacji przewodowej

61.20.Z - Działalność w zakresie telekomunikacji bezprzewodowej, z wyłączeniem telekomunikacji satelitarnej

61.90.Z - Działalność w zakresie pozostałej telekomunikacji

62.01.Z - Działalność związana z oprogramowaniem

62.02.Z - Działalność związana z doradztwem w zakresie informatyki

62.03.Z - Działalność związana z zarządzaniem urządzeniami informatycznymi

62.09.Z - Pozostała działalność usługowa w zakresie technologii informatycznych i komputerowych

63.11.Z - Przetwarzanie danych; zarządzanie stronami internetowymi (hosting) i podobna działalność

63.12.Z - Działalność portali internetowych

63.91.Z - Działalność agencji informacyjnych

63.99.Z - Pozostała działalność usługowa w zakresie informacji, gdzie indziej niesklasyfikowana

64.99.Z - Pozostała finansowa działalność usługowa, gdzie indziej niesklasyfikowana, z wyłączeniem ubezpieczeń i funduszów emerytalnych

68.10.Z - Kupno i sprzedaż nieruchomości na własny rachunek

68.20.Z - Wynajem i zarządzanie nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi

68.31.Z - Pośrednictwo w obrocie nieruchomościami

70.22.Z - Pozostałe doradztwo w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej i zarządzania

71.11.Z - Działalność w zakresie architektury

73.11.Z - Działalność agencji reklamowych

73.12.A - Pośrednictwo w sprzedaży czasu i miejsca na cele reklamowe w radio i telewizji

73.12.B - Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach drukowanych

73.12.C - Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych (Internet)

73.12.D- Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w pozostałych mediach

73.20.Z - Badanie rynku i opinii publicznej

74.20.Z - Działalność fotograficzna

74.30.Z - Działalność związana z tłumaczeniami

74.90.Z - Pozostała działalność profesjonalna, naukowa i techniczna, gdzie indziej niesklasyfikowana

77.40.Z - Dzierżawa własności intelektualnej i podobnych produktów, z wyłączeniem prac chronionych prawem autorskim

79.90.B - Działalność w zakresie informacji turystycznej

82.19.Z - Wykonywanie fotokopii, przygotowywanie dokumentów i pozostała specjalistyczna działalność wspomagająca prowadzenie biura

82.30.Z - Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów

95.11.Z - Naprawa i konserwacja komputerów i urządzeń peryferyjnych

92.12.Z - Naprawa i konserwacja sprzętu (tele)komunikacyjnego\

93.19.Z - Pozostała działalność związana ze sportem

od 2008 obowiazuje nowa klasyfikacja,
A już się zacząłem zastanawiać czemu ja tych podpunktów nie wpisałem xD U mnie było ich z 5 może 6 :P
czy bycie płatnikiem VAT ma jakieś zalety ?
Ma :D Wliczanie różnych rzeczy w koszty od sprzętu komputerowego po serwery, domeny itd :D

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności