Skocz do zawartości

Jakość teksów pod precle

Andre129

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu nawiązałem przez to forum kontakt z osobą piszącą teksty pod precle. Wstępnie zamówiłem u niego 10 artów o tematyce ogólnobiznesowej, które miały posłużyć do pozycjonowania katalogu firm. Jeden z nich pozwolę sobie zacytować:

"Prawie każda z firm posiada swój własny katalog, którym często zachęca klientów do korzystania z jej usług. Katalog firm jest również bardzo przydatny dla klientów. Mogą się znaleźć w nim tego typu informacje jak baza firm czy lista firm. Często jest tak, że firma ma kilka swoich baz w różnych stronach miasta dlatego, też katalog firm ułatwia ich odszukanie i w łatwy sposób trafienie do punkty. Są one dostępne dla każdego kto jest zainteresowany obsługą przez daną firmę. Katalog firm ma ten wielki plus, że przeważnie nie ponosi się za niego żadnych kosztów, gdyż firma produkuje go bezpłatnie, aby klienci mieli możliwość przejrzenia ich oferty na spokojnie w swoim własnym domu, gdzie mogą podjąć racjonalną decyzje, a potem przyjść do danej firmy i zrealizować zamówienie. Jest to niewątpliwie pewnego rodzaju strategia ze strony firmy, która takimi właśnie dodatkami zwraca najczęściej najwięcej uwagi potencjalnego klienta. Dlatego też, coraz to więcej firm decyduje się na posiadanie takiego właśnie katalogu."

Autor domaga się za coś takiego pieniędzy twierdząc, że wywiązał się ze zlecenia, ponieważ w zleceniu nie zawarłem informacji o tym, że artykuły powinny być poprawne stylistycznie, językowo, czy choćby logicznie. Jak dla mnie jest to po prostu próba wyłudzenia pieniędzy.

Nie mam wielkiego doświadczenia w seo, dlatego jestem ciekaw, czy Waszym zdaniem takie arty mogą być jakkolwiek przydatne w pozycjonowaniu? Linkowanie do śmietników chyba nie za wiele już daje, a innego zastosowania dla takiego tekstu jakoś nie widzę.

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tekst do precla to nie jest wypracowanie na konkurs dla polonisty, ale nie możne być też zbitkom słów - bełkotem z automatycznie wstawionymi synonimami gdzie zdania często tracą sens.

///

Wracając do tekstu to wszystko zależy ile za niego zapłaciłeś jeśli 50 gr to jest bardzo dobrze napisany. Jeśli chcesz artykułóy pisane przez polonistów to licz się z kosztem znacznieeeee większym.

Poza tym nie jest to próba wyłudzenia, bo artykuł został napisany. IMHO nie wiem co ci się w nim nie podoba - jest to artykuł pod pozycjonowanie "Katalog firm" i do precli jak najbardziej sie nadaje....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Czy to aby nie chodzi o użytkownika maciejka? ktory uskarzał sie w przeznaczonym do tego temacie na zleceniodawce, ktory nie chce zaplacic za teksty?

Zgadza się jeśli chodzi o użytkownika - maciejka1989. Nie zgadza się , jeśli chodzi o zapłatę. Przelew poszedł, ponieważ postanowiłem opublikować jego "artykuły" na forach, z których pozyskuje klientów.

Tekst do precla to nie jest wypracowanie na konkurs dla polonisty, ale nie możne być też zbitkom słów - bełkotem z automatycznie wstawionymi synonimami gdzie zdania często tracą sens.

O to właśnie chodzi, że powyższy tekst nie ma żadnego sensu i jest niezgodny z zasadami polskiej pisowni. Widzę że o niejakim Macieju K. jest na tym forum zdecydowanie więcej:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...74787&st=30

aczkolwiek nie wiem jeszcze, czy jest to ta sama osoba.

Jeśli to nie tajemnica jak stawka była za ten artykuł ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Sory ale 10 artykułów to chyba nie jest jeszcze taka ilość i takie kwoty o które warto drzeć koty. Nie wiem jaka była stawka i ustalenia, ale sam wielokrotnie dostawałem i gorsze teksty, wszystko kwestią stawki i tego co było ustalane. Jest to powiedzmy średniej jakości tekst pod zaplecze. Jeśli oczekiwałeś naprawde wartościowej treści to niestety albo stawka będzie naprawdę wysoka, albo poprostu znając temat sam takie artykuły napiszesz... Dlatego żeby nie było później niemiłych sytuacji, warto przed zleceniem ustalić konkretne wymagania co do jakości tekstów

I właśnie tak jest przy tej stawce napisany :D cena = jakość.

Przykładowo ja za artykuły płacę polonistce od 5zł / 1000 znaków, ale nie muszę się martwić o ich "jakość" :(

Tekst jak najbardziej jest ok, co do stawki to uzgodniliście na pewno wcześniej stawkę a osoba pisząca ten art. zapewne pokazała Ci wcześniejsze przykładowe swoje prace...

Jeśli chcesz super tekstów, to musisz się liczyć z większymi wydatkami, ale sądzę, że do Twojego celu ten artykuł w zupełności wystarczy.

Marketing w sieci - da się ?

1,75 i czego sie spodziewales? Artykul jak najbardziej ok za taka cene, nic dodac nic ujac, ja bym nie narzekal. Zreszta to tekst do precla.

"Nie mam wielkiego doświadczenia w seo, dlatego jestem ciekaw, czy Waszym zdaniem takie arty mogą być jakkolwiek przydatne w pozycjonowaniu? Linkowanie do śmietników chyba nie za wiele już daje, a innego zastosowania dla takiego tekstu jakoś nie widzę."

Tutaj jest troche gorzej bo tekst ma 1000 znakow bez spacji lol, a takiego czegos nawet gorsze precle nie dopuszczaja. Min 1000 znakow ze spacja, ja osobiscie zwykle pisze kolo 1300, a sa przeciez i precle gdzie przyjmuje >1500 znakow bez spacji. Aczkolwiek dlugosc napewno byla ustalana i na tyle zostalo to napisane..

Ja też całkowicie nie rozumiem pretensji autora topicku:

- artykuł został napisany;

- jakość tekstu jest adekwatna do poniesionych kosztów;

- "aby tekst był napisany po polsku i z sensem" - tekst jest napisany z sensem;

- wybierając zleceniobiorcę oczekuję się w tym wypadku artykułu demo - zapoznajemy się z nim i akceptujemy, lub nie;

- itd itp;

Reasumując, pretensje autora postu są całkowicie bezpodstawne :D

Andre129: na przyszlosc kupuj za wieksza cene arty to napewno bedziesz bardziej zadowolony. Po zatym mozesz zawsze umowic sie aby artykul zostal dodany do dobrej jakosci precla, jezeli wykonawca ci to zagwarantuje no to oks bo przeciez o to chodzi.

Inna sprawa zamiawajac 10-100 art. nie mozna miec takiego podejsiac jakie masz bowiem "przypuszczam", iz wrzuciles tu najgorszy artykul z Twojej paczki. Wiadomo, ze w zamowieniu znajda sie tez takie teksty, ktore wedlug Ciebie beda gorsze od pozostalych. Nie da sie napisac 100 artow na takim samym super wysokim poziomie, zawsze ktos moze powiedziec sluchaj ten i ten art wedlug mnie jest lipny i gorszy od pozostalych :D

A ja cie popieram - za 1.75 znajdziesz mnóstwo ludzi, którzy lepiej wykonają robotę. Takie coś wyceniłbym na 80 groszy
OK, w takim razie zlecę Tobie napisanie o takim standardzie 20 artykułów w cenie 80gr - podejmujesz się ?

---

Oczywiście każdy artykuł musi być niepowtarzalny....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności