Skocz do zawartości

Koniec pozycjonowania lokalnego w Google ?

execo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio przeżyłem spory szok. Pozycjonuję strony dla siebie z niezłym efektem, aczkolwiek dosyć długo.

Moje zaskoczenie było pełne gdy pod hasłem kserokopiarki kraków oraz serwis kserokopiarek kraków ( w obydwuch przypadkach byłem na 2 pozycji www.execo.pl ) otwiera mi się stronka z mapą googla i spisem 10 firm niekoniecznie dobrych czy też powiązanych z branżą. Podobny efekt widziałem wcześniej pod hasłem komputery kraków (trwa do tej pory, a sam nie pozycjonując się pod tym hasłem ani nie sprzedając komputerów byłem uwzględniany na 2 pozycji !!)

Boję się, że przy zwiększającej się popularności wyszukiwarek interntowych np. typu "zumi" google będzie chciało "wyprzedzić" konkurencję, niszcząc przy okazji cały nasz trud pozycjonowania lokalnego.

Proszę piszcie co o tym sądzicie i czy widzicie na to jakąś receptę. Wszyscy dobrze wiemy gdzie pada wzrok przeciętnego użytkownika internetu, raczej nie chcemy żeby zamiast naszych ciężkich wypocin zobaczył on tam mapkę googla z firmami które nigdy nie miały nic wspólnego z pozycjonowaniem!

Pozdrawiam

Darek

W czasach kryzysu polecić mogę : mocne i tanie niszczarki,oraz poleasingowe kserokopiarki :)

To nie jest nic strasznie nowego i uważam, że nie ma czym się przejmować kiedy często na tych mapach (nawet w szczegółach) nie ma podanej strony, ani dokładnej oferty firmy!

Swoją drogą warto tam umieścić swoją firmę i problem z głowy.

Ludzie będą korzystać i korzystają z tych mapek, ale to nie znaczy, że przestaną przeglądać strony, które są poniżej :prezent:

Pozdrawiam

Proszę Cię abyś kliknął sobie w link serwis kserokopiarek kraków a zobaczysz że jest obok mapki pełna informacja o firmach włącznie z linkiem do ich stron !

Uważasz, że przeciętny człowiek napewno będzie szedł dalej ?? Mi się wydaje, że wybierze drogę na skróty.

PS. wydaje mi się że wstawianie przezemnie takich linków nie jest spamowaniem a ukazaniem problemu.

W czasach kryzysu polecić mogę : mocne i tanie niszczarki,oraz poleasingowe kserokopiarki :)

1. To nie wszyscy umieszczają swoją ofertę i stronę!

2. Podałeś zły link!

3. Nie wszyscy dodają firmę do mapki google!

4. Nic z tym nie zrobisz więc po co się rozwodzić! No chyba, że przekonasz google żeby zaprzestało tej praktyki :prezent:

Pozdrawiam

Link poprawiony.

Odkąd w WP wpis do Katalogu gwarantował jedną z pierwszych pozycji w ich wyszukiwarce ilość dodawanch firm wzrosła lawinowo.

Wydaje mi się, że przy mapkach google będzie to samo, a ilość dodanych firm z terenu Krakowa jest naprawdę ogromna.

To co mnie irytuje to fakt, że wchodząc na swoje konto w googlach wypisuje ci pozycję w wyszukiwaniu pod dane zapytanie i z pozycji 2 nagle robi ci się 12 :prezent:

Pod hasłem kserokopiarki kraków mapka faktycznie znikła ale pod hasłem "komputery kraków" jest od pół roku.

Obawiam się, że akceptacja tego co wielki brat narzuca nie będzie dla nas dobra. Ja nie zarabiam na pozycjonowaniu więc może to przeżyję ale fakty czyli:

-statystyki wejść na stronę

-ilość dzwoniących klientów

-spadek pozycji w koncie google

niewątpliwie odbijają się na mojej firmie, i waszych" (czyli pozycjonerów) klientach.

W tym właśnie widzę największy problem.

outofmatrix przeczytałem wcześniejszy wątek, który umarł śmiercią naturalną.

Pisząc tego posta myślałem, że będzie większy odzew.

Dla mnie to szok, że przyjmujecie to z takim stoickim spokojem, bo uważam, że znacznie zawęży się nam miejsce do pracy a google nie będzie już godną polecenia wyszukiwarką (tylko linki płatne i firmy, które niewiadomo skąd się biorą).

Z tego co wyczytałem i zobaczyłem:

- są niejasne powiązania mapek google z PF

- wpisanie do mapek wcale nie powoduje wyświetlania w wynikach wyszukiwania

- w mapkach które są w googlach pojawiają się odnośniki do firm, które mają w PF wpis podstawowy (tak wiec nie wydaje mi się żeby to była jakaś umowa miedzy google a PF)

- oczywiście mapki googla wraz z linkami sponsorowanymi zajmują całą powierzchnię, na która wg badań przeróżnych firm patrzy osoba poszukująca informacji.

- żeby zobaczyć normalne wyniki (te nasze z pozycjonowania) trzeba przesunąć suwaczek, a to wg badań robi już tylko niecałe 20 % osób !

Obawiam się, że akceptacja tego co wielki brat narzuca nie będzie dla nas dobra. Ja nie zarabiam na pozycjonowaniu więc może to przeżyję ale fakty czyli:

-statystyki wejść na stronę

-ilość dzwoniących klientów

-spadek pozycji w koncie google

niewątpliwie odbijają się na mojej firmie, i waszych" (czyli pozycjonerów) klientach.

Na twojej firmie sie odbije to oczywiste, rowniez kilka firm bedzie miala mniejsze dochody, Google robi tak aby miec z tego jak najwieksza kase i to jest normalne.

Niestety wciaz wsrod wielu klientow jest zachowana zasada "Kali ukrasc krowa - jest dobrze, kalemu ukrasc krowa to jest zle". Zawsze ci ktorzy beda poza top 10 beda niezadowoleni ....... zawsze komus jakis dany algorytm nie bedzie pasowac bo wszyscy nie moga byc w top 10

:]

Używaj Cuilla i Hakii

Niestety wciaz wsrod wielu klientow jest zachowana zasada "Kali ukrasc krowa - jest dobrze, kalemu ukrasc krowa to jest zle". Zawsze ci ktorzy beda poza top 10 beda niezadowoleni ....... zawsze komus jakis dany algorytm nie bedzie pasowac bo wszyscy nie moga byc w top 10

:]

Myślę, że to zły przykład, bo tutaj nie masz wpływu na czy będziesz w top 10 czy nie. I nie jest to wcale powiązane z pasowaniem czy nie pasowaniem algorytmu.

Można to raczej uznać za bana od google no może raczej filtra :)

Dla mnie to szok, że przyjmujecie to z takim stoickim spokojem

i bardzo dobrze. cnotą pozycjonera jest spokój i opanowanie :)

jeśli w umiejetny sposób zadziałasz w google locals, to dodasz się do mapki bez problemu. nie bedę tu pisał jak dokładnie to zrobić, bo kiedyś już było na forum.

spokój, opanowanie :P polecam

Też mi się to nie podoba ale co niby mamy zrobić? Dodanie się do mapki NICZEGO nie gwarantuje. Wykupienie złotego wpisu w PF też NICZEGO nie gwarantuje. Umowa między G. i PF polega na tym, że G. wykorzystuje dane PF a w PF klientom mogą mówić, że G wykorzystuje ich dane. PF nie ma żadnego wpływu na wyniki. G faktycznie zmierza do tego, że na pierwszej stronie było tylko G adsense, Gmaps, Gvideo. Teraz się wzięli za geolokalizację a za jakiś czas wymyślą np. Gshop i będą promować produkty sklepowe swoich firm, i reszta też będzie narzekać. Na miejscu G też bym tak robił. Wk...jące ale takie są prawa monopolisty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności