Skocz do zawartości

Problem z domena - strona na com.pl i .pl

osprey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegoś czasu pozycjonuję swoją stronę, załóżmy www.MojaStrona.pl, trwa to około 3 tygodnie i widać, że strona choć powoli to jednak zdobywa coraz wyższą pozycję (aktualnie kolo 50 miejsca).

Problem polega na tym, że wcześniej adres mojej strony był www.MojaStrona.com.pl - obie domeny wskazują dokłanie na tą samą stronę, com.pl nigdy nie była pozycjonowana (przynajmniej świadomie ;)).

Problem polega na tym, że właśnie zauważyłem iż www.MojaStrona.com.pl jest już w top10 dokładnie na te frazy, na które pozycjonuję .pl

I teraz nie wiem czy zaprzestać pozycjonować .pl a zacząć .com.pl, jak google zapatruje się nie zdublowane strony w indexie ? Nie chciałbym dostać bana .. Może 301 z com.pl na .pl ?

Dla lepszego rozeznania poniżej wklejam "Wartość domeny" wg narzędzia SeoGraf:

www.MojaStrona.pl:

Twój Page Rank: 2

site Twojej domeny: 62

BL Twojej domeny: 374

www.MojaStrona.com.pl:

Twój Page Rank: 2

site Twojej domeny: 77

BL Twojej domeny: 16

Za wszystkie uwagi będę bardzo wdzięczny.

Dodam jeszcze, że domena com.pl ma około 6-7 lat, .pl koło 4.

Pozdrawiam

jeżeli masz takie efekty przy takiej małej ilość BL to wystarczy tylko więcej podlinkować i wejdą top10 leciutko.

Co prawda stosuje się zasadę 1 domena = 1 serwis, dlatego ja bym np .pl przepiął i postawił bliźniaczy (ta sama tematyka - inny cms, design, treść), która będzie linkować do .com.pl

pozdrawiam

zdecydowałem się zrobić przekierowanie 301 w htaccess, kod poniżej:

RewriteEngine On

rewritecond %{http_host} ^www.AdresStary.com.pl [nc]

rewriterule ^(.*)$ https://www.AdresNowy.pl/$1 [r=301,nc]

Po zmianie na stronie mam błąd:

Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie.

Co zrobiłem nie tak ?

Usuń .htaccess, wejdź na adres .pl i sprawdź czy serwer nie przekieruje się automatycznie na .com.pl . Jeżeli nie, to wszystko powinno działać z tym ze z tego co wiem wielkość liter w poleceniach .htaccess ma znaczenie. Poza tym przy RewriteCond powinien być adres bez "www." a ogranicznik stringu powinien być na końcu.

RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} AdresStary.com.pl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://www.AdresNowy.pl/$1 [L,R=301]

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności