Skocz do zawartości

Przekierowanie DNS'ów subdomeny - jak?

Ivellios

Rekomendowane odpowiedzi

Nie za bardzo wiedziałem, do jakiego działu wstawić ten temat, w razie czego proszę o przeniesienie ;)

W jaki sposób można przekierować DNS'y subdomeny na stronę znajdującą się na innym serwerze?

Czy przekierowanie DNS'ów ustawia się na pierwotnym serwerze w cPanelu, czy w panelu na stronie rejestratora domeny głównej?

Opisz co chesz uzyskać , bo nie wiem co dla Ciebie znaczy słowo przekierować DNS'y.

Chcesz aby strona otwierała sie pod innym adresem czy też chcesz aby po wpisaniu pewnego adresu przegladarka przechodziła na inny adres ?

Pierwsze to wpisy w DNS drugie to modyfikacja apache (mod_rewrite albo htaccess) albo kawałek kodu php

Musisz dodać rekord A host (z ip nowego serwera i subdomeną) na DNS'sie do którego jest przypięta domena i dodać subdomenę do panelu na tym nowym serwerze na którym ma być używana.

e:

w panelu na stronie rejestratora

tam dodajesz rekord a, będzie śmigać dopiero po pewnym czasie

w cPanelu

na serwerze na którym ma być używana subdomena, dodajesz ją po prostu jako domenę dodatkową

;)

nihil fit sine causa

Czy dobrze rozumiem, że wystarczy dodać ns nowego serwera, na którym ma być używana subdomena?

Czy dobrze rozumiem, że wystarczy dodać ns nowego serwera, na którym ma być używana subdomena?

Na przykładzie:

na serwerze (superduperhosting.pl - IP: 127.0.0.5) gdzie ma być subdomena tworzysz cały adres:

np:

wielka.niebynicniematu.pl

Na hostingu gdzie masz domenę niebynicniematu.pl tworzysz rekord A-Record dla subdomeny wielka i wpisujesz w nim adres 127.0.0.5

Ja w ten sposób rozdzielam subdemny na parę IPków

Aplikacje internetowe, systemy wspomagające SEO, programy pod Windows i Linux, info na https://shad.net.pl - dopisz się do Katalogu Firm

• 1 miesiąc temu...

W porządku, a jak teraz zrobić, by zamiast podawania adresu IP innego serwera, móc podać ns'y. Jest to wygodniejsze dla mnie, gdy jedno z kont (które stricte ma być na innym serwerze niż domena główna) często zmienia swoje położenie na świecie... (A zmiana wpisu wiąże się z pisaniem do obsługi domeny, co jakby nie patrzeć jest też irytującym...)

A zmiana wpisu wiąże się z pisaniem do obsługi domeny, co jakby nie patrzeć jest też irytującym...

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi, większość rejestratorów daje samodzielny dostęp do edycji darmowych publicznych NS'ów (np. az.pl - ba, nawet hurtowe zmiany).

nihil fit sine causa

O ile dobrze zrozumiałem chodzi Ci o wydelegowanie subdomeny na inny serwer. Jeżeli coś takiego chcesz zrobić, to na tym drugim serwerze dodaj subdomenę w podobny sposób jak domenę i skonfiguruj co tam jeszcze Ci trzeba. Potem na tym pierwszym serwerze ustaw delegację subdomeny na ten drugi serwer - w panelu do zarządzania kontem powinieneś znaleźć opcję delegowania subdomen. Będziesz tam musiał podać jaką subdomenę delegujesz, i na jakie serwery DNS (wpisujesz te dla drugiego serwera).

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

SirZooro dobrze zrozumiałeś. Serwis matka należy do Urzędu Miasta i Gminy... nie wiem z jakiego narzędzia korzysta webmaster, cała zabawa polega na tym żebym wiedział jakie

A / CNAME wpisać, wtedy mu to łopatologicznie wyślę, bo od miesiąca facet nie ma pojęcia jak wydelegować domeny na zewnętrzne DNS'y i cały czas mi pod konkretne IP wpina.

Podejrzewam że

IN NS ns1.mojanazwa.pl

IN NS ns2.mojanazwa.pl

ale nie jestem pewny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności