Skocz do zawartości

filtr i 301 nie pomoglo

Cyb

Rekomendowane odpowiedzi

od paru lat był sobie sklep:

www.ksiegarnia.centrumjezykowobcych.pl

na frazy np "księgarnia językowa" byl w top10 + sporo produktów też było w top10 (na nazwy produktów)

przez jakiś czas nie nadzorowałem tego i wpadł w filtr jakoś tak w połowie roku (podejrzewam ze za swl linkme elite, bo tylko do tego można się było przyczepić) i z top10 spadł gdzieś tak w pozycje 70-90.

zdjąłem swl (+ usunąłem trochę linków do serwisu z swl, ale nie wszystkie) i napisałem wiadomość do googla o ponowne rozpatrzenie - efekt wyniósł "0", więc po kilku tygodniach zrobiłem 301 na nową domenę www.jezykowa.ksiegarniaht.pl

i co?

i jajeczko, nowa domena też jest na pozycjach 70-90, czyli zrobienie 301 nic nie dało (a z tego co czytałem tutaj, powinno pomćc).

jakieś propozycje, jak jeszcze można spróbować wydostać się jak najszybciej z filtra (ponieważ to sklep, to obniżka pozycji znacząco odbiła sie na sprzedaży)?

a w międzyczasie nowa domena odziedziczyła PR po starej domenie ale później spadlo do "1".

jak ktoś zbiera sobie statystyki o wpadnietych do filtra domenach to:

google narzedzia dla webmasterow: tak

goole adwords: tak

google analitics: tak

a jak na złość, od długiego czasu top1 pod frazą "księgarnia językowa" jest sklep, który używa swl aż tynk ze ścian leci :)

pozdrawiam,

Cyb

wyniósł "0", więc po kilku tygodniach zrobiłem 301 na nową domenę www.jezykowa.ksiegarniaht.pl

i co?

i jajeczko, nowa domena też jest na pozycjach 70-90, czyli zrobienie 301 nic nie dało (a z tego co czytałem tutaj, powinno pomćc).

301 nie zawsze pomaga, to było wiadome od zawsze.

Może tutaj problemem jest, jeśli dobrze zrozumiałem, fakt, że przekierowanie było na nową subdomenę a nie na adres z pewną historią.

Czy zmieniłeś coś z layem i tekstami?

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Może tutaj problemem jest, jeśli dobrze zrozumiałem, fakt, że przekierowanie było na nową subdomenę a nie na adres z pewną historią.

Czy zmieniłeś coś z layem i tekstami?

subdomena była nowa, czyli www.jezykowa.ksiegarniaht.pl (bo domena główna ksiegarniaht.pl jest już ponad rok i były w niej inne serwisy na subdomenach).

layoutu i tekstów prawie nie zmieniałem (no może drobna kosmetyka - dopisanie paru zdań na stronie głównej),

layout i tak spełnia wymogi html 4 i css (wg w3c.org), wiec nie było co poprawiać.

pozdrawiam,

Cyb

Tak dzisiaj się zastanawiałem:

skoro poleciała jedna domena, najlepiej spozycjonowana (dużo katalogów, domena kilkuletnia itp), to może poleciała jako używająca spamerskich katalogów?

nie wpisywałem jej do żadnych kiepskich katalogów, pamiętam że znajdowałem ją w różnych "bylejakich" katalogach, które brały content z już istniejących (oczywiście bez mojego udziału i wiedzy) - ot ktosie robiły sobie katalogi śmieciowe i skopiowały na potęgę kontent, później google zaczęło czyścić takie katalogi i przy okazji moja domena dostała filtr za występowanie w takich katalogach?

pozostałe moje domeny używają dalej swl, ale nie były tak zgłaszane do katalogów (i są w dodatku znacznie młodsze) to nie podpadły pod filtry...

co o tym myślicie?

pozdrawiam,

Cyb

Powiem tyle ze zal to czytac ,ja tez uzywalem systemow ,wpadla w filtr domena ma min pol roku,mocno podlinkowana z swl,katalogow branzowych precli i co mam plakac?czlowieku jakbys spojrzal pod obojetnie jaka fraze nieruchomości,bielizna księgarnia recze Ci glowa ze cale top 30 jest obstawione stronami ktore maja 3/4 linkow z swl.

LOK - LIGA OBRONY KRAJU

A może najzwyczajniej w świecie strona zasługuje tylko na TOP60?

napisz to tym, którym w pierwszej połowie roku domeny poleciały na -60 w google - zapewne nie był to filtr tylko nagle wszystkim domeny zasłużyły na top60?

i przypadkiem ostatnio niektórym powracały na stare miejsca w top10?

blad : subdomena dlaczego to nie dzialalo pod wlasna domena ???

to już decyzje marketingowe "pod ludzi" a nie pod google

Powiem tyle ze zal to czytac

czyli uważasz że należy leżeć i nic nie robić, "stało się", "fatum" etc etc?

,ja tez uzywalem systemow ,wpadla w filtr domena ma min pol roku,mocno podlinkowana z swl,katalogow branzowych precli i co mam plakac?czlowieku jakbys spojrzal pod obojetnie jaka fraze nieruchomości,bielizna księgarnia recze Ci glowa ze cale top 30 jest obstawione stronami ktore maja 3/4 linkow z swl.

ależ ja nie mam żalu, że ktoś używa swl czy innych rzeczy - po prostu nie podoba się to, że moja domena dostała filtr i tyle - kombinuję jak się z niego wydostać, szczególnie że niektórym się udało a innym filtry już puściły... sądzisz że lepiej jest położyć się i czekać na nie wiadomo co?

pozdrawiam,

Cyb

subdomena była nowa, czyli www.jezykowa.ksiegarniaht.pl (bo domena główna ksiegarniaht.pl jest już ponad rok i były w niej inne serwisy na subdomenach).

Osobiście robię 301 tylko na domeny/subdomeny z pewną historią. Mam na takie nieprzewidziane sytuacje zostawioną pewną pulę zaindeksowanych i nieużywanych domen.

layoutu i tekstów prawie nie zmieniałem (no może drobna kosmetyka - dopisanie paru zdań na stronie głównej),

layout i tak spełnia wymogi html 4 i css (wg w3c.org), wiec nie było co poprawiać.

Hmm, popatrz na to od tej strony.

Jest sobie strona, która dostała po łapach (przyczyny nie istotne). Nagle bot zauważa, że strona została przeniesiona na stałe na inną domenę. Zawartość i "opakowanie" jest idealnie takie same (wyłapane przez algo) jak "ukarana strona". Czyli strona zmieniła tylko adres, czyli...

To tak jakbyś miał sąsiada, którego nie lubisz bo nie myje się i czuć go na całej klatce (przykład nie wyciągnięty z kapelusza :/), przeprowadza się on do innej klatki, gdzie mieszka Twój znajomy, którego często dowiedzasz. Po jakimś czasie dowiadujesz sie, że koleś jest OK. Nie ma problemu ze smrodem do tego pogodnił kolesi, co siedzieli przed klatką i jest teraz spokojniej.

Zmieniłbyś o nim zdanie ? A co by było jakby sytuacja była taka sama jak mieszkał w Twojej klatce ?

W dużym uproszczeniu ten przykład, nie ma tu wielu zmiennych jakie przelicza algorytm...

Przez ten filtr robiłem tylko dwa przekierowania. Jedna strona została całkowicie przebudowana bo akurat się to zbiegło ze zmianą na nowa wersję.

Przy drugiej stronie zmieniłem tylko stanadrowe teksty, lekko wyglad i css (zmiana nazw zmiennych). Dane się zmniają na niej codziennie, więc na "dzień dobry" bot dostał coś innego niż na starym adresie.

Obydwa nowe adresy były jednak zaindeksowane od minimum roku.

Pełen sukces..

Jeśli ta strona dla Ciebie jest tak ważna to może zrezygnuj z jakiejś innej, jeśli nie masz nic w zapasie, która nie ma dla ciebie znaczenia i na nią zrób przekierowanie?

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

zdjąłem swl (+ usunąłem trochę linków do serwisu z swl, ale nie wszystkie)

nooo panie ....

napisałem wiadomość do googla o ponowne rozpatrzenie - efekt wyniósł "0", więc po kilku tygodniach zrobiłem 301 na nową domenę www.jezykowa.ksiegarniaht.pl

nooooooooooo panie.....

więc po kilku tygodniach zrobiłem 301 na nową domenę www.jezykowa.ksiegarniaht.pl

o cos rozsadnego :soczek:

ja bym zrobil z tych dwu domen 301 na nowa domene a nie subdomene, przebudowal troszke strukture title,h1, i tekstow na stronie

doladowal linkami w te stare domeny(troche) i w ta nowa bardzo. (mysle ze ~100k weblinka zalatwi sprawe, na 3 domeny)

pozdrawiam

Kontakt: email/gtalk:pawel@tykwinski.pl, gg:5154380, skype:clpik-

NAJLEPSZY tani hosting W SIECI! Jeszcze lepszy HOSTING SEO

428x60.gif

O wiele lepiej robić 301 na domenę. Moc przez 301 nie zawsze przechodzi od razu.

Jak w stopce nikt Ci nie płaci za linki to dorzuć jeszcze jeden - identyczny jak ten pierwszy w mojej stopce. Polecasz google za filtr? :soczek:

Wiktor [goryl] Pacocha.pl

O wiele lepiej robić 301 na domenę. Moc przez 301 nie zawsze przechodzi od razu.

moc przeszła, ale chyba razem z filtrem niestety...

ja bym zrobil z tych dwu domen 301 na nowa domene a nie subdomene, przebudowal troszke strukture title,h1, i tekstow na stronie

dziękuję za konkretne odpowiedzi.

niestety błąd już się stał, przenosząc 301 nie przebudowaliśmy serwisu (były zmiany w meta tagach i trochę tekstu na głównej, ale to najwidoczniej było za mało).

teraz już nie przeniesiemy sklepu na następną witrynę bo:

- nie mieszać klientom w głowach,

- nie mamy marketingowo lepszego adresu z jakąś historią

- raczej nie będziemy przebudowywać struktury (bo trzebaby od razu w co najmniej 3 serwisach robić zmiany, żeby była zachowana zgodność i wymienność skryptów).

tak więc nie pozostaje nam nic innego, jak czekać na zdjęcie filtra + w międzyczasie uruchomić z powrotem swl + pobawić się preclami + dać na mszę :)

a jak do końca roku nie pomoże, trzeba będzie wszystko stawiać od nowa na nowych domenach :(

ale przynajmniej teraz wiem, gdzie popełniłem błędy i dziękuję na zwrócenie uwagi na nie.

pozdrawiam,

Cyb

301 nie przenosi filtrów, przynajmniej nie bezpośrednio. Widocznie nowa strona była kopią zafiltrowanej i dlatego google zareagowało.

fragment mojej wypowiedzi:

"przenosząc 301 nie przebudowaliśmy serwisu"

czyli dla googla to była kopia.

zobaczymy i jeśli nie zejdzie filtr to faktycznie trzeba będzie zastosować rady z wątku, czyli przebudować strukturę strony i wtedy zrobić 301...

dopisek - bo teraz chyba nie ma co na nowej domenie bawić się w reedycje struktury - filtr już przelazł również na nią?

pozdrawiam,

Cyb

Zastanawiam się, czy zmiany:

- wymiana nazw klas w css

- wymiana nazw plików graficznych stanowiących layout graficzny

- reedycja tekstu na stronie głównej

wystarczy, żeby bezpiecznie zrobić 301 na nową domenę i nie przenieść filtra?

po staremu zostaną:

- układ tabelek, czyli struktura pojedynczej strony

- nazwy plików (bo 10k linków nikt nie będzie modyfikował)

stwierdzilismy, ze ponieważ nie mamy żadnej domeny z historią, być może lepszym wyjściem będzie zrobić 301 na subdomenę www.KsiegarniaJezykowa.centrumjezykowobcych.pl - sama domena centrumjezykowobcych.pl ma już parę ładnych lat, więc może to wpłynąć pozytywnie na subdomenę - ale o tak najważniejsze, żeby zgubić filtr.

pozdrawiam,

Cyb

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności