Skocz do zawartości

Transfer domeny do OVH

makensis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z transfem domeny z Az.pl do OVH. Skusiły mnie ceny odnowienia, jednak panel i obsługa OVH jest bardzo nieintuicyjna i już zgubiłem się. Teoretycznie transfer nic nie kosztuje, ale w ostatnim etapie przenoszenia domeny wyskakuje mi okienko z wyborem konta dla domeny (https://www.ovh.pl/prywatne/produkty/porown...omen.xml?gm=pop), czy to oznacza, że za prowadzenie konta mam płacić? Jeśli tak to czy jest to jednorazowa opłata czy tyczy się każdej przetransferowanej domeny? Tak w ogóle jak znacie dobre serwisy, gdzie szybko i bezproblemowo przetransferuję domenę i jej utrzymanie nie będzie kosztować tyle co w Az.pl (3-ci rok przedłużam domene globalną i płacę tyle co za domenę polską w OVH!).

Transfer domen globalnych jest płatny wg cennika rejestratora do którego przenosisz domenę (ważność domeny jest wówczas przedłużana o rok), w przeciwieństwie do domen krajowych gdzie transfer jest bezpłatny.

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

trzymanie domen w ovh to porażka w mojej opinii. muszę o tym coś skrobnąć na blogu bo nie chce mi się za każdym razem powtarzać. Nie na darmo wyżej odpowiedział @Adrian ;P - sprawdź ich ofertę. Sam miałem tam przenieść domeny ale po małej analizie wyszło mi, że przy kilkuset domenach lepiej będzie jak sam będę "rejestratorem" (korzystał z oferty resellera). Nie mniej, jakbym ich tyle nie miał to pewnie byłbym w masternecie.

masternet kusi tym iz maskuje whois, super, ale jego oferta jest wciaz duzo mnie atrakcyjna niz ohv.pl, np domeny info 35zl w masternet, 25 w ohv. niby nie wielka roznica, ale np przy 20 domenach juz czuc mocno.

normanos mozesz napisac dlaczego ohv jest takie bebe?

edit: ortografia mnie wykancza....

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

obiecuje wylać żale na blogu w ciągu tygodnia ;) w skrócie: brak pełnego ukrycia whois, NIESAMOWITA BIUROKRACJA (wyniesienie się będzie mnie kosztowało +100 kartek papieru +100 ręcznie wklepanych wniosków do systemu itp. tak samo jak poprawienie choćby przecinka w danych abonenta).

obiecuje wylać żale na blogu w ciągu tygodnia :) w skrócie: brak pełnego ukrycia whois, NIESAMOWITA BIUROKRACJA

Biurokracja jest prawie wszędzie, także i z whois (w standardzie).

tak samo jak poprawienie choćby przecinka w danych abonenta).

Może ci to pomoże..

https://www.ovh.com/soapi/pl/

Ja ostatnio też się meczyłem z OVH, jednak podsumowaując jest zadowolony.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

sugerujesz, że mam sam sobie napisać panel jak chce mieć poprawną obsługę? ;) hehe

swoją drogą API jest tylko dojściem do ich systemu, PROCEDURY pozostają te same!

I nie wszędzie, bo w innych firmach:

- mogę te papiery przesłać faxem lub mailem (nie _TYLKO_ pocztą:D)

- mogę wydrukować 1 (słownie: jeden) wniosek z załącznikiem 100 domen (a nie 100 osobnych wniosków)

- nie muszę generować (kilka minut na jeden) wniosków w systemie (razy stoooo), które po jakimś czasie wypadają z systemu

itd.

więcdla mnie nie jest to TA SAMA forma biurokracji ;) Procedury NASKu są mi znajome.

• 2 miesiące temu...

Właśnie przetransferowałem do OVH 1 domenę.

Żeby było łatwiej zrobić transfer (mniej papierów, nie trzeba aktualizować dok. firmowych, żeby nie były starsze niż 90 dni) to domenę przed transferem przestawiłem na siebie jako os. prywatną.

Niestety okazuje się, że dla osób prywatnych OVH blokuje całe whois - włącznie z kontaktami technicznymi itd. (którymi już są firmy).

Z tego co się dowiedziałem, to "zmiana właściciela" (ze mnie na moja firmę) to procedura + dokumenty wysyłane pocztą tradycyjną.

Czyli praktycznie prawie wszystkie zmiany to sterta papierów wysyłana pocztą...

Czy ja to dobrze zrozumiałem? I nie ma jakiegoś obejścia tej papierologii?

Rozumiem transfer do innej firmy, ale kosmetyczne zmiany to też papiery wysyłane pocztą?

Jeśli to jedyna droga, to to była 1. i ostatnia domena przeniesiona do OVH - nawet jeśli u innych zapłacę 5-10 zł więcej...

pozdrawiam

hADeSik

Mozilla, CHDK

Może w OVH tylko ze zmianą właściciela są takie problemy? Ale tego nie wiem.

Od siebie dodam, że ostatnio transferowałem od nich do innego rejestratora domenę globalną (.com) i nie było żadnego problemu, żadnych wniosków - pełen automat. Nawet Authinfo pojawił mi się w panelu.

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Biurokracja jest prawie wszędzie, także i z whois (w standardzie).

Na Dropped za to nie ma żadnej biurokracji z niczym - kody auth , transfery , ukrywanie whois - wolna amerykanka.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Pewnej biurokracji wymaga od partnerów nask - ale jak dotąd jeśli nawet były potrzebne papiery to wystarczał np. fax.

Jeśli Dropped nie wymaga żadnych papierów to jest to dość ciekawe...

Chyba, że masz na myśli domeny globalne - ale to inna bajka.

Właśnie - dobrze wiedzieć, że przynajmniej z globalnymi w OVH nie ma takich problemów (ale z polskimi jest załamka)...

pozdrawiam

hADeSik

Mozilla, CHDK

• 1 rok później...

@nrm dużo niższe ceny domen będąc partnerem np. domainmaker.pl ? i od jakich ilości opłaca być się "rejestratorem domen" ?

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności