Skocz do zawartości

Katalogi stron - warto czy nie, jeśli tak to gdzie, itp...

Piero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ponieważ nie miałem jeszcze okazji odpowiadać w wątkach jako expert ;)

W związku z tym, że 1 sierpnia odpalam nową wersję serwisu recenzyjnego dot. makijażu, kosmetyków kolorowych, perfum itp. na zupełnie nowej domenie - od kilku tygodni czytam wnikliwie forum PiO, szukam też na bieżąco pewnych informacji w Internecie, układam całą zdobytą wiedzę na temat pozycjonowania i... w mojej głowie pojawiają się pewne sprzeczności głównie jeśli chodzi o KATALOGI STRON WWW.

Kolega KNS w wątku: Jak budujecie swoje zaplecze... pisze, że:

"[strona] Dodana do ok 25 płatnych, polskich katalogów. Mam je z listy mara. PR 3 po pierwszym apdejcie."

Jak ma się to do licznych informacji, że wpływ katalogów na pozycjonowanie jest niewielki, może nawet bardzo znikomy?

W wielu wątkach pojawiają się informacje, że katalogi oparte na qlWEB czy CNCat które miały PR5 teraz w rzeczywistości mają PR0, że nie można opierać pozycjonowania na katalogach (to akurat oczywiste :) ) i że generalnie niewiele one dają oprócz kilku BL...

Zastanawia mnie jak te informacje mają się do wypowiedzi KNS ? Czy katalogi mogą wpływać jedynie na PR, nie zaś na pozycjonowanie ?

Po co taki spec jak MAR tworzy katalog katalogów, jeśli nie miałyby one sensu przy pozycjonowaniu ? Tylko do własnych celów - chyba nie !? ;)

Długo szukałem spisu katalogów, do których możnaby dodać obecną i nową wersję strony. Po długim szukaniu doszedłem do wniosku, że najlepszym "katalogiem katalogów" jest katalog MAR'a. Ściągnąłem go sobie do *.xls, posegregowałem od najwyższego PR i zacząłem mozolne, ręczne dodawanie... wykonałem ok 40 solidnych, unikalnych wpisów. I teraz zastanawiam się:

1 - czy jest sens pakować kasę w płatne SMSy, dodawać stronę do tych niby NAJLEPSZYCH katalogów, czy lepiej spożytkować ten czas i środki w inny sposób ?

2 - co powinno być wyznacznikiem w kolejności (jakości) dodawanych katalogów, czy zaczynać od tych z najwyższym PR czy obrać inne kryterium ?

3 - czy jest sens dodawać do katalogów opartych na skryptach qlWEB i CNCat (może jeszcze jakieś?) czy one są już "spalone" ?

4 - czy rodzaj skryptu ma tu większe znaczenie niż np ilość BL, PR czy inne parametry ? Jaka cecha katalogu ma tu najistotniejsze znaczenie?

5 - czy katalogi na autorskich skryptach będą miały lepszą moc niż pozostałe ?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i informacje odnośnie sensownego i skutecznego katalogów oraz za odpowiedzi na 5 pytań znajdujących się powyżej.

Pierwotny blog: Nevada Beauty Blog

Nowa odsłona serwisu: BeautyIcon.pl

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@Piero zacznijmy od tego, że PageRank nie ma tutaj nic do rzeczy, taki zielony paseczek... co cieszy nie których, do póki algorytm wyszukiwarek w głównej mierze będzie się opierać się na linkach tak długo katalogi będą wykorzystywane, bo jest to najprostsza i najtańsza metoda pozyskiwania linków. I wybierając katalogi nie patrz na PR bo jest on obecnie bardzo słabym wyznacznikiem oceny katalogów, a są nimi takie rzeczy jak liczba linków prowadząca do katalogu (BL), wiek katalogu, jak się indeksuje itp... (większość opisałem w tym artykule).

Temat jest poruszany bardzo często.. i to od kilku lat, w którym porusza się temat, że katalogi umarły itp. a jakoś ciągle powstają nowe, bo jest na nie zapotrzebowanie i są wykorzystywane, przykład:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=71817

...oraz stary artykuł Mariusza nadal na czasie:

https://www.ittechnology.us/kryteria-doboru-katalogow/

Ad1. TAK, bo jest to i taniej niż każda inna forma pozyskiwania linków.

Ad2. Wiele czynników takich jak BL, wiek katalogu, moderacja, jak się indeksuje .itp

Ad3, Ad4, Ad5. Skrypt nie ma tutaj nic do rzeczy, katalog nie jest równy katalogowi, może być katalog wartościowy na popularnym skrypcie, jak również autorski postawiony tylko pod site. Katalog ma być również przyjazny dla użytkownika i to jest też głównym kryterium, jeśli on taki jest jest też przeważnie przyjazny wyszukiwarkom i jest on wartościowy.

Listę takich katalogów staram się tworzyć tutaj:

https://www.katalogiseo.info/katalogi,VIP

EDIT.

Wracając jeszcze do kolejności dodawania, każdy ma swój własny sprawdzony sposób, ja np. najpierw dodaję stronę do tych najmocniejszych, link powyżej... a następnie od najstarszych. Czasem od najnowszych, bo wtedy nasz link jest na początku kategorii, ale wtedy korzyść będziemy mieć z niego dużo później itp. Inni patrzą na PR, który nadal jest już jakimś wyznacznikiem, ale czasem potrafi mylić... więc nie ma takiego jednego wyznacznika, wtedy było by zbyt łatwo... dlatego tu jest sztuka, patrząc na te wszystkie parametry wybrać ten właściwy.

Pozdrawiam,

MAR.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Piero, dodałem wpis w 25 katalogach płatnych, moderowanych, zadbanych i wartościowych. Miałem je z spisu Mara ogólnodostepnego.

Do tego każdy wpis dopaliłem tysiącem punktów e-weblinka, możesz również dopalić 3 tysiącami gotlinka - na to samo wyjdzie.

Musisz na początek wiedzieć, że są katalogi, który pomogą przy pozycjonowaniu to są na przykład szybko wchodzące katalogi Marka i wiele innych.

Jednak mogą też pełnić rolę reklamową - będziesz miał z nich wejścia.

Po drugie Page Rank nie ma wpływu na pozycję w wyszukiwarkach, a osiągnięcie PR3 to nie żadna filozofia.

Co do Twoich pytań.

1. Tak jest.

2. Page Rank, Ilość BL, Czas w sieci, Zaindeksowane podstrony, poza tym czy moderowany, czy nie ma spamu...

3. Ktoś w rozomowie zemną na GG powiedział "Jeśli widzę katalog zaspamowany i moderowany to wiem do którego dodać wpis - do obu."

4. Jeśli skrypt jest unikalny to na pewno jest Plus. Przykładowo Freeglobes jest pewnie lepiej postrzegany niż Qlweb.

5. Tak, ale to zależy też jak są zbudowane.

To ja ten szczele edita :)

Korzystając z listy mara jadę od góry do dołu, więc od największego pr do najmniejszego. To ma sens bo te potężne katalogi zaakceptują nasz wpis po 2-3 dniach...

Ważne, żeby wpis dopalić, bo nie ma pewności, ze robot go znajdzie za pierwszym razem na 21 podstronie 39 podkategorii w 4 kategorii...

MAR, KNS - na Waszych opiniach najbardziej mi tu zależało i obaj odpisaliście niemal natychmiast, nie spodziewałem się odpowiedzi tak szybko, o tak później porze i jeszcze do tego w niedzielę - tym bardziej wielkie dzięki dla Was :);)

Skoro idzie nam tak dobrze... to może krótko opiszę planowany proces optymalizacji i pozycjonowania nowego serwisu - jeśli znajdziecie czas na 2 słowa komentarza - będę wdzięczny.

Plan jest taki:

1. Start strony - 1 sierpnia 2009, do 15 lipca na domenie pojawi się zajawka, z licznikiem, grafiką i kilkoma pierdołami odliczająca czas do startu właściwej strony - chcę aby strona była już zaindeksowana i generalnie - domena im starsza tym lepsza ;)

2. Powstaje zaplecze pod stronę składające się z 10 unikalnych stron, z unikalnym contentem i kilkoma podstronami. Każda z nich mogłaby być spokojnie sama witryną, nie będzie to odwalona na pałę tylko stworzona pod jakiegoś SWLa, tylko porządnie wykonana stronka. Każda z nich będzie dodana ręcznie do ok 100-120 katalogów + dodatkowo zostanie podlinkowana zapleczem osoby, która mi te strony wykonuje (jest to osoba z forum PiO) - zaplecze już jest na ukończeniu, aby zdążyło nabrać jakiejś tam mocy i jak najszybciej zaczęło spełniać swoje zadanie. Z czasem powstanie kilka stronek typowo pod SWL'a.

3. Obecna wersja strony będzie przekierowywała na nową domenę + stanie się jej zapleczem - wstawimy jakieś anhory w tekście, linki na stałe itp.

4. Strona właściwa będzie dodawana przeze mnie ręcznie, sukcesywnie i na bieżąco do co raz to nowych katalogów, wg Waszych kryteriów (zaczniemy od listy VIP, później katalogi tematycznie związane ze stroną czyli Kobiece, później te najstarsze i z jak największą ilością BL)

5. Planowane jest wykupienie kilku artykułów sponsorowanych z anhorami na liczących się portalach branżowych

6. Być może jakiś wartościowy mailing (tylko czy jest sens przy tego rodzaju stronie...)

7. Strona charakteryzować się będzie bardzo unikalnym, niepowtarzalnym contentem, dlatego też każdy kto trafi na nią raz - doda ją do ulubionych i będzie wracał częściej. Planowane są codziennie aktualizacje.

8. Ze względu na tematykę i zawartość - główny nacisk przy pozycjonowaniu trzeba postawić na długi ogon - fraz jest bardzo dużo, stale się zmieniają (nazwy kolekcji, konkretnych produktów itp) dlatego klasyczne pozycjonowanie pod 2-3 słowa nie jest tu właściwym rozwiązaniem, choć oczywiście takowe będzie.

9. Tematyka wbrew pozorom jest całkiem prosta do wypozycjonowania ze względu na zawartość strony - TESTY, RECENZJE, OPINIE, ZDJĘCIA... a nie same nazwy własne marek typu: MAC, Dior, Chanel... strona będzie pionierem, nie ma w Polsce strony o podobnym zakresie działania, dlatego ma szanse na sukces :-) Jej pewnym odpowiednikiem (choć nie do końca) w skali globalnej jest serwis Temptalia.com , aczkolwiek oni skupiają się na prostych newsach, natomiast u nas będzie tylko wysokiej jakości materiał, z własnymi zdjęciami, tekstami itp.

10. Strona będzie oparta na autorskim skrypcie, zoptymalizowanym pod wyszukiwarki i przygotowanym do pozycjonowania.

CELE:

1. Wygenerowanie jak największego ruchu UU

2. Zdobycie jak najwyższego PR.

Dlaczego?

Aby prowadzić tego typu stronę trzeba wydać masę $$$ na kosmetyki (częściowo firmy będą je przesyłać do testów same, ale nie wszystkie i nie w takiej ilości jak trzeba), dlatego strona musi uzyskiwać jakieś dochody. Planowane są dochody ze sprzedaży miejsca reklamowego w postaci banerów + linków. Z dotychczasowych doświadczeń wynika, że reklamodawcy sugerują się w głównej mierze liczbą UU (wskazywanymi przez np. inTrack) oraz PR (przy wykupywaniu linków). Oczywiście plan jest taki, aby z czasem dochody przewyższyły wydatki... :)

Pewnie nie o wszystkim pamiętałem, lecz jeśli macie jakieś wskazówki jak w tym konkretnym przypadku dobrze wypromować stronę i ociągnąć postawione cele - jestem otwarty na wszelkie sugestie!

Raz jeszcze dzięki za pomoc i czekam na kolejne porady...

O proszę - https://www.lexy.com.pl/blog/pozycjonowanie...duzym-serwisem/ - tutaj masz taki ciekawy artykuł, który polecę pewnie jeszcze nie raz.

To masz odpowiedź na pierwsze pytanie, a raczej wyznaczony cel. Reszta jest dosyć składna i dobrze przemyślana. Nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce, ale teoretycznie

bardzo dobrze wszystko zaplanowałeś.

Co do długiego ogona to najważniejsza będzie prawidłowa optymalizacja strony i podstron. Potem frazy z long tail'a możesz namierzyć statystykami Xann'a i dopalić je w e-weblinku - to na pewno pomoże. Kolejna sprawa - rozumiem musisz utrzymać serwer, domenę, kosmetyki itp, jednak pamiętaj, że reklamy, szczególnie pop-upy odstraszą Ci czytelników. Pomysł o zarabianiu jako partner w jednym z systemów partnerskich.

Kolejne istotne informacje... na spokojnie przeczytam, przetrawię, jak coś będę pytał :-) Dzięki bardzo!

Odnośnie samych reklam - na pewno strona nie będzie przypominać "Anonsów" - są dokładnie wydzielone sekcje na reklamę banerów + linków i żadnych pop upów czy innych wkurzających reklam bez "X" na zamknięcie nie ma w planach i nigdy nie będzie. Założenie jest takie, że strona ma trzymać poziom i nie będzie nigdy zawalona reklamami dookoła gdzie przestaje z czasem być widoczna treść ;) Chcemy postawić na jakość, nie na ilość... :)

linkowanie ma sens ale czy z katalogow? watpliwe

- podstrony katalogow maja slaby PR a co za tym idzie slaba moc do przekazania dalej

- duza czesc katalogow jest ignorowana ze wzgledu na to ze sa katalogami, tak zwane syfy

- duza czesc katalogow jest nie podlinkowana wiec rowniez ma mala moc

- podstrony na ktorych bedzie link do twojej strony maja nieprzypisany PR wiec moc polecajacej strony jest zadna

- linkowanie odbywa sie z podstron nie tematycznych co rowniez jest salbo punktowane

o tym wszystkim bylo na kilku ostatni wideo matta cuttsa

a teraz policz sobie logicznie jak zaplacisz za link z tematycznej strony z PR3 lub PR4 do ciebie albo skorzystasz z tematycznych precli to jak to sie ma to tych biednych smietnikowych katalogow?

skup sie na tym co sie liczy a nie na bezwartosciowych linkach...

Ecommerce 2.0 od strony technicznej

Koszulki dla programistów: LINUX, PHP, JAVA..

Ja tam nigdy nie narzekałem na używanie katalogów. Dodawanie do katalogów typu: 'dziś jest, jutro nie ma' jest bezcelowe. Szkoda czasu. Warto dodać do porządnych, starych katalogów które mają już ugruntowaną pozycję w polskim [światowym?] internecie. Masz wtedy pewność, że link zostanie na 100% zaindeksowany i przekaże trochę mocy dla Twojej strony.

Ja dzięki dodaniu do dosłownie kilku katalogów [dobrych!] otrzymałem dla swojego, już niemal rocznego, katalogu PR2 a następnie 3 :-) Według mnie naprawdę warto dodawać do katalogów!

Ja osobiście dodaje po 2-3 wpisy dziennie do najrozmaitszych katalogów.

Pozdrawiam!

Jestem właścicielem SEMURAI - agencja SEO oraz właścicielem VRnews.pl - wirtualna rzeczywistość

skrypta, wszystko to co napisałeś jest bzdurą.

- pr nie ma nic do mocy linku, tyle że może pr przekazać

- link to link

- zaindeksowane musiały być w jakiś sposób linkowane, pingowane więc jakąś moc mają. patrzy wyżej

- patrz drugi punkt

- nie ma takiego czegoś jak tematyczność według mnie - sprawdzałeś?

skrypta, wszystko to co napisałeś jest bzdurą.

- pr nie ma nic do mocy linku, tyle że może pr przekazać

- link to link

- zaindeksowane musiały być w jakiś sposób linkowane, pingowane więc jakąś moc mają. patrzy wyżej

- patrz drugi punkt

- nie ma takiego czegoś jak tematyczność według mnie - sprawdzałeś?

na wszystkie powyzsze "nieprawdy" znajdziesz odpowiedzi w videocastach matta cutta, polecam

potem wroc do tematu

uwazasz ze 4tys linkow z katalogow jest rowne 1 linkowi ze strony powiazanej tematycznie z PR5?

Ecommerce 2.0 od strony technicznej

Koszulki dla programistów: LINUX, PHP, JAVA..

Panowie, nie ma sensu przekonywać się na wzajem kto ma rację. Każdy ma swoje zdanie, wzoruje się na swoich doświadczeniach, opiniach speców i niech tak pozostanie. Nic na siłę.

Fajnie że pojawiają się nowe głosy w dyskusji. Osobiście uważam, że jeśli dodanie do 25 płatnych katalogów może dać PR3 z marszu, a zdobycie jak najwyższego PR jest jednym z celów naszej nowej strony - to będę się w to bawił. Jeśli komuś PR jest do niczego nie potrzebny (w większości przypadków może tak być) i uważa, że katalogowanie nie ma sensu - niech korzysta z innych form działania.

Zapraszam do komentowania i dodawania innych, cennych wskazówek odnośnie właściwej strategii SEO mojej stronki :D

Raz jeszcze WIELKIE DZIĘKI za wszelkie porady!!!

niektóre katalogi są bardzo dobre i wpis dużo daje inne są słabe i wpis nic nie daje albo nie wiele. Po prostu trzeba nauczyć się je odróżniać, a do tego trzeba odrobinę doświadczenia i to wszystko. Tak jak mar napisał PR nie jest tu wyznacznikiem..., ale mimo wszystko daje jakieś odzwierciedlenie wartości katalogu, wg mnie większy niż bl. Oczywiście bl jest ważny, bo dzięki temu możemy stwierdzić, czy katalog w ogóle jest podlinkowany, ale tysiące linków mogą być mniej warte niż setki dobrych linków. Indeksacja wpisów ma też oczywiście podstawowe znaczenie i to jest jeden z priorytetów

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności