Skocz do zawartości

Test personalizacji SERP na pozycje

Carnagge

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pomysł na test, ale potrzebna jest pomoc wszystkich na PiO :)

Założenie: Sprawdzić, czy personalizacja wyników w Google wpływa po pewnym czasie na wyniki globalne. Podobno Google bierze pod uwagę wybory internautów i ma to działać tak jak obecnie działały linki.

Metoda: Szukamy na fraze 'pozycjonowanie' i odnajdujemy forum PiO i klikamy przy nim strzalke do gory tak, zeby przesunac je na pierwsze miejsce i zostawiamy tak. Jak tak przesuniemy to Google pokaze nam ile osob dokonalo juz takiego wyboru.

Fraza pozycjonowanie akurat ma kilku silnych konkurentow w top5 i zobaczymy, czy takie glosowanie cos da. Chociaz jak sprawdzilem konkurencje to oni tez sobie podbijaja stronki na ta fraze.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Ja bym raczej proponował załaczyć funkcję personalizacji dla niezalogowanych (bo część pewnie już ją wyłaczyła) i bez klikania w strzałki (bo to mamy tylko po zalogowaniu).

Czyli załaczamy sobie sledzonko historii online i co dziennie z rana w g wpisujemy pozycjonowanie, klikamy na PiO i jesteśmy w piaskownicy :) Robimy to każdego dnia przez okres 30 dni. Po kilku dniach już w naszych wynikach będzie na 1 miejscu zapewne ;), ale to wiemy, sprawdzimy czy po 30 dniach jak wyłaczymy sledzenie historii online czy PiO bedzie top1 :soczek:

Zastanawiam się tylko czy 30 dni to nie zamało.

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Wasz test może niczego nie dowieść. Już testuję takie czy inne frazy i ... okazuje się, że Google włączyło personalizację tylko dla "niektórych fraz - zresztą sami tak podali (że dla niektórych). Na razie nie znalazłem klucza wg, którego są aktywowane frazy do personalizacji.

Zatem - test będzie ciekawy ale - jeśli nie uzyskacie w ten sposób wyższej pozycji będzie to tylko oznaczało, że Google nie włączyło personalizacji dla tej frazy a nie, że to nie działa wcale.

No to ja na przypadkową frazę, klikając w swoja stronę, bedąc niezalogowanym, wypchnąłem ją na top1 po 3 dniach. Raz dziennie wchodziłem na stronę z szukajki (była top3) trochę tam pobyłem, po 3 dniach była top1, po wyłaczeniu śledzenia znowu jest top3.

Albo trafiłem na frazę składającą się z 3 słów, którą G objął testami, albo jak to czasem bywa G mówi jedno, a robi drugie :soczek:

Test przeprowadzałem 2 razy w odstepie 2 dni, na 2 róznych kompach (firma/dom), więc o zawirowaniu na DC trudno mowić :)

Oczywiście tu chodzi o cos innego, o to czy personalizacja jednostek przeniesie sie jakoś na serpy niespersonalizowane, ale co tam testujmy, co nam szkodzi się czegoś dowiedziec ;)

- Reklama -

• 3 miesiące temu...

Na dzisiaj mogę napisać, że:

PiO jak zaczynałem test było na 3 pozycji, teraz jest na 2 pozycji, osiągneło to po jakichś 2 tygodniach, czasem spadało na 3, personalizacja była cay czas załączona, test przerwałem z miesiąc temu B)

Co zauważyłem:

- przy słabej konkurencji personalizacja zadziałała po kilku dniach na serpy w moim (podkreślam w moim) kompie

- przy mocnej konkurencji nie zadziałało nawet na moim kompie, czy skok z 3 na 2 był efektem działań osób testujących, raczej nie ;)

- Reklama -

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności