Skocz do zawartości

Duplicate Content - Jak zyskać zaufanie Google

Lexy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zakładam tego tematu aby rozmawiać o tym, czy DC istnieje czy to mit. Chcę się poradzić, bo niestety to zjawisko jest u mnie bardzo widoczne, o czym wspominałam już w innym temacie.

Mam sytuację, w której udostępniliśmy konkurencji część danych ze swojej strony. Moje uwagi co do tego, jak to zrobić aby uniknąć DC, nie poskutkowały (temat ten został zbagatelizowany), ale teraz moim problemem jest to, aby przywrócić stare wyniki.

U nas są to materiały zbierane już od ponad roku, więc część jest już dość stara, a część np. sprzed kilku miesięcy. Są to informacje unikalne, a nie skopiowane z innych serwisów. W momencie zaindeksowania tych materiałów u konkurencji, nasze podstrony zniknęły z pierwszej 10. Mimo zaindeksowania przestały się wyświetlać na najważniejsze zapytania, bo konkurencja dosłownie zastąpiła nasze wyniki.

Wiem, że można wzmocnić te strony przez dodatkowe podlinkowanie, ale przy takiej ich ilości nie możemy indywidualnie podejść do każdej z nich. Poza tym, część z naszych podstron jest linkowana i wtedy zjawisko DC jest widoczne na wszystkich zapytaniach oprócz anchorów backlinków.

Stąd moje pytanie - jakie zabiegi on-site należy wykonać, aby zyskać zaufanie Google i aby uważało nasze podstrony za źródło. Dodam, że konkurencja ma link do nas i u nas data publikacji i zaindeksowania tych podstron jest dużo starsza.

Z wiadomych względów nie mogę podać adresu.

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Stąd moje pytanie - jakie zabiegi on-site należy wykonać, aby zyskać zaufanie Google i aby uważało nasze podstrony za źródło

Miałem całkiem podobny problem. Nie wiem jak dużo masz tej swojej treści, ale ja rozwiązałem to w ten sposób, że po tym jak już moja treść była na pewniej liczbie stron i nie było już znaczącego przyrostu, zmieniłem treść przebudowując stylistycznie zdania, ale z zachowaniem znaczenia treści. Po zaindeksowaniu strony z nową treścią pozycje wróciły na swoje miejsce natychmiast.

Nie wiem tylko czy ze względu na dużą ilość treści takie rozwiązanie jest u Ciebie do zaakceptowania.

Tomek

Pobierz sobie tapety na komórkę.

Zobacz system Płatności SMS - kompleksowa obsługa SMS Premium Rate.

Car audio

Nie wiem tylko czy ze względu na dużą ilość treści takie rozwiązanie jest u Ciebie do zaakceptowania.

Do wdrożenia w tym przypadku jest to niemożliwe, ale do przetestowania jak najbardziej ;-)

Myślałam o tym, aby w pewien sposób zróżnicować całość u mnie dzięki wyświetlaniu jakichś dodatkowych informacji, przez co % skopiowanej treści będzie mniejszy. Jednak jakiekolwiek testy wymagają czasu, a ponieważ sprawa jest poważna i dość pilna, liczę na kolejne wskazówki.

Ja na pewno podzielę się pełnym info jeśli DC zauważę na którejś z prywatnych stron, do których będę mogła podać linka.

kto ma starszą witryne ?

kto ma więcej BL ?

kto ma większy site ?

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

kto ma starszą witryne ?

kto ma więcej BL ?

kto ma większy site ?

Czy to ma być przepis kto komu może bezpiecznie podkraść kontent ? ;)

raczej przepis na to komu udostępniać a komu nie udostępniać treści ;) i wskazówka do ewentualnych przemysleń jak z Twojego przypadku wyjść ;)

zadałem takie pytania aby się zorientować :

1. dlaczego doszło do takiej sytuacji

2. jak ewentualnie jej zaradzić

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Beerbant:

1. konkurencja

2. konkurencja o ok. 1/3 więcej

3. porównując site całej domeny łącznie z subdomenami - oni; porównując tylko te konkretne serwisy - my

Zdaję sobie sprawę z tego, że w takich sytuacjach wygrywa mocniejszy serwis i tak też się stało. Ale musi być coś, co pozwoli nam uniknąć takiej sytuacji.

Beerbant:

1. konkurencja

2. konkurencja o ok. 1/3 więcej

3. porównując site całej domeny łącznie z subdomenami - oni; porównując tylko te konkretne serwisy - my

Zdaję sobie sprawę z tego, że w takich sytuacjach wygrywa mocniejszy serwis i tak też się stało. Ale musi być coś, co pozwoli nam uniknąć takiej sytuacji.

przeanalizuj ich wewnętrzne linkowanie, jeżeli będziesz miała taką mozliwość daj na stronie głownej rotatora do artów które spadły z interesującymi Ciebie titlami spróbuj "zoptymalizować" linkowanie wewnętrzne.

Mamy podobne kłopoty mimo tego że witryna jest stara i posiada bardzo duży site , niestety duplicate występuje w dużych ilościach (specyfika branzy) i pomimo iż linkowanie wewnętrzne jest OK musimy sie posiłkować "robieniem" blogów z linkami na LT

Lexy:

1. zrób sitemap w google

2. postaraj się o unikalną treść na podstronach, której nie udostępniasz, jak np. komentarze do produktu.

3. rotator o którym pisze Beerbant, wzmocni podstrony i dopali odpowiednimi anchorami.

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

noone:

1. podstron jest bardzo dużo i mieliśmy już z tego powodu pewne problemy, więc na razie z mapą się wstrzymujemy

2. już jest

3. wezmę to pod uwagę

a na przyszłość spróbuj warunkować udostępnianie contentu mocniejszym witrynom na zasadzie "tytuł artykułu musi zawierać informacje o jego źródle" czyli np.

title= "specyfika wodogrzmotów - źródło www.twojastrona.com"

Skoro sami im to udostępniacie to może trzeba to robić na określonych warunkach np.

- podział artykułów na podstrony (tzn u Was w całości, u nich podzielone np. na 5 części),

- wymuszenie innych nagłówków w treści, dodawanie u nich/u Was "tytuły od redakcji"

- zakładam, że meta (title, desc) są różne

- skoro i tak w google zaistnieje jedna kopia a chcecie, żeby była Wasza - wymuszenie na nich noindex

dymna.jpg

wymuszenie na nich noindex

To nie wchodzi w ogóle w grę ;-)

zakładam, że meta (title, desc) są różne

Są zupełnie inne niż nasze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności