Skocz do zawartości

Test systemów stałych

michalk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czemu służy test?

W związku z lekkim niezadowoleniem związanym z funkcjonowaniem statlinka i nadmiernym promowaniem domen z pr co w moim uznaniu jest bardzo skuteczne, ale mało opłacalne chce empirycznie sprawdzić opłacalność systemów stałych tj. linkme elite, statlink i seomatik. Znajdujemy się w sytuacji, gdzie istnieje system promujący bardzo silne i dobre strony(statlink) i dwa systemy o znacznie gorszych kryteriach moderacji stron. Niska opłacalność statlinka jest tylko teorią, a żeby to udowodnić muszę posłużyć się eksperymentem który wykaże, mam nadzieje, zależności między systemami i pokaże czy mam rację czy nie.

Opis testu:

Założeniem dla testu jest, że punkty sprzedawane w bazarach są odzwierciedleniem zwrotu z inwestycji dla handlarzy punktów stąd określona ilość zainwestowanych pieniędzy Y dla każdego systemu da nam x1 != x2 != x3 ilości punktów w konkretnych systemach. W sytuacji w której założenia systemów są różne okaże się tak naprawdę nie który link jest silniejszy(bo wychodzi, że Statlinka), ale w określonych proporcjach który system ma bardziej trafne dla Google założenia i z którego inwestując Z czasu i Y pieniędzy w stworzenie zaplecza da nam większy zwrot nie w postaci zarobionych w bazarach pieniędzy ale w postaci pozycji w Google bo o to przecież chodzi. Celem jest ustalenie który system ma najbardziej trafne założenia i w którym inwestujemy więcej czasu na stworzenie odpowiedniego zaplecza, a nie tracimy go na czynniki mniej wpływające na pozycje które kosztują nas czas v(lub) pieniądze.

Do eksperymentu zostało wykorzystane 6 domen tak by żaden czynnik z tych mi znanych nie wpływał już na starcie na korzyść którejś z nich. 6 domen jest z .pl, wszystkie mają taką samą określoną ilość kategorii, wszystkie z taką samą ilością linków wychodzącyh, wszystkie mają unikalny krótki tekst o takiej samej ilości znaków na każdej podstronie, wszystkie na tym samym ip, wszystkie są niezwiązane z frazami aby nie okazało się, że któraś jest wyżej bo więcej wystąpień frazy albo w lepszym miejscu dotyczy to zarówno title, description, body i samej nazwy domeny. Z uwagi na bezpieczeństwo testu nie mogę podać ich nazw.

Wybrane zostały 3 łatwe frazy bardzo dalekie od siebie które wyeliminują zbieżność tematyczną tak by któraś domena nie została przez to lepiej wypozycjonowana, więc nawet jeśli na jednej domenie w jednej frazie tak się stanie to będzie można to uznać za błąd statystyczny. Każdy system pozycjonuje 2 domeny na wszystkie 3 frazy, a linki zostają dodane do grup tematycznych odległych od siebie. Planowane jest by wszystkie linki zostały przydzielane równo w każdym dniu i żeby ostatni link został przydzielony w każdym systemie ostatniego dnia testu.

Oficjalnie test rusza w poniedziałek, więc jeśli macie jakieś TRAFNE uwagi to z chęcią je wprowadzę, aby zachować większy obiektywizm. Jeśli ktoś ma zamiar napisać po co taki test albo pisać jakieś inne głupie komentarze to niech sobie podaruje, bo nikt nie zmusza do przeglądania tematu. Test jest oficjalnie publikowany też z uwagi na innych userów, aby uświadomić ich w niektórych zależnościach między systemami. Dane będą publikowane co 10 dni oczywiście jak będzie czas, ale dołożę wszelkich starań aby tak było. Pozycje będą monitorowane przez skrypt Meli(taka mała reklama dla tego skryptu;)), więc na końcu postaram się zamieścić linki do pdfów.

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Test dosyć ciekawy i co najważniejsze wydaje mi się być bardzo obiektywny. Również korzystam ze statlinka ponieważ cenie sobię ich starania w tym aby zaplecze pozycjonerskie było jak najwyższej jakości jednak sam jestem ciekaw czy jest to najbardziej opłacalna metoda. Co do testu to proponowałbym też żeby każda domena stała na takiej samej templatce.

Witam!

Przedstawiam bardziej szczegółowe informacje o linkowaniu z różnych systemów. Na każdy przeznaczyłem 50 zł netto.

W statlinku kupione zostały punkty w ilości: 1666

W seomatik kupione zostały punkty w ilości: 100 000

W linkme elite kupione zostały punkty w ilości: 4000

Na każdy link zostanie wydelegowanych x punktów w każdym systemie. Obliczenia zgodnie ze wzorem 1666 / 6(bo taką ilość fraz linkuje każdy system). Dla przypomnienia każdy system linkuje 2 domeny na 3 frazy.

statlink: 277 pkt

seomatik: 16 666 pkt

linkme elite: 666 pkt

Każdego dnia do każdej frazy trafia ilość punktów zgodnie ze wzorem: ILOŚĆ PUNKTÓW NA FRAZĘ / 30 dni. Wszystkie linki zostaną podpięte do systemów po 30 dniach.

Jak tylko pojawią się pierwsze wyniki to będę informował :(

Wszystkie linki zostaną podpięte do systemów po 30 dniach.

tzn ze test zaczynasz za 30 dni?

czy mialo byc napisane ze linki odpinasz po 30 dniach?

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Chodziło raczej o to, że maksymalnie na każdą frazę jest określona wartość przyjmijmy X. Dziennie dodaje się x/30, więc wszystkie linki z jednym anhorem na jedną domeną w ilości X zostaną przydzielone przez systemy po 30 dniach. Innymi słowy za 30 dni punkty się skończą:(

Od dnia wczorajszego są pierwsze rezultaty pozycjonowania. O dziwo wygrywa seomatik. Dla mojej wygody domeny będę podawał w sposób jaki się zaczynają. Dane dotyczące punktów są z dnia dzisiejszego.

Seomatik - wolne pkt: 79 500 / 100 000 pkt

domena ma site:6/6

fraza l ->50, 56 linków dziennie, przydzielonych 336 linków

fraza ż - >50, 56 linków dziennie, przydzielonych 336 linków

fraza p - >50, 56 linków dziennie, przydzielonych 336 linków

domena fu site:6/6

fraza l - 2(pozycja osiągnięta dniu 12.12.2009), 56 linków dziennie, przydzielonych 336 linków

Linkme - wolne pkt: 2423 / 4000

domena ai site:0/6

fraza l ->50, przydzielonych 21 linków, 2 linki dziennie

fraza ż - >50, przydzielonych 21 linków, 2 linki dziennie

fraza p - >50, przydzielonych 21 linków, 2 linki dziennie

domena mi site:6/6

fraza l ->50, przydzielonych 21 linków, 2 linki dziennie

fraza ż - >50, przydzielonych 21 linków, 2 linki dziennie

fraza p - >50, przydzielonych 21 linków, 2 linki dziennie

Statlink - wolne pkt: 1242/1666

domena el site:0/6

fraza l ->50, 3 linki dziennie, przydzielonych 18 linków

fraza ż - >50, 3 linki dziennie, przydzielonych 18 linków

fraza p - >50, 3 linki dziennie, przydzielonych 18 linków

domena od site:0/6

fraza l ->50, 3 linki dziennie, przydzielonych 18 linków

fraza ż - >50, 3 linki dziennie, przydzielonych 18 linków

fraza p - >50, 3 linki dziennie, przydzielonych 18 linków

Komentarz:

Linkme przydziela w chwili obecnej 3 linki dziennie czyli tak samo jak statlink. Niestety Linkme bierze za to znacznie więcej punktów, więc z ilości 3 schodzę na 2. Szybkość przydzielania w seomatiku i statlink w normie. Na chwilę obecną wydaje mi się, że korzystanie z linkme jest najmniej opłacalne. Dostajemy znacznie mniej linków i wcale nie lepszych jakościowo niż w statlinku. Punkty się gdzieś gubią nie wiem czy to koszt transferów czy pp czy właściciel tyle zabiera.

Z drugiej strony jestem bardzo mile zaskoczony rezultatami jakie daje seomatik. Ostatnie wnioski napiszę po miesiącu, bo jeszcze wszystko może się zmienić, ale sam jestem bardzo ciekaw jak to się skończy.

Komentarze mile widziane. Jeśli jakieś dane jeszcze potrzebne to piszcie

Edycja:

Edyta dotycząca indeksacji stron

Drobna aktualizacja danych. Same wyniki się nie zmieniły, ale zaindeksowały się kolejne strony.

Seomatik - wolne pkt: 69 500 / 100 000 pkt

domena ma site:6/6

fraza l ->50, 56 linków dziennie, przydzielonych 500 linków

fraza ż - >50, 56 linków dziennie, przydzielonych 500 linków

fraza p - >50, 56 linków dziennie, przydzielonych 500 linków

domena fu site:6/6

fraza l - 2(pozycja osiągnięta dniu 12.12.2009), 56 linków dziennie, przydzielonych 336 linków

Linkme - wolne pkt: 2023/ 4000

domena ai site:6/6

fraza l ->50, przydzielonych 26 linków, 2 linki dziennie

fraza ż - >50, przydzielonych 26 linków, 2 linki dziennie

fraza p - >50, przydzielonych 26 linków, 2 linki dziennie

domena mi site:6/6

fraza l ->50, przydzielonych 26 linków, 2 linki dziennie

fraza ż - >50, przydzielonych 26 linków, 2 linki dziennie

fraza p - >50, przydzielonych 26 linków, 2 linki dziennie

Statlink - wolne pkt: 784/1666

domena el site:2/6

fraza l ->50, 3 linki dziennie, przydzielonych 26 linków

fraza ż - >50, 3 linki dziennie, przydzielonych 26 linków

fraza p - >50, 3 linki dziennie, przydzielonych 26 linków

domena od site:6/6

fraza l ->50, 3 linki dziennie, przydzielonych 26 linków

fraza ż - >50, 3 linki dziennie, przydzielonych 26 linków

fraza p - >50, 3 linki dziennie, przydzielonych 26 linków

Uwagi: Zmniejszam ilość linków na dzień w statlink do 2

Ciesze się, że komuś to się przydaje. Chce nareszcie poukładać wartościowość SWLi tak by samemu nareszcie korzystać z rzeczywiście najlepszego.

Po tym teście planuje przeprowadzenie jeszcze takich testów:

1.Testowanie siły zaplecza postawionego na Duplicate Content vs Synonimizatory vs Artykuły na zamówienie

- Tutaj jestem ciekaw czy duża ilość pieniędzy jaką inwestuje w artykuły ma sens.

2. Domena vs 2 subdomeny vs 5 subdomen vs 8 subdomen

- Chodzi mi o sprawdzenie trafności założeń niektórych SWLi

3. Domena zapleczowa pl vs com vs pl IDN vs regionalna

- wiadomo, że niektóre są tańsze więc po co przepłacać

4. Ilość linków wychodzących ze strony.

- ten test będzie trudny, ale też sporo rozjaśni.

Jeśli jesteście zainteresowani to piszcie, przynajmniej wiem, że ma sens zamieszczanie ich tutaj. Jeśli macie też swoje propozycje to piszcie. Może zapomniałem o ważnych aspektach

Dopiero zauważyłem ten temat. Fajnie, że ktoś robi w końcu porządny test stałych SWLi, będę śledził! Może po Tobie pojawią się kolejni i w końcu ułoży się jakiś obraz mocy tych systemów (wiadomo, im więcej testów tym lepiej).

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Dzięki za link do testu. Chce zrobić coś podobnego, ale też bardziej szczegółowego. Z czasem okaże się jak to wszystko będzie wyglądać.

Dzisiaj wyniki w serpach bez zmian. Przydzieliły się kolejne linki, mniej pkt do wykorzystania, ale to zaktualizuje na dniach;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności