Skocz do zawartości

Głosowanie na wyniku wyszukiwania w google

sbvc

Rekomendowane odpowiedzi

Google w swoim eksperymentach, testowo daje użytkownikom możliwość głosowania w wynikach wyszukiwania. Dokładnie rzecz ujmując użytkownicy mogą przesuwać strony w wynikach wyszukiwania w górę lub w dół w ten sposób określając jaka według nich powinna kształtować się lista z wynikami. Dodatkowo użytkownicy mogą ukryć jaką stronę w wynikach wyszukiwania lub też zasugerować co powinno znaleźć się na stronie z wynikami.

Wszystkie aktywności użytkownika będą kształtować jego własne preferencje jeśli chodzi o wyszukiwarkę - oczywiście wszystkie zmiany jakie zrobił użytkownik będą dostępne po tym jak zaloguje się on na swoje konto w google.

a840e102_screen.jpg

Bardzo ciekawe czy google zamierz upublicznić ten system personalizacji wyników wyszukiwania i czy na przykład będzie on kiedykolwiek miał on wpływ na ogólne wyniki jakie pojawiają się w wyszukiwarce ?

Oczywiście budowanie wyników wyszukiwania na bazie preferencji użytkowników ma swoje wady i zalety, można wyobrazić sobie sytuację w której niewielka ilość bardzo aktywnych użytkowników wpłynie niekorzystnie na wyniki w wyszukiwarce itp. (chociaż szczerze wątpię aby google do tego dopuściło).

Źródło: https://antyweb.pl/glosowanie-na-wyniku-wys...wania-w-google/

Już sobie wyobrażam, jak to pozycjonerzy znajdą i na to sposób. Może serwery o wielu ip, które głosują? Albo specjalni ludzie, którzy będą mieć kontakt z osobami do głosowania? :)

Narazie jest to test.

Poza tym to głosowanie ma wpływać tylko na wyniki DANEGO użytkownika.

Jeżeli głosowanie przez klikanie miałoby wpływać na wyniki globalnie to byśmy wszyscy przerzucili się na pisanie botów klikających, a to by IMO oznaczało jeszcze większą możliwość sztucznego ingerowania w wyniki, a przynajmniej wszyscy by wiedzieli jak się pozycjonować.

Chociaż z drugiej strony (gdyby liczyć na całkowitą uczciwość wszystkich) byłaby to szansa dla stron wartościowych, a często z mniejszym budżetem, ale w praktyce będzie o to ciężko. Myślę że to ma szanse wejść do użytku i w jakimś niewielkim stopniu decydować o pozycji w serpach.

No i wszystko się sprowadza znowuż do stwierdzenia żeby robić wartościowe strony dla użytkowników. :)

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

ja bym to zrobił tak:

jezeli mam jakas stronę która jest popularna to dodał bym troche JS który by mi otwierał w małym okienku wynik wyszukiwania na pozycjonowana frazę (ewentualnie gdzies na ukrytej warstwie) a potem jeszcze ustawiał odpowiednio stronę :D

I problem roznych IP rozwiązany :D

Nie wiadomo. Jeśli by wpływało na wszystkie wyniki to prawdopodobnie w niewielkim stopniu.

jezeli mam jakas stronę która jest popularna to dodał bym troche JS który by mi otwierał w małym okienku wynik wyszukiwania na pozycjonowana frazę (ewentualnie gdzies na ukrytej warstwie) a potem jeszcze ustawiał odpowiednio stronę biggrin.gif

I problem roznych IP rozwiązany biggrin.gif

Nie do końca, bo trzeba się zalogować :D

tak naprawdę linkowanie do serwisów jest swego rodzaju głosowaniem, a poza tym wątpię zeby jakikolwiek serwis z nie-milionowym kapitałem był w stanie się przebić przez serwisy już znane i reklamujące sie w TV, szary tłum wierzy w to, że jak kogoś stać na reklamę w TV to jest wiarygodny (czyt. najlepszy)

Takie wyszukiwanie, by działało jak toplisty. Moim zdaniem to nie przejdzie, bo wtedy by wszyscy zaczęli oszukiwać, a Google nie mógłby wszystkich zbanować :)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Narazie jest to test.

no właśnie teraz pytanie ilu użytkowników sprawdza wyniki poprzez własny panel ?

co do bootów to raczej odpada bo naklikiwanie z jednego konta bedzie mocno ograniczone :)

i szczerze mówiąc wątpię aby ustawienia indywidualne danego użytkownika miały wpływ na serpy ogólne.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

o ile dobrze pamiętam głosowanie na strony w google jest już od dawna (google toolbar - Vote)

ciekaw jestem jaki to ma wpływ ...

Voting buttons: If you especially like or dislike a web page you're visiting and want to share your opinion with Google, you can vote thumbs up by clicking the happy face or thumbs down by clicking the unhappy face. These buttons can also be used to report especially useful or unsatisfactory results after searching with Google. Just click the appropriate button while you're still on the results page. This feature is currently in test mode, so you will not notice any immediate effects based on your action, other than experiencing a warm sense of satisfaction from having shared your feelings with people who really do care.

https://toolbar.google.com/button_help.html

rOOt

fasttony.es - reklama na facebook.com

Aplikacje facebook - tworzenie aplikacji na facebook.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności