Skocz do zawartości

usuwanie oryginałów z indeksu przez Google

Content

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaje się że Google przyjął następujące stanowisko w sprawie umieszczania artykułów na serwisach do przedruku. "Chcesz opublikować artykuł z linkiem do Twojej strony? O.K. Kolego, tylko wiedz że jeśli jest on u Ciebie na stronie jako oryginał, to my Ci go usuniemy z indeksu. Jako przedrukowany będzie widoczny w indeksie nawet na najgorszych, najsłabszych stronach, ale u Ciebie nie, choćby kierowało doń wiele linków z przedruków"

W ciągu ok. miesiąca doświadczyłem takiego podejścia w stosunku do kilku moich artykułów które tuż po zaindeksowaniu umieściłem do przedruku. Kopie umieszczone na serwisach z artykułami do przedruku są zaindeksowane, kilka przedruków z linkami do oryginałów (oraz tych bez linków - pirackich, skradzionych) też sa zaindeksowane. A moje oryginały wyleciały z indeksu - wyleciały z indeksu podstrony je zawierające.

Żeby nie było, że wszystko mi wyindeksowują, o nie. Artykuły dodane w tym czasie lub później, których nie umieściłem do przedruku, są pięknie zaindeksowane.

Tak mam podobne doświadczenie, na jakiś okres (około 1 m-ca) w indeksie pokazywane są artykuły przedrukowane na innych serwisach. Potem jednak wszystko wraca do normy i oryginały wracają do indexu, a kopie czasem są a czasem nie.

Zdaje się, że Google na początku umieszczać nowszy artykuł i dopiero po jakimś czasie dokonuje porównania, który jest oryginałem.

Przy okazji to jestem zaskoczony jak mało wpisów jest kopiowanych niezgodnie z zasadami (przynajmniej tych co można znaleźć), jakieś 70% zostawia linki a z 40% podaje źródło - choć czasem trzeba się upomnieć ;)

Daj znać czy coś podobnego u Ciebie ma miejsce

Pozdrawiam

Cognitive-it.pl - usługi SEO i SEM.

Cognitive-it.org - do poczytania blog o SEO i Adwords.

Tak mam podobne doświadczenie, na jakiś okres (około 1 m-ca) w indeksie pokazywane są artykuły przedrukowane na innych serwisach. Potem jednak wszystko wraca do normy i oryginały wracają do indexu, a kopie czasem są a czasem nie.

Być może, zobaczymy. Jednak wygląda to nieprzyjemnie, podstrony w ogóle w site brak. Przypadki z niepokazywaniem w wynikach odnośników do oryginału (po wpisaniu w wyszukiwarce fragmentu tekstu) to osobny temat gdy pomimo tego przynajmniej w site podstrona istnieje. Jednak brak podstrony w site (polecenie - site:nazwa strony.pl/podstrona.htm) nie napawa optymizmem zważywszy że już w site była.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności