Skocz do zawartości

[oscommerce] Table is marked as crashed

AQQry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nadszedł czas, że wypozycjonowny przez nas sklep osiągną taką liczbę odiwdzin, że zaczął się sypac skrypt na nim postawiony ;)

Próbujemy różnych rzeczy i kombinujemy, ale może ktoś już wcześniej spotkał się z czymś taki na oscommerce ?

Mianowicie najczęściej pojawiającym się błędem jest:

1194 - Table 'whos_online' is marked as crashed and should be repaired

delete from whos_online where time_last_click < '1256104205'

[TEP STOP]

czy też typu:

1. Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/usr/run/mysql' (61) in /admin/includes/functions/database.php on line 19
Nie mozna polaczyc sie z serwerem bazy danych!

2. 2013 - Lost connection to MySQL server during query

update products set products_quantity = '100', products_model = '', products_price = '13.9', products_date_available = null, products_weight = '0.01', products_status = '1', products_tax_class_id = '0', manufacturers_id = '', products_family = 'compeed', products_image = 'produkty/Opatrunkowe/Plastry/compeed_odc_z.gif', products_image_pop = 'produkty/Opatrunkowe/Plastry/compeed_odc_z.gif', products_last_modified = now() where products_id = '7081'

[TEP STOP]

Może pomogły by jakieś gotowe moduły do optymalizacji zapytań do bazy danych, albo coś ?

z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Aqqry, przeglądnij ten wątek: https://forums.oscommerce.com/index.php?showtopic=119077 (A Store Speed Optimization). W moim sklepie dużo pomogło usunięcie kodu modułu banerów oraz usunięcie licznika produktów w kategorii.

aha... twój problem opisany jest również tu: https://forums.oscommerce.com/topic/288176-...ld-be-repaired/

Warto też pomyśleć nad przeniesieniem sklepu na trochę nowocześniejszą platformę. - jak by nie było, osC powstał prawie 10 lat temu.

Wielki dzięki za linki, zabieram się za analizowanie ich.

Dla nas przeniesienie nie problem :-) z tym że wiadomo jak wygla sprawa z klientami ... ;) na pewno to będzie tylko czasowe rozwiązanie.

Pozdrawiam, (-;

tp468x60_banerrr.png

"Crashed" jest tylko "whos_online"? Jeśli tak spróbuj zmienić tabelę na innoDB, albo pamięciową. Jeśli nie - to problem z konfiguracją serwera bazy. Chyba, że serwer pada.

So, save 40 queries right off the bat for disabling category counts.

Widać jakość kodu, polecam zmianę sklepu na coś co nie bazuje na tym szajsie :pytajnik: Jeszcze doinstaluj APC (dla mod_php) / eaccelerator (dla fcgi).

Jest to na home.pl - i z głębszych obserwacji widać, że od niego też są problemy. Notorycznie jest błąd

phpMyAdmin - error

#2002 - Serwer nie odpowiada (lub gniazdo lokalnego serwera MySQL nie jest skonfigurowane poprawnie)

Pozdrawiam, (-;

tp468x60_banerrr.png

Jest to na home.pl - i z głębszych obserwacji widać, że od niego też są problemy. Notorycznie jest błąd

No to wszystko się wyjaśnia....

Osobiście posiadam konto na home.pl i mam kilku Klientów którzy też posiadają konto na home.pl.

Zauważyłem od pół roku, że właśnie są tego typu problemy z bazą danych dodatkowo dochodzą jeszcze spore lagi przy wszelkich operacjach na bazie danych (mysql).

Tłumaczyli mi, że jest to winą tego, że strony generują spory ruch, ale fakt jest taki, że ani w staystykach ruchu ani w statystykach oglądalności nic takiego nie widać. Dodatkowo dodam, że te problemy stały się prawie w jednym momencie na kilku kontach i nie jest możliwe, aby wszystkim Klientom nagle wzrósł ruch (np. z robotów, etc..)

Po przeglądnięciu pliku logów nic nie wskazywało na zwiększoną liczbę odwiedzin.

Później tłumaczenia home wyglądały w ten sposób, że zapytania do bazy nie są zoptymalizowane, ale tak nagle zapytania na kilku różnych kontach zaczęły mulić ???

Na 100% jestem pewien, że home.pl ma problemy w ostatnim czasie z bazami danych.

Home.pl polecałem Klientom ze względu na stabilność, jednak nie mogę pozwolić sobie ani dopuścić do tego, żeby moi Klienci mieli tego typu problemy...

Jednego Klienta już od nich przeniosłem kolejnych będę przenosił jak tylko będzie im wygasać hosting.

Marketing w sieci - da się ?

Dostałem taką odpowiedź:

Pragniemy poinformowac, iz przerwa w dzialaniu Panstwa serwisu spowodowana byla atakiem DDoS na serwer MySQL.

Natychmiast rozpoczely sie dzialania administratorow majace na celu zablokowanie zrodel ataku oraz zostaly podjete kroki

w celu weryfikacji integralnosci danych.

Od paru dni się narazie nic nie dzieje i wygląda ok, zobaczymy jak będzie.

Pozdrawiam, (-;

tp468x60_banerrr.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności