Skocz do zawartości

Nowy projekt - cena

Oki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zamierzam kupić nowy projekt graficzny mojej strony. Już nawet skontaktowałem się z jednym panem, którego prace mi się podobają. Ciekawi mnie ile na ogół kosztuje projekt graficzny wysokiej klasy, taki, że gdy ktoś wchodzi na strone to mowi WOW.

Trudno określić jedno znacznie.

Jeśli to firma to koszta nie będą małe myślę, że coś koło 3k. Jeśli freelancer z wyższej półki to myślę 1k minimum. Ale i są freelancerzy z pasją i talentem ale dopiero zaczynający co zrobią to za 200-500zł.

To tylko moje domysły.

multikonto, recydywa

jeśli uzyjesz pomocy jakiejs agencji interaktywnej to cena bedzie oscylowala w granicach 2000 zl <

jesli natomiast skorzystasz z pomocy serwisu dla freelancerów to z pewnoscia cena bedzie ogromnie nizsza a jakosciowo niekoniecznie bedzie odstawac ;)

zagrozenie korzystania z pracy freelancerów to z pewnoscia brak dotrzymywania terminów, tak to cala reszta idzie mocno na plus :D

Blog Technologii WWW: DailyWeb.pl

Pytam bo to mój pierwszy raz. Chyba wezmę freelancera 1800 za projekt strony głównej i trzech podstron. Facet zrobił parę fajnych projektów, które oceniam na 4+. Ja będe chciał, żeby przy moim projekcie, wskoczył on o jeden poziom wyżej.

Nie wiecie może na co uważać, na co zwracać uwagę. Jak to wygląda, czy nie ma tam żadnych kruczków typu: ten projekt mogę użyć tylko na danej stronie i na żadnej innej ?

Oki

Nie wiecie może na co uważać, na co zwracać uwagę. Jak to wygląda, czy nie ma tam żadnych kruczków typu: ten projekt mogę użyć tylko na danej stronie i na żadnej innej

Podpisz odpowiednią umowę z grafikiem, w której będzie jak byk napisane, że przekazuje on Tobie prawa autorskie do projektu plus prawa zależne na określonych polach eksploatacji.

Zwróć uwagę na zdjęcia wykorzystane w projekcie. Banki zdjęć mają czasem zadziwiające zapisy co do licencji na wykorzystanie zdjęć.

Być może dobrym rozwiązaniem byłoby, żebyś Ty bezpośrednio kupił wybrane zdjęcia we wskazanym banku zdjęć i w umowie dał zapis, że przekazujesz je grafikowi do wykorzystania dla danego projektu. Ja przynajmniej tak to robiłem swego czasu po sugestiach prawnika.

Poradnia Dietetyczna Magia Zdrowia, a w niej przyjazny dietetyk :).

Centrum Medyczne z Wrocławia - lekarze specjaliści, badania, rehabilitacja.

Strona internetowa poświęcona unikatowej chińskiej sztuce walki - wejdź na kung fu Wrocław!

Podpisz odpowiednią umowę z grafikiem, w której będzie jak byk napisane, że przekazuje on Tobie prawa autorskie do projektu plus prawa zależne na określonych polach eksploatacji.

Otrzymałem wstępną umowę i jedyny zapis dotyczący praw autorskich to "Wykonawca przenosi na Zamawiającego autorskie prawa majątkowe do Produktu, do jego wydania drukiem lub na elektronicznych nośnikach informacji." Czy to wystarczy? Nie ma tam mowy o "prawa zależne na określonych polach eksploatacji".

Plus umowa nie jest z grafikiem, tylko z inną firmą z którą on współpracuje. Czy to normalne, czy lepiej unikać?

Plus umowa nie jest z grafikiem, tylko z inną firmą z którą on współpracuje. Czy to normalne, czy lepiej unikać?

Współpracuje z firmą, czy dla niej pracuje? Jeśli to pierwsze, to w sprawie umowy musisz kontaktować się bezpośrednio z jej przedstawicielem, nie za pośrednictwem grafika. Jeśli tak to załatwisz, to nie widzę problemu.

Co do umowy, to nie jestem pewien, czy po oddaniu Tobie autorskich praw majątkowych będziesz mógł ją w przyszłości edytować. Reszta w kwestii eksploatacji, drukowania, wyświetlania, wywieszania, publikacji oczywiście należy do Ciebie.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Współpracuje z firmą, czy dla niej pracuje? Jeśli to pierwsze, to w sprawie umowy musisz kontaktować się bezpośrednio z jej przedstawicielem, nie za pośrednictwem grafika. Jeśli tak to załatwisz, to nie widzę problemu.

Co do umowy, to nie jestem pewien, czy po oddaniu Tobie autorskich praw majątkowych będziesz mógł ją w przyszłości edytować. Reszta w kwestii eksploatacji, drukowania, wyświetlania, wywieszania, publikacji oczywiście należy do Ciebie.

Umowa jest z firmą, która zajmuje się całą papierkową robotą za niego. W umowie nie ma nic, że on to będzie robił. Zastanawiam się, czy np. on puźniej może sobie do tego projektu rościć prawa (powie, że to jego skradziony projekt). Raczej nie wyczuwam złych intencji, ale nigdy nie wiadomo.

No i dla mnie jest bardzo warzne, żebym ten projekt później mógł przerabiać w swoim zakresie i używać go na różnych domenach, a nie wiem czy ten zapis mi to gwarantuje.

1. Pytanie czy ta firma będzie miała prawa autorskie do tego utworu (projektu). Jeśli on jest pracownikiem firmy, to raczej tak. Jeśli nie, to najpierw musiałby on podpisać odpowiednią umowę z tą firmą. Po prostu nie można sprzedać, ani przekazać czegoś, do czego nie ma się praw.

2. Jeśli grafik nie ma własnej firmy, możesz podpisać z nim umowę o dzieło. Z przeniesieniem praw autorskich.

3. Przeniesienie na Ciebie praw zależnych oznacza, że możesz robić z danym projektem właśnie to, co zamierzasz, czyli zmieniać, adaptować, poprawiać itd. Bez tego nie masz do tego prawa.

Więcej o pz: https://prawo-autorskie.wieszjak.pl/prawa-a...ie-zalezne.html

4. Pola eksploatacji, to najkrócej mówiąc sposób, w jaki może być wykorzystany utwór. Warto wpisać je do umowy, żeby określić gdzie możesz używać projektu.

1) w zakresie utrwalania i zwielokrotniania utworu - wytwarzanie określoną techniką egzemplarzy utworu, w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową, a także wprowadzanie do pamięci komputera i sieci multimedialnych;

2) w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których utwór utrwalono - wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy,

3) w zakresie rozpowszechniania utworu w sposób inny niż określony w pkt 2 - publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym, w tym poprzez udostępnianie dzieła w sieci „Internet”,.

Dodałem tutaj 2 rzeczy od siebie - o Internecie i wprowadzenie do kom. i sieci.

O polach eksploatacji: https://www.skarbiec.biz/eksploatacji.htm

Poradnia Dietetyczna Magia Zdrowia, a w niej przyjazny dietetyk :).

Centrum Medyczne z Wrocławia - lekarze specjaliści, badania, rehabilitacja.

Strona internetowa poświęcona unikatowej chińskiej sztuce walki - wejdź na kung fu Wrocław!

Dzięki wielkie, dużo mi to pomogło.

Zadzwoniłem do grafika, żeby wyjaśnić tą kwestie. Firma zatrudnia go na umowe o dzieło i później mi to sprzedaje z przeniesieniem autorskiego prawa majątkowego, co mi wogóle nie pasuje. A to wszystko po to, żeby później mieć zwroty z podatków.

Zapytałem go czy możemy podpisać tą umowę pomiędzy nami i powiedział, że nie ma problemu. Ja nie mam firmy i on też nie ma.

Czy ma ktoś może taką prawidłową umowe, którą bym mógł użyć za wzór? Pomiędzy dwiema osobami fizycznymi.

Jak by to później wyglądało z podatkami?

" Taki i taki Autor takiego i takiego dzieła załączonego w załączniku przenosi na takiego i takiego pana na czas nieokreślony autorskie prawa majątkowe do dzieła wraz z wszystkimi prawami zależnymi na wszystkich polach eksploatacji. "

Po analizie, wydaje mi się, że taki zapis w umowie rozwiązuje wszystkie problemy i w zasadzie mogę później z tym projektem robić co mi się podoba, pod warunkiem, że na projekcie zamieszczę dane autora. Ciekawe czy mógłbym je wrzucić do mata tagów?

No i pozostaje jeszcze kwestia umowy i późniejszego rozliczenia podatku. Wiecie może jak by to wyglądało przy umowie pomiędzy dwiema osobami fizycznymi ? Jaka umowa i co robić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności