Skocz do zawartości

Zaczynamy budować zaplecze...

kostuchryki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak zacząć budować swoje zaplecze? Kupić 20 domen postawić 20 jakiś prostych serwisów na jednym serwerze linkować je wszystkie i czekać? Bo jak później zrobić żeby skorzystać z jednej z domen i postawić serwis na oddzielnym serwerze i żeby nie stracić mocy tej domeny ? Dodam że chce zbudować zaplecze dla swoich kilku stronek. I te domeny były by również zabezpieczeniem gdyby któryś z poważniejszych serwisów dostał bana. Ja to wszystko mądrze ogarnąć?

Złocenie przedmiotów sakralnych.

Kompozytor muzyki do Twojej strony www.

Pierścionki z brylantem dla Twojej kobiety.

Postawić 20 niezależnych serwisów, które będą o czymś. Jeżeli masz sklep komputerowy, z kategoriami: minitory, laptopy, dyski. To na każdy z tych tematów możesz zrobić oddzielny, mniejszy serwis, który będzie promował (nie tylko linki w stopce) produkty z danej kategorii. W każdym z tych serwisów powinna być unikalna, dobra treść. Każdy linkować oddzielnie na swoje frazy. Każdy powinien być na tyle dobry, aby mógł funkcjonować samodzielnie, aby najsurowszy moderator katalogu go nie wyrzucił. Będzie 'łapał' klientów do sklepu, a także sam może np. z Adsense zarabiać 'jakby co'.

Dużo z tym roboty, kosztować też będzie, alternatywą jest 20 śmietników z kilkadziesiąt-kilkaset tysięcy podstron pod systemy linków, które zapewne dadzą lepsze efekty w pozycjonowaniu głównej strony :P

Bo jak później zrobić żeby skorzystać z jednej z domen i postawić serwis na oddzielnym serwerze i żeby nie stracić mocy tej domeny ? Dodam że chce zbudować zaplecze dla swoich kilku stronek. I te domeny były by również zabezpieczeniem gdyby któryś z poważniejszych serwisów dostał bana. Ja to wszystko mądrze ogarnąć?

Na poczatku zrob podział swoich domen na te które są mniej i bardziej wartościowe dla Ciebie. Na domenach wartiosciowych stawiaj wartosciowe strony, im domena jest mniej cenna i nie planujesz jej wykorzystywać tym mozesz pozwolić sobie na większe szaleństwa.

Google tak bez powodu to nie banuje domeny, trzeba sobie zapracować na to ;) A i czasami spamowanie na max-a nie gwarantuje ban-a.

Ustal sobie jakieś zasady np. jedna domena dziennie :P zaplecza i staraj sie realizować plany.

Dzięki za odpowiedzi, wszystkie były bardzo konkretne i dały mi już pewien obraz tego co mam zrobić.

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł...

A może jakby postawić tak 20 prywatnych presell page na jakimś skrypcie typu wordpress i każdy precel wrzucać na jakieś darmowe serwery i oczywiście każdy konsekwentnie linkować? Wtedy każdy precel poświęcony by był powiedzmy bliższemu spojrzeniu na jedną kategorię z mojego głównego serwisu z linkami w treści :D a poza tym lepiej by się prezentowały pod względem wyszukiwarek.

Myślę że już lepiej postawić to wszystko na oddzielnych darmowych serwerach z możliwością podpięcia takiej komercyjnej domeny niż ładować subdomenami z jednego serwera, bo gdzieś słyszałem że za to też ktoś tam miał bana.. no ale miał tych subdomen podobnych duużo więcej niż ja bym chciał :soczek:

A może jakby postawić tak 20 prywatnych presell page na jakimś skrypcie typu wordpress i każdy precel wrzucać na jakieś darmowe serwery i oczywiście każdy konsekwentnie linkować? Wtedy każdy precel poświęcony by był powiedzmy bliższemu spojrzeniu na jedną kategorię z mojego głównego serwisu z linkami w treści :soczek: a poza tym lepiej by się prezentowały pod względem wyszukiwarek.

Jak nie chcesz pracować na marne, lepiej omijaj darmowe hostingi. Lepiej wziąść dołożyć parę groszy na tani hosting i mieć pewność, że nagle presell mocno linkowany z unikalną treścią nie pójdie gdzieś w las...

Na blogu:

pozycjonowanie a etyka. A za parę dni słów kilka o smacznych i lekkostrawnych preclach

No tak, w sumie strata takiego jednego precla po pewnym czasie to byłby duży cios..

Czyli najlepszym rozwiązaniem byłoby zaopatrzenie się w jakiś nie drogi w miarę dobry hosting X 20 :soczek:

A czy dużo słabsze efekty osiągnął bym gdyby postawić je wszystkie na jednym serwerze tylko po prostu w osobnych katalogach i osobnych subdomenach? Wtedy koszt wyniósł by 0zł i wystarczyłoby poświęcić czas. Dodam że na tym serwerze znajdowałby się również mój główny serwis jako docelowy rzecz jasna.

Czyli najlepszym rozwiązaniem byłoby zaopatrzenie się w jakiś nie drogi w miarę dobry hosting X 20 :soczek:

Najlepszym rozwiązaniem byłoby jakby te "konta" miały różne ip a wykupienie 20 kont w jednej firmie nie daje Ci gwarancji różnych ip (pewnie będziesz miał dla każdego konta te same)

A czy dużo słabsze efekty osiągnął bym gdyby postawić je wszystkie na jednym serwerze tylko po prostu w osobnych katalogach i osobnych subdomenach? Wtedy koszt wyniósł by 0zł i wystarczyłoby poświęcić czas. Dodam że na tym serwerze znajdowałby się również mój główny serwis jako docelowy rzecz jasna.

Tak osiągnąłbyś słabsze wyniki

Nie masz gdzie stawiać zaplecza? - Darmowe serwery dla webmasterów ?

Ja wychodzę z założenia aby zaplecze było także wartościowe dla ludzi, oczywiście to jest wersja zaplecza pro jeśli tak to możemy nazwać.

W innym wypadku ekonomicznym zrobił bym tak:

Kupił bym gotowe strony typu opisy gg, teksty, jakieś presele itp, podłączył do tego system lub swoje linki i tyle.

Wbrew pozorom nie będzie to kosztować wiele więcej, na allegro jakiś śmietnik z sitem można kupić za kilkadziesiąt zł.

Zaoszczędzony czas poświęć na inne sprawy i tyle.

Chyba zrobię tak:

Najpierw postaram się o dobre miejsca dla jednego serwisu, gdy zacznie on generować już jakiś realny zysk kupie drugi serwer z domeną i otworze kolejny serwis itd itd. Będzie to o wiele dłużej trwało, ale przynajmniej będę mógł dokładnie zająć się tymi serwisami i zamiast robić śmietnik wokół jednego serwisu będą miał za jakiś dłuższy czas kilka, ale za to sensownych serwisów. Miejcie na uwadze również to, że nie chce tworzyć zaplecza po to aby pozycjonować czyjeś serwisy za pieniądze, chce po prostu mieć je tylko dla siebie.

PS: A może ktoś pochwali się swoim zapleczem? :jezyk1:

[...]PS: A może ktoś pochwali się swoim zapleczem? ^_^
Nie sądzę ;)

Mała uwaga: na chwilę obecną (wg. moich doświadczeń, nie czepiać się, jestem przeziębiona) nie ma sensu budować wartościowego, tematycznego zaplecza, niestety. Od 3 lat tematyczne linki miały zyskiwać na znaczeniu a jest dokładnie odwrotnie - liczy się wciąż tylko napier... linkami. I nie sądzę, żeby to się kiedyś wyczyściło. Dodatkowo jeśli zduplikujesz treść, strony znajdą się niebezpiecznie blisko siebie pod tą samą frazą, nie wspomnę nawet o wzajemnym linkowaniu - wylecą na dno, najprawdopodobniej ręcznie. I pisze to Wam osoba, która ma ponad 300 tematycznych serwisów, które generują tylko koszta, bo z pewnością nie wartościowe tematyczne linki*.

*linki, których nie dałoby się przebić linkami z mocnego katalogu lub innej, nietematycznej strony.

Edyta, nie poznaje twojej postawy. Zawsze byłaś właśnie zwolenniczką "porządnego tematycznego zaplecza" i "porządnych tematycznych" stron, tak?

p.s. Swoja drogą - owszem warto zaczynać od strn, które maja potem mieć spory site, chociaż by z raci tego, żeby ten site wcześnej zaczeł Googie indeksować. Tematyczne stronki zawsze można postawić, nigdy nie jest za póżno. Ja na wszelki wypadek robie zaplecze i jako stronki tematyczne i jako "karme do systemow". Jak tu kiedyś pisał Sir Nimek, jeśli googl wyindeksuje ci 50 z 100 dobrych tematycznych linków - to leżysz, a jeśli 50 ze 100k, to - nie szkodzi to niczemu, no bo masz zabiezpieczenie.

Pawka, ja nie zmieniam zdania (one ewoluują wraz z modernizacją algo, wiedzą, doświadczeniem), poglądów, nie wejdę też w spam i nie pochwalę go, itp. Ale chcąc być szczera muszę przyznać, że "król jest nagi." Miesiące-2 lata czekania na jakiś spektakularny wzrost wartości linków, róznicowanie technik stawiania i linkowania zaplecza, inne zabezpieczające bzdury i efekt bardziej niż skromny. Niestety, boleję nad tym, ale takie mam obserwacje.

A teraz lecę analizować (i oblewać) powrót z filtra -50 ^_^

Pewnego pięknego dnia słońce wstanie tak jak zawsze, ptaszki będą śpiewały, dzieci z tornistrami będą wesoło szły do szkoły, robotnicy bedą jak co dzień pić poranne zimne piwko piwko, niepoprawni studenci bedą uciekać z akademików swoich kochanek ^_^ I tylko meżczyźni w okularach z laptopami w ręku tacy jacyś smutni....

Bo oni juz wiedzą , wieczorne sprawdzanie poczty, otwiera jedną ze tysięcy swoich stron a tam ZERO. wszędzie ZERO!

PR ZERO, Site ZERO, ilość linków ZERO. Nawet dochodzy z ad kilkukrotnie niższe. Strony klientów poleciały. Jeszcze jest nadzieja może jutro wszystko bedzie lepiej kładą sie wcześnie spać aby jak najszybciej było lepsze jutro .....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności