Skocz do zawartości

Katalogowanie - pomysł na skrytp

Kobol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak zapewne kilkoro z was wie jestem autorem programu Piekarz do presselkowania - program jest obecnie w wersji beta ale niedługo ukaże się stabilna wersja z ficzerami, o które prosiło kilka osób na forum.

Dla osób które nie korzystały - w skrócie jest to aplikacja webowa, która pomaga w rejestracji, logowaniu, mieszaniu wpisów, przechowywaniu informacji o dodanych wpisach. Moja prywatna (trochę bardziej rozbudowana wersja) dodatkowo posiada wbudowaną bazę synonimów i wtyczkę do scuttlowania wpisów (do działania wymaga scuttlera napisanego przez mkr - Piekarz tylko tworzy nowe zadania w scuttlerze).

Zastanawiam się nad stworzeniem podobnej aplikacji do katalogowania ręcznego. Różnica jednak była by taka, że ta aplikacja byłaby darmowa tak jak Piekarz, ale użytkowaliby ją tylko, że się tak wyrażę "wybrani". Ogólnie pomysł jest taki, że każdy kto chciałby mieć dostęp musiałby wnieść coś od siebie - myślę tutaj przede wszystkim o bazie katalogów. Wiem, że część doświadczonych pozycjonerów posiada takie zadbane bazy wartościowych katalogów.

Pomysł jest tak, aby stworzyć wspólną bazę katalogów na serwerze i aplikacje kliencką, która będzie do instalowania u siebie do zarządzani projektami, dodawanymi wpisami itd. Baza na serwerze będzie zawierała listę katalogów oraz ewentualnie informację od userów, aby pomijać dany katalog itp. Plan jest taki aby wszystkie katalogi były wspólne, ale z drugiej strony móc tworzyć sobie z tych katalogów prywatne listy itp.

Myślę, że 10 osób aktywnie katalogujących da radę utrzymać sensowną i zadbaną listę katalogów dlatego też przewiduje maksymalnie 10 użytkowników takiego systemu. Dodam, że wspólnie z tymi osobami zaprojektuję cały system tak aby spełniał wszystkie wymagania, ogranicza nas zatem tylko wyobraźnia (i ograniczenia przeglądarki)- czyli będą wszelkiego rodzaju mixery, zarządzanie częstotliwościami wpisów i wszystko co uznacie/uznamy za potrzebne.

Pojawia się jednak pytanie czy byliby chętnie do uczestnictwa w takim projekcie

PS. jeśli ktoś zastanawia się dlaczego napiszę to za darmo to tak... nie mam takowej bazy i nie mam możliwości jej szybkiego stworzenia ale za to mogę napisać taki program ;-)

PS2. w przyszłości na podobnej zasadzie zamierzam rozwijać piekarz - tj. stworzenie z niego "wypasionego" i "wszystkomającego" półautomatu do presseli z rozdzieloną bazą dobrych i spamowanych presseli

Kobol is the name of a planet in the fictional universe - the birthplace and original home of humanity

O fajnie, że są chętni.

@bkartol - fajnie właśnie o coś takiego mi chodziło z tą bazą ;-)

@Tomahawk, Cockney - miło, że jesteście zainteresowani, ale w tej chwili priorytet to osoby posiadające zadbane bazy katalogów jak bkartol. Sam nie mam nic przeciwko waszemu uczestnictwu, ale nie wiem jak będą zapatrywać się na to osoby udostępniające swoje katalogi. Plan jest taki aby zebrać kilka osób z zadbaną bazą i zrobić z tego jedną wspólnie moderowaną bazę (oczywiście każdy uczestnik systemu będzie mógł na podstawie tej bazy tworzyć swoje własne wersje pomijające wybrane katalogi).

Po utworzeniu grupy osób ewentualnie grupa jako całość będzie mogła "demokratycznie" dołączać nowych uczestników, ale tak jak piszę będzie to decyzja całej grupy.

Jest jeszcze jedna kwestia - jedna z osób, która pisała do mnie na pw w sprawie systemu uważa, że przenoszenie tekstów do katalogu tak jak jest to w Piekarzu się nie sprawdzi w katalogach - po części też się tego obawiam, ale wydaje mi się, że będzie ok. Jak myślicie? (chodzi o mechanizm drag&drop).

Kobol is the name of a planet in the fictional universe - the birthplace and original home of humanity

Kukis tu nie chodzi o zrobienie kolejnego addera, który dodaje automatycznie - chodzi o to aby zebrać wszelkie wartościowe katalogi (które zazwyczaj posiadają niestandardowe zabezpieczenia, więc i tak automat sobie z nimi nie radzi) i stworzyć program, który będzie ułatwiał dodawanie. Program więc zadziała z każdym katalogiem bo jego zadanie ogranicza się do wyświetlenia katalogu tak jak jest - moc systemu polega na tym, że możesz tworzyć sobie listę katalogów, tworzyć unikalne opisy mikserem, sterować częstotliwością wpisów itd itp.

Zasada działania będzie taka jak w Sprytnym Katalogowaniu - różnica będzie taka, że będzie to skrypt dostępny do prywatnego użytku dla kilku osób i nie będzie dalej odsprzedawany - dzięki czemu z tymi kilkoma osobami ustalimy jakie opcje warto zaimplementować i jak rozwijać taki skrypt. Ja sam jestem użytkownikiem SK i mam kilka pomysłów jak usprawnić tego typu program - inni pewnie też mają. Nie spodziewam się jednak, aby te zmiany zostały zrealizowane bo nie każdemu mogą się wydać przydatne.

Mała liczba osób zaangażowanych w projekt jest ustalona dlatego, że 1) nie każdy chce się dzielić swoją bazą katalogów ze wszystkimi jak leci, 2) w małej grupie łatwiej napisać program, który będzie odpowiadał każdemu.

Tak jak pisałem wcześniej stworzyłem podobny program do presselków o nazwie piekarz - idea jest teraz taka, żeby zrobić coś podobnego do katalogów.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności