Skocz do zawartości

[Google] Wpływ samego pingowania na indeksacje strony

PawelC

Rekomendowane odpowiedzi

Cel: Sprawdzenie jak szybko googlebot zaindekuje stronę poprzez samo pingowanie, i czy podstrony zostaną w indeksie.

Metodologia badania: Postawiłem stronę która na sam start miała 20K podstron, treść została wygenerowane i zmieniona przy pomocy synonimów itp. Na stronie użyłem mod_rewrite, oraz mapę w wersji html oraz xml. W celu sprawdzenia wpływu pingowania napisałem prosty skrypt pingujący który przy pomocy crona co 5 godzin będzie odpalany, i stronę zostawiłem na 2 tyg tj, od 14 marca do 28 marca.

Wyniki: Wyniki według mnie są zadowalające google ładnie zaczęło indeksować stronę, po ok 5 dniach w indeksie było już 4k podstron. Możesz napiszę jaki site był danego dnia:

16.03 -> 1.478 podstron w indeksie

19.03 -> 4K podstron

20.03 -> 6.300 podstron

24.03 -> 9K podstron

25.03 -> 13K w indeksie

27.03 -> 17.100 podstron

28.03 -> 18K podstron w indeksie

Wnioski: Według mojego testu dzięki samemu pingowaniu można bardzo szybko osiągnąć spory site, dzięki czemu szybko idzie sobie zbudować zaplecze. Podstrony które zostały zaindeksowane w trakcie testu, nadal są w indeksie co do jednej, co najważniejsze site cały czas rośnie, choć muszę przyznać że pingowanie obciąża porządnie serwer, to warto jest wykorzystać je do indeksowania zaplecza.

ja ja!!!

ja czytalem twoj blog godzinke temu, wlasnie ten post.

Brawo , brawo, tak trzymac.

a w ogole przestan tu stawiac wszystkich na bacznosc, tu ci nie wojsko.

a to jemu wymysliec skrypt ktorego brakuje, a to ten ... zorganizowac prace nad dlugim projektem.

ciesze sie ze wreszcie zacze3les robic cos konkretnego.

Czas najwyższy zabrać się za coś konkretnego, bo ile to można się bzdurami zajmować ;)

a w ogole przestan tu stawiac wszystkich na bacznosc, tu ci nie wojsko.

Rozkaz ;)

Mam nadzieję że wyniki testu, jak i sam test komuś się przydadzą, i nie będzie musiał się zastanawiać czy to coś daje.

Mało konkretów;)

Na razie mamy 30 marca, jak myślisz, będą się trzymać strony w indeksie nadal?

czy pingowanie było ustawione na każdą z podstron? czy tylko na główną?

strona nie posiada żadnego linka?

czy strony nadal są pingowane czy zaprzestałeś po 28?

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

No właśnie, nie przerywaj w tym momencie badanie, zobaczymy jak to się potoczy. Napisz nam też jaką miałeś strukturę strony (w jaki sposób podstrony linkowały pomiędzy sobą, czy wszystkie podstrony pingowałeś).

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Mało konkretów;)

Na razie mamy 30 marca, jak myślisz, będą się trzymać strony w indeksie nadal?

czy pingowanie było ustawione na każdą z podstron? czy tylko na główną?

strona nie posiada żadnego linka?

czy strony nadal są pingowane czy zaprzestałeś po 28?

Myślę że będą nadal w indeksie bo cały czas są. Pingowanie było ustawione na mapę html strony. Niema linków dlatego nie podaję adresu do strony testowej.

Jaki skrypt został użyty jakie serwisy i czym pingowałeś?

Autorski :)

Co jaki czas było pingowanie przeprowadzane, do jakich stron, czy tylko na domenę główną czy również na podstrony?

Co 5 godzin i only G ;)

w jaki sposób podstrony linkowały pomiędzy sobą, czy wszystkie podstrony pingowałeś

Przykładowo weszłeś na strone program.php?id=1 i pokazały się informacje o danym programie, a na dole było menu zobacz również i tam znajdowało się 20 kolejnych linków czyli id=2,3 etc..

Niema problemu, za jakiś czas na blogu napiszę czy nadal strony są w indeksie. Na chwile obecną się trzymają.

PS Fajny koment wylukałem na twoim blogu, zarazem bardzo humorystyczny...

Takie też się zdarzają :) Swoją drogą w internecie jest wiele skryptów do pingowania dostępnych.

Pytanie zasadnicze jakie serwisy były pingowane.

I czy mapa jest w jednym kawałku? czyli 20k linków na jednej stronie?

NIe mapa jest podzielona po 2k linków na podstronie mapy. Pingowałem tylko google.

tylko glowna strona byla pingana czy podstrony ?

Tylko mapa html

domena nowa? subdomena?

Subdomena w nowej domenie.

jakies linkowanie oprocz pingow?

Brak linków, bo to w końcu test wpływu samego pingowania na indeksacje strony.

NIe mapa jest podzielona po 2k linków na podstronie mapy. Pingowałem tylko google

Powoli dijdziemy do prawdy :)

Pingowałeś każdą ze stron mapy?

NIe mapa jest podzielona po 2k linków na podstronie mapy. Pingowałem tylko google.

Google ma chyba kilka serwisów do pingowania skupiłeś się na jakimś szczególnym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności